Όταν κάποιος σας λέει “τραπέζι Καθαράς Δευτέρας” τι σκέφτεστε;
Πιθανόν ό,τι σκεφτόμουν κι εγώ μέχρι τώρα: λαγάνα και νηστίσιμα – ορισμένα από τα οποία είναι για μένα κάπως “βαρετά”, αλλά δε λείπουν ποτέ από το τραπέζι. Η μέρα βέβαια ανεξάρτητα από το τι τρώμε είναι στενά συνδεδεμένη με ευχάριστες εικόνες: την οικογένεια, την εξοχή, τα έθιμα, το πέταγμα του χαρταετού…
Την Τετάρτη που μας πέρασε, ο Μακεδονικός Χαλβάς διοργάνωσε ένα διαφορετικό τραπέζι Καθαράς Δευτέρας. Είδα τις γεύσεις της ημέρας με μία εντελώς φρέσκια ματιά και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η έννοια “βαρετό νηστίσιμο” εξαφανίστηκε από το μυαλό μου.
Ο σεφ Νίκος Κατσάνης έκανε και πάλι το θαύμα του. Στο πρόσφατο ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη είχαμε εντυπωσιαστεί με τα μενού και τις δημιουργίες του και την Τετάρτη στην Αθήνα συνέχισε να μας εντυπωσιάζει με τις εμπνευσμένες από την Καθαρά Δευτέρα γεύσεις του.
Οι περισσότεροι από το team της αποστολής στη Θεσσαλονίκη ήμασταν εκεί, μαζί με αρκετούς ακόμα προσκεκλημένους. Το περιβάλλον του bar restaurant Shamone ήταν ζεστό και επειδή δεν ήμασταν συνεχώς καθιστοί, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όλοι με όλους.
Και ήρθε η στιγμή που τα πιάτα άρχισαν να καταφθάνουν. Ταπεινά υλικά που συνήθως είναι αδιάφορα, συνδυάζονταν μεταξύ τους και συνέθεταν πρωτόγνωρες για μένα γεύσεις.
Το μενού:
- Σιταρότο Σουπιάς με σάλτσα λεμονάτου ταχινιού
- Φακόρυζο με σησαμέλαιο και dip ταχινιού με καυτερή πάπρικα & μπούκοβο
- Χούμους με ρόδια
- Λευκός ταραμάς με παρθένο σησαμέλαιο
- Χορτοκεφτέδες με σάλτσα από ταχίνι, αρωματισμένη με γλυκάνισο
- Φασόλια Πιάζ
- Πατατοσαλάτα Ελληνική
- Χειμερινή Σαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα
- Μους χαλβά με δαμάσκηνο
- Τρουφάκια με Χαλβά
Τα αγαπημένα μου ήταν:
✔ Το Φακόρυζο με σησαμέλαιο και dip ταχινιού με καυτερή πάπρικα & μπούκοβο. Ποιος θα το περίμενε ότι φακές και ρύζι θα μου άρεσαν τόσο; Ήταν ελαφρά σκληρό στο δάγκωμα και όσο καυτερό χρειαζόταν για να ξυπνήσει τις αισθήσεις. Ένα πιάτο που πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει.
✔ Το χούμους με ρόδια. Το χούμους φτιάχνεται από ρεβίθια που για μένα είναι αδιάφορα. Έχω ξαναδοκιμάσει χούμους και μου άρεσε, αλλά ποτέ δεν είχα ξετρελαθεί. Η γεύση όμως του συγκεκριμένου, ήταν μαγική. Το στόμα γέμιζε νοστιμιά και δεν ήξερες τι ήταν αυτό που γευόσουν. Ακόμα και τα σποράκια από ρόδι που υπήρχαν από πάνω, ταίριαζαν ιδανικά και η δροσιά τους συμπλήρωνε τη γεύση.
✔ Χορτοκεφτέδες με σάλτσα από ταχίνι, αρωματισμένη με γλυκάνισο. Οι χορτοκεφτέδες είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις, αλλά με τη σάλτσα από ταχίνι και γλυκάνισο απογειώθηκαν. Και όπως σε όλες τις σάλτσες από ταχίνι που δοκιμάσαμε, δεν καταλάβαινες ότι έτρωγες ταχίνι. Απίστευτα νόστιμες αλλά δεν μπορούσες να πεις με βεβαιότητα τι περιείχαν.
✔ Τα γλυκά ήταν και τα δύο εξαιρετικά. Νομίζω ότι δεν υπήρχε κανείς που να μην εκστασιαστεί με το μους χαλβά. Έκλεψε πραγματικά τις εντυπώσεις.
Αλλά και τα τρουφάκια με χαλβά ήταν απίστευτα. Παντού βλέπουμε τελευταία συνταγές για cake pops (και σκόπευα να φτιάξω κι εγώ) αλλά τώρα θα ξεκινήσω από τα τρουφάκια χαλβά. Έχω εξάλλου τη συνταγή στα χέρια μου. Έχω όλες τις συνταγές στα χέρια μου! Προβλέπεται μία πολύ ενδιαφέρουσα Σαρακοστή φέτος…
Αλλά δε θα σας αφήσω έτσι: Με την άδεια του Μακεδονικού Χαλβά και του σεφ Νίκου Κατσάνη, μοιράζομαι μαζί σας την συνταγή για το Μους Χαλβά με δαμάσκηνο. Και αν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποια από τις υπόλοιπες συνταγές, αφήστε μήνυμα και κάαααατι θα φροντίσω να κάνω.
Μους χαλβά με δαμάσκηνο
Υλικά:
450 γρ Μακεδονικό Χαλβά
150γρ Μακεδονικό Ταχίνι
120 γρ. δαμάσκηνα (αποξηραμένα)
500γρ φυτική κρέμα χτυπημένη
ρούμι, τριμμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα δαμάσκηνα στο ρούμι. Βάζουμε το χαλβά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε κομματάκια αφαιρώντας τα κουκούτσια, τα βάζουμε στο μπλέντερ με μία κουταλιά ρούμι και τα χτυπάμε χωρίς να τα λιώσουμε. Σε μπολ βάζουμε το χαλβά, τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, την προσθέτουμε στα μπολ ανακατεύοντας πάλι με ένα πιρούνι. Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο. Σερβίρουμε την κρέμα δροσερή πασπαλίζοντας με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Παράδοση με μια μοντέρνα χροιά. Γεύσεις αγαπημένες, που απογειώνονται. Καθαρά Δευτέρα με μια φρέσκια ματιά. Ανυπομονώ για τη φετινή!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Μια χαρά τα περάσατε και φάγατε και υγιεινά! όντως το μους χαλβά κλέβει την παράσταση αλλά και τα τρουφάκι μια χαρά τα πάνε. Είδα και τη συνταγή στα σχόλια που μας έδωσες οπότε φεύγω καλυμμένη από ερωτήσεις.
Φασόλια πιάζ φτιάχνει η μανούλα μου πολύ συχνά και είναι φανταστιστική. Τα παιδιά βέβαια ούτε που να την αγγίξουν:(
Περιμένω εντυπώσεις Δήμητρα. Καλή επιτυχία!
μια ερώτηση μόνο! Στην κεντρική συνταγή για το Μους αναφέρεις και ταχίνι! Αυτό το ταχίνι σε ποιο στάδιο ακριβώς το προσθέτουμε?
Ευχαριστώ!
Σωστή ερώτηση γιατί δεν είναι ξεκάθαρο. Μάλλον μπαίνει μαζί με το χαλβά στο μπλέντερ. Θα το διευκρινίσω κι εγώ και αν τυχόν δεν ισχύει, θα επανέλθω με νέο μήνυμα. 🙂
Κατι μου λέει ότι θα είναι μία πολυ γευστική βραδιά!
Μαρία έτσι ακριβώς ήταν και ελπίζω η Καθαρά Δευτέρα να είναι επίσης το ίδιο γευστική !
Κάτι μου λέει ότι θα είναι μία πολύ γευστική βραδιά!
Kαλημέρα Άσπα!Μήπως έχεις την καλωσύνη να μας δώσεις την συνταγή για τα τρουφάκια με χαλβά?..
Καλησπέρα Όλγα! Ευχαρίστως:
ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΧΑΛΒΑ
Υλικά:
350 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ Μακεδονικό Χαλβά βανίλια (θρυμματισμένο)
100 γρ Μακεδονικό Ταχίνι
1 ½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια
ψιλοκομμένη ζεματισμένη φλούδα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ταχίνι, τα καρύδια και 50 γρ λιωμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το θρυμματισμένο χαλβά το πορτοκάλι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη που πλάθεται. Με τη ζύμη κάνουμε 60 μπαλάκια. Βουτάμε τα τρουφάκια σε λιωμένη κουβερτούρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν ή τα ρολάρουμε πάνω σε τρούφα.
Απίστευτη νοστιμιά. Περιμένω εντυπώσεις! 🙂
Θα τα κάνω στην Σαρακοστή σίγουρα και θα σου πω τότε..:)
Βρε Άσπα, μήπως να μας έδινες και την συνταγή Χούμους με ρόδια; Πάντως από την περιγραφή, όλα φαίνονται καταπληκτικά…
Πες το κι έγινε! Εδώ είναι, καλή επιτυχία!
ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΡΟΔΙΑ
Υλικά:
450 γρ ρεβίθια βρασμένα με το ζωμό
3 κουταλιές Μακεδονικό Ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό
χυμό δύο λεμονιών
αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα
Παρθένο Σησαμέλαιο όσο πάρει
ρόδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Κάνουμε πουρέ τα ρεβίθια. Σ΄ ένα μίξερ χτυπάμε τον πουρέ με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ταχίνι, προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό των ρεβιθιών, το αλάτι, το πιπέρι και το σησαμέλαιο. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας επίσης σταδιακά και το χυμό των λεμονιών μέχρι τα υλικά μας να γίνουν μια πηχτή κρέμα, στην όξινη γεύση που επιθυμούμε. Σερβίρουμε σε μπολάκι και γαρνίρουμε με μαϊντανό, πάπρικα και ρόδια.
Ευχαριστώ πολύ…. Θα το κάνω σίγουρα….
Πολύ ενδιαφέρον! Αυτά μου αρέσουν, όταν τα ντόπια προϊόντα εξελίσσονται! Μακάρι να μπορούσα να δοκίμαζα.
Ελίζα βλέπω κατά καιρούς ότι ετοιμάζεις φανταστικά πράγματα στην κουζίνα. Δοκίμασε να τα φτιάξεις και θα καταπλήξεις τα πλήθη! Θα ακολουθήσουν περισσότερες συνταγές! 😉