Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τη χαρά να μιλήσω στο 1ο TEDxAthens Un-conference που είχε θέμα “Thinking Cities in the Networked Society”. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν σήμερα η Διασύνδεση (connectivity) και η Δικτύωση (networking) ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε κάθε καθημερινή μας δραστηριότητα.
Η εκδήλωση έγινε στο The Hub Events, σε ένα σέτινγκ πολύ φιλικό και άνετο καθώς οι καρέκλες και καναπέδες ήταν σε κυκλική διάταξη. Η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε γρήγορα, ο χώρος γέμισε με θετικούς ανθρώπους – όπως άλλωστε κάθε TEDxAthens event – και η εκδήλωση ξεκίνησε.
Μίλησα αμέσως μετά τις δύο keynote speakers που ήρθαν από το εξωτερικό, τη Monika Byléhn, city life expert & networked society evangelist στην Erricson και την Zuzana Stanová, υπεύθυνη του γραφείου του Δημάρχου της Bratislava, ενώ μετά από μένα ακολούθησαν και άλλοι αξιόλογοι Έλληνες ομιλητές που παρουσίασαν τα δικά τους εγχειρήματα δικτύωσης.
Το θέμα της ομιλίας μου ήταν οι Ψηφιακές Γειτονιές, το συνέδριο για γονείς bloggers που διοργανώσαμε στις 20 Απριλίου του 2013, στο The Hub Events.
Η παρουσίασή μου:
Η ομιλία μου επιγραμματικά:
- Μίλησα για τις γειτονιές που δεν υπάρχουν πια και για τις γειτονιές της νέας εποχής.
- Όταν ήμασταν εμείς παιδιά και υπήρχαν γειτονιές, η ζωή ήταν πολύ πιο εύκολη τόσο για εμάς, όσο και για τους γονείς μας. Μία μαμά τα παλιά χρόνια έπαιρνε πληροφορίες, βοήθεια και υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους της τη γειτονιά. Τώρα η νέα μας γειτονιά είναι το internet, μέσα από το οποίο μοιραζόμαστε σκέψεις, διαβάζουμε απόψεις άλλων γονέων, ανακαλύπτουμε ιδέες, δικτυωνόμαστε.
- Έκανα μία σύντομη αναδρομή για το πώς όλα άρχισαν, όταν ξεκίνησα το προσωπικό μου blog. Μέσα από το Aspa Online άρχισα σιγά-σιγά να έρχομαι σε επαφή με άλλους γονείς. Δύο χρόνια αργότερα, τέσσσερις από εμάς που γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι μέσα από τα blogs μας αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Μαμά…δες, Μπαμπά…δες ένα blog που θα αποτελούσε στέγη για όλους τους γονείς bloggers της Ελλάδας. Λίγο αργότερα αποκτήσαμε ένα ακόμα διαδικτυακό παιδί το Μικροί Μεγάλοι που είναι πρωτοποριακό portal για γονείς και η ιδανική αρχική σελίδα για την καθημερινή περιήγηση των γονέων στο Ελληνικό interent.
- Γύρω από αυτά τα sites άρχισαν να αναπτύσσονται δυναμικές κοινότητες γονέων και καθώς περνούσε ο καιρός και η γειτονιά μεγάλωνε, μεγάλωνε και η επιθυμία μας να γνωρίσουμε τους ψηφιακούς μας γείτονες από κοντά. Έτσι αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τις Ψηφιακές Γειτονιές, ένα συνέδριο για γονείς bloggers αλλά και γονείς που έχουν παρουσία στα social media.
- Στη συνέχεια είπα δυο λόγια για το συνέδριο, για την επιτυχία του με αριθμούς, για τα δεκάδες άρθρα που γράφτηκαν για αυτό αλλά και για τις φιλίες που δημιουργήθηκαν.
- Έδειξα φωτογραφίες από το συνέδριο και τις δραστηριότητες της ημέρας εκείνης: Εκπαιδευτήκαμε για θέματα blogging και social media, τεντωθήκαμε μεταφορικά και κυριολεκτικά, εμπνευστήκαμε, διοργανώσαμε speed dating φέρνοντας σε επαφή εταιρείες με bloggers και όλα αυτά ενώ στον κάτω όροφο λειτουργούσε playroom με δημιουργική απασχόληση για παιδιά.
- Ολοκλήρωσα λέγοντας ότι είμαστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι που δεν επαναπαυόμαστε και που θέλουμε να κάνουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα να αξίζει. Επανέλαβα αυτό που είχα γράψει και στο blog μου: Οι ψηφιακές γειτονιές σαν εκδήλωση ήταν μόνο η αρχή. Τα καλύτερα έρχονται!
Ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Thinking Cities in the Networked Society. Η συμμετοχή μου σε ένα TEDxAthens event ήταν κορυφαία εμπειρία. Ανυπομονώ για το επόμενο!
————-
Πολλά ευχαριστώ για τις φωτογραφίες της παρουσίασής μου σε Fiorello Photography, 365 days of bliss, Jim Whimpey, Ψηφιακές Γειτονιές καθώς και για τις φωτογραφίες του παρόντος post που είναι από το album Thinking Cities in the Networked Society του TEDxAthens.
Αφήστε μια απάντηση