• Αρχική
  • Ξεκινήστε από εδώ
  • Ποια είμαι
  • Τύπος
  • Επικοινωνία
  • Newsletter
  • Λένε…
  • SHOP

Aspa Online

Blogger. Μαμά. "Η ζωή με τα παιδιά είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι!"

  • ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
  • FAMILY FUN
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΣΠΙΤΙ
    • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΕΜΠΝΕΥΣΗ
  • Η ΖΩΗ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ

Σκαρμούτσος από κοντά

Την περασμένη εβδομάδα, γνώρισα το Δημήτρη Σκαρμούτσο από κοντά σε event μαγειρικής που διοργάνωσε η ΙΚΕΑ και τον παρακολούθησα να ετοιμάζει τρία γευστικότατα πιάτα:

  • Σπαγγέτι με άγρια μανιτάρια
  • Ψαρονέφρι με βίδες και
  • Γαρίδες με κριθαράκι

Ήταν η δεύτερη φορά που δοκιμάζω την κουζίνα του. Η πρώτη ήταν στο Αλάτσι μετά το 16ο GGD. Φανταστικές γεύσεις! Εκείνη τη βραδιά λίγο η παρέα, λίγο ο Σκαρμούτσος με το μενού του, ζήσαμε μία αξέχαστη εμπειρία!

Επιστροφή στην εκδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας όμως: Ο Σκαρμούτσος ήταν άνετος, φιλικός και δυναμικός και κατάφερε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να μεταδώσει στον κόσμο την ενέργειά του, την αγάπη του για τη μαγειρική και να μοιραστεί ένα σωρό μικρά μυστικά. Δε θα περιγράψω τις λεπτομέρειες των συνταγών (βίντεο έχουν ήδη δημοσιευτεί στη σελίδα της ΙΚΕΑ στο Facebook) θα γράψω όμως κάποια από τα μυστικά που μοιράστηκε όσο ήμουν παρούσα.

Voilà!

  • Η μαγειρική δε θέλει πολύ χρόνο. Θέλει σωστή προετοιμασία.
  • Κρέμα γάλακτος: Την αποφεύγει. Κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην Ελληνική κουζίνα. Έχει πολλά λιπαρά, καλύπτει γεύσεις και δεν είναι καλό να τη μαθαίνουν και τα παιδιά. Αν μαγειρεύετε απαίσια και θέλετε να καλύψετε τη γεύση του πιάτου, ΟΚ, αλλάζει!
  • Τάση στη διεθνή κουζίνα είναι η μείωση του αλατιού.
  • Τάση επίσης είναι το γρήγορο μαγείρεμα. Γιατί να επιμένουμε να βράζουμε τα χόρτα για 10 λεπτά; Και μετά να πετάμε κι όλας το ζωμό; Ας τα βράσουμε ελάχιστα. Θα είναι και πάλι νόστιμα και πολύ πιο υγιεινά.
  • Άλλη τάση: Να δίνουμε γεύση στο λάδι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα με διάφορα αρωματικά. Εκείνη την ημέρα έδωσε γεύση στο λάδι σωτάροντας μέσα σε αυτό μπέικον – το οποίο αν θέλουμε αφήνουμε, αν θέλουμε αφαιρούμε. Στα εστιατόρια αντί για μπέικον χρησιμοποιούν συνήθως πανσέτα ή απάκι ή σύγκλινο.
  • Όταν ετοιμάζουμε κρέας στο τηγάνι δε χρειάζεται να το έχουμε μαρινάρει πρώτα. Μαρινάρουμε το κρέας που θα ψήσουμε στη σχάρα για τη γεύση.
  • Συζητώντας για το αν πλένουμε τα μανιτάρια πριν να τα χρησιμοποιήσουμε (γιατί πλένοντάς τα απορροφούν νερό), ανέφερε ότι οι παραγωγοί τώρα πια αφού τα ζυγίσουν τα αφήνουν να στεγνώσουν ώστε να μη βγάζουν πολλά υγρά στο μαγείρεμα.

  • Στο ψαρονέφρι με τις βίδες χρησιμοποίησε μαντεμένιο τηγάνι που κρατάει περισσότερο τη θερμοκρασία – ενώ στις άλλες δύο συνταγές είχε χρησιμοποιήσει το απλό αντικολλητικό. Για το κρέας στο τηγάνι χρειαζόμαστε υψηλή θερμοκρασία.
    [Μαγείρευε πάνω σε επαγωγικές εστίες που είναι γρήγορες, δυνατές και έχουν πολλές από τις ιδιότητες των επαγγελματικών εστιών. Επειδή στο σπίτι έχω επαγωγικές και όπως συχνά λέω είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό (λίγοι γνωρίζουν τι είναι και γιατί κοστίζουν τόσο) θα κοιτάξω να γράψω οπωσδήποτε ένα σχετικό post. Δυστυχώς τότε που τις αγόρασα δεν υπήρχαν επαγωγικές με λογικές τιμές (όπως τώρα που υπάρχουν οι επαγωγικές ΙΚΕΑ για παράδειγμα) κι έτσι παρήγγειλα Miele. Είναι φα-ντα-στι-κές αλλά δε θέλετε να ξέρετε πόσο κόστισαν.]
  • Εκείνη την ημέρα όλα τα πιάτα ετοιμάστηκαν μόνο σε τηγάνι αλλά όταν είμαστε σπίτι και φτιάχνουμε κρέας προτιμάμε να το σωτάρουμε στο τηγάνι ώστε να το θωρακίσουμε και να το τελειώσουμε στη συνέχεια στο φούρνο. Έτσι χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι από ότι αν το μαγειρεύαμε από την αρχή ως το τέλος στο τηγάνι.
  • Όταν στο τέλος της συνταγής προσθέτουμε τυρί στο τηγάνι: Τα λευκά τυριά (που δεν έχουν ωριμάσει) τα αφήνουμε 2-3 λεπτά. Τα κίτρινα (που έχουν ωριμάσει) τα βγάζουμε αμέσως.
  • Ρίγανη: Τον ρωτάνε συνέχεια αν πικρίζει. Το θυμάρι πικρίζει. Τη ρίγανη δεν τη φοβόμαστε. Αρκεί να είναι καλής ποιότητας. Στο σούπερ μάρκετ το μίγμα που αγοράζουμε δεν είναι πάντα καθαρή ρίγανη. Μπορεί να είναι ρίγανη το 10-20% μόνο και το υπόλοιπο να είναι κάποιο άλλο αποξηραμένο χόρτο. Ας αγοράζουμε πραγματική ρίγανη. Θυμίζει Ελλάδα και η ελληνική ρίγανη είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.
  • Χρησιμοποιούσε τρία ήδη ντομάτας: Φρέσκια για το ζουμί, κονκασέ για τη γλυκύτητα και πελτέ για τη συμπύκνωση.
  • Μας μετέφερε μία συζήτηση που είχε με εκπρόσωπο της Greenpeace στην Ελλάδα. Αφού ο εκπρόσωπος του έκανε την ψυχή μαύρη για το τι περιέχουν όλα όσα τρώμε, ο Σκαρμούτσος έκανε την εύλογη ερώτηση: Τι να τρώμε δηλαδή; Η απάντηση: Τα πάντα με μέτρο. Δύσκολα αποφεύγεις εντελώς τα χημικά και τα φυτοφάρμακα. Ας προσπαθούμε να τρώμε εποχιακά και τα πάντα με μέτρο.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα αλλά ας μην το παρακάνω. Έπρεπε όμως να είστε εκεί για να βλέπατε διάφορα παρασκηνιακά: Μία κυρία που φώναζε «κούκλος είσαι, κούκλος!» και νομίζω ότι το εμπεδώσαμε γιατί του το είπε τουλάχιστον 15 φορές.

Έναν νεαρό που έκανε συνεχώς πλάκα και πέταγε απορίες του τύπου «τι μαχαίρι πρέπει να αγοράσει ένας εργένης;».

Κι έναν τρυφερό Σκαρμούτσο να εντοπίζει μέσα στο πλήθος μία έγκυο γυναίκα που στεκόταν όρθια, να την φωνάζει να καθίσει μπροστά και να της λέει: «Εδώ καθίστε. Για να βγάλουμε το μωρό μάγειρα…»

Ήταν μία απίστευτα θετική εμπειρία. Πάντα η συναναστροφή με πετυχημένους ανθρώπους σε αφήνει γεμάτο ενέργεια, δύναμη και ιδέες και είμαι ευγνώμων που τον τελευταίο καιρό μου δίνεται η ευκαιρία να συναναστρέφομαι με τέτοιους ανθρώπους από διάφορους χώρους.

Και τώρα πάω να βάλω στο τηγάνι ωμά ρεβύθια ή φακές για να μάθω να τα πετάω στον αέρα. Ή μάλλον… άστο. Ας γράψω κανένα post. Έκαστος στο είδος του… 🙂

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ

Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!

Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου

Success! Now check your email to confirm your subscription.

There was an error submitting your subscription. Please try again.

Powered by ConvertKit
  • Share
  • Tweet
  • Pin
  • 39shares

Ανηκει στην κατηγορια:Ιδέες και Λύσεις επισημασμένο με:event, ggd, ikea, Σκαρμούτσος, μαγειρική, tips

Σχόλια

  1. Maria Tzirita αναφέρει:

    02/05/2011 at 07:53

    Όλο σημαντικές γνωριμίες κάνεις Άσπα μου! Πάντα τέτοια! Φιλιά και καλό μήνα σε όλη την οικογένεια! (Τον Βασίλη δεν τον είχες μαζί;…)

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      02/05/2011 at 19:39

      Μαρία, είσαι κι εσύ μία από τις σημαντικές μου γνωριμίες!
      Καλή εβδομάδα, καλό μήνα 🙂

      Απάντηση
  2. DaisyCrazy αναφέρει:

    29/04/2011 at 05:01

    Έκαστος στο είδος του και ο λουμίδης στους καφέδες δε λένε; 🙂
    Καλή φάση το μαγείρεμα και τα μυστικά του… ειδικά όταν το κάνουν άλλοι! 😉
    Η τελευταία φώτο άψογη! Το φούξια μπλουζάκι πανέμορφο!
    Φιλάκια!

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      29/04/2011 at 13:20

      Ας μοιραζόμαστε εμείς μυστικά και αν βρεθεί άλλος να το κάνει, δε θα πούμε όχι!
      Thank you! 🙂

      Απάντηση
  3. kitsosmitsos αναφέρει:

    28/04/2011 at 20:01

    Όλα καλά και έλα ωραία και οι συμβουλές και ό,τι μάθατε. Σε ένα θα διαφωνήσω: για το αν είναι καλό το φαγητό στο μαγαζί. Επειδή λόγω δουλειάς έχω φάει αρκετές φορές μπορώ να πω ότι το φαγητό εκεί δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Εξαίρεση αποτελούν κάποια λίγα από τα γλυκά.
    Το χαρήκατε πάντως και φαίνεται!

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      28/04/2011 at 20:23

      Τώρα θυμήθηκα ότι το μου το είχες ξαναπεί αυτό τότε για το μαγαζί στο Plurk.
      Ναι το είχαμε χαρεί. Αφού έκλαιγα όλο το βράδυ! 🙂

      Απάντηση
  4. Antidoto1980 αναφέρει:

    28/04/2011 at 19:58

    Ήρθε και στην Κύπρο και πήγε ένας φίλος μου που θέλει να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Δεν έμαθε τίποτα. Τον περισσότερο χρόνο τον φάγανε κάτι κυράτσες που του την πέφτανε εμφανώς και δεν ρωτούσαν τίποτα για το θέμα. Στο τέλος, ο Σκαρμούτσος ένιωσε τόσο άσχημα που γύρισε και είπε στον φίλο μου: “Έλα Αθήνα να στο κάνω πάλι το μάθημα δωρέαν”. Τον λυπήθηκε.

    Είδες τελικά πέραση που έχουν τα ταττού;

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      28/04/2011 at 20:17

      Λες να είναι οι ίδιες κυρίες που τον ακολουθούν παντού???
      Τι τραβάει ο άνθρωπος!

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Aspa Online

Γεια είμαι η Άσπα! Πιστεύω ότι η ζωή είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι κι έτσι σε αυτό το blog μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τις περιπέτειές μου με τις κόρες μου τα τελευταία 12 χρόνια. Καλωσήρθατε!
[Περισσότερα…]

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Τι ψάχνετε;

Κυκλοφόρησε! 22+ κυνήγια θησαυρού για παιδιά!

Βρες το, κυνήγια θησαυρού για παιδιά

Η ομιλία μου στο TEDxKids

Εκτυπώσιμα για παιδιά

20+ SUPERcalifragilisticexpialidocious εκτυπώσιμα για παιδιά

Πρόσφατα Posts

  • 50 τρόποι για να ταξιδέψετε χωρίς να βγείτε από το σπίτι
  • Οικογενειακή βραδιά σινεμά στο σπίτι: Ο απόλυτος οδηγός
  • Πώς να διοργανώσετε ένα διαδικτυακό πάρτυ γενεθλίων
  • Βρήκα 20 λόγους για τους οποίους το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για μένα
  • Ημερολόγιο 2021 για εκτύπωση (δωρεάν)

Λένε για το blog

Η θετική αύρα

Η θετική αύρα του λόγου και της σκέψης σου γενικότερα, εμπνέουν την καθημερινότητά μου.

Διαβάστε τι άλλο λένε >>

Copyright © 2021 · Aspa Online · Όροι Χρήσης · Πολιτική Απορρήτου · Όλα τα κείμενα και οι εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία του Aspa Online. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίησή τους χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού τους. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  • 39shares