Θυμάστε τότε που πηγαίναμε σχολείο, που έμπαιναν καμιά φορά οι καθηγητές στην τάξη και έλεγαν το τρομαχτικό: “Απροειδοποίητο διαγώνισμα! Τα βιβλία στο πάτωμα!” Και τι να κάνουμε κι εμείς; Φυσούσαμε και ξεφυσούσαμε, αλλά ρίχναμε τα βιβλία στο πάτωμα και αρχίζαμε να γράφουμε.
Σήμερα σας έχω κι εγώ απροειδοποίητο τεστ – αλλά μην τρομάξετε, είναι για καλό σκοπό! Θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση του σπιτιού και πιο συγκεκριμένα της κουζίνας. Αν διαβάζετε αυτό το post από το σπίτι, ετοιμαστείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσω. Αν δεν είστε σπίτι δεν πειράζει, απλά θυμηθείτε να το κάνετε όταν επιστρέψετε. Η σημερινή δοκιμασία θα πάρει 2-3 μόλις λεπτά. Παρ’ όλα αυτά είναι απελευθερωτικό να ξεκαθαρίζεις, να ξεφορτώνεσαι και να οργανώνεις το σπίτι. Να λοιπόν η ευκαιρία:
- Πηγαίνετε στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά και βγάλτε τα όλα έξω.
- Βρείτε τις ημερομηνίες λήξης.
- Πετάξτε τα μπαχαρικά που έχουν λήξει.
- Γράψτε στη λίστα με τα ψώνια σας ό,τι νέο μπαχαρικό χρειάζεται να αγοράσετε στην επόμενη επίσκεψή σας στο super market. Πιθανόν να μην τα χρειάζεστε όλα όσα πετάξατε. Πιθανόν μερικά από αυτά να μην τα είχατε χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια.
Εδώ και κάποιους μήνες το συρτάρι των μπαχαρικών μου είχε ξεχειλίσει. Γιατί καθώς ανακαλύπτω νέες συνταγές, όλο και κάποιο νέο μπαχαρικό θα αγοράσω. Τα μπαχαρικά όμως δεν τελειώνουν γρήγορα. Έτσι για τους περισσότερους από εμάς η ημερομηνία λήξης περνάει χωρίς να το πάρουμε είδηση. Στην περίπτωση των μπαχαρικών, αν τα καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης, δεν θα πάθουμε (ελπίζω) κάτι. Θα έχουν όμως σίγουρα χάσει το άρωμα και τη γεύση τους, επομένως ποιος ο λόγος να τα κρατάμε και να μας πιάνουν πολύτιμο χώρο στα ντουλάπια μας;
➨ Ιδέα: Αποκτούμε τη συνήθεια να τσεκάρουμε τις ημερομηνίες λήξης των μπαχαρικών μας μια φορά το χρόνο κάθε χρόνο. Μπορούμε να το κάνουμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή πριν το Πάσχα.
Τα βιβλία στο πάτωμα λοιπόν! Πηγαίνετε κουζίνα τώρα! Και αν εκπλαγείτε από τις ημερομηνίες λήξης που θα βρείτε και θελήσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια, θα χαρούμε να τις διαβάσουμε!
Εγώ πάντως βρήκα αρκετά μπαχαρικά που είχαν λήξει. Ευτυχώς που πριν από λίγα χρόνια που μετακομίσουμε στο σημερινό μας σπίτι, είχα κάνει ένα γερό ξεκαθάρισμα. Αλλιώς το θεωρώ πολύ πιθανόν να είχα ακόμα μπαχαρικά με μεγαλύτερη ηλικία από εκείνη των παιδιών μου…
➨ Tip: Εχθρός των μπαχαρικών είναι η ζέστη, το φως, η υγρασία. Προσπαθήστε να τα φυλάτε σε ξηρό, δροσερό, σκοτεινό μέρος για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μείνετε συντονισμένοι. Σύντομα θα ξαναγράψουμε κι άλλο απροειδοποίητο. Καλή επιτυχία!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Μετά απο 4 χρόνια, μόλις αποφάσισα να κάνω εναν ξεκαθάρισμα στην αποθήκη..και εκεί βρήκα αλάτι σε σακουλάκι όπως και πιπέρι επίσης στο δικό του σακουλάκι, όπως και ρίγανη σε γυάλινο μπώλ. Ερωτώ, μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στις μπριζόλες, όπως και στο ψήσιμο του αρνιού…?
Το αλάτι έχει προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης αλλά δε λήγει. Το πιπέρι και η ρίγανη έχουν επίσης προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης. Δε χαλάνε (αρκεί να έχουν συντηρηθεί σωστά) αλλά με τον καιρό αρχίζουν και ξεθυμαίνουν. Τρίψτε τα στο χέρι, μυρίστε τα και δοκιμάστε τα και θα καταλάβετε αν έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.
Τα έχω στο ντουλάπι με τους καφέδες, ζάχαρη, αλάτι, ρίγανη, μπεικιν, σόδα έτσι τα βλέπω συχνά και ως γνωστόν είναι το ντουλάπι που θέλει συνέχεια καθάρισμα… Όσα δε χωράνε τα έχω σε ένα ραφάκι με άλλα που χρησιμοποιώ συχνά πιπέρι, σόδα για ποτά, επίτηδες για να τα ελέγχω (μετά τη πατατοσαλάτα που είπα παρακάτω..)
Καλή τακτική. Thanks for sharing!
Κυρία κυρία!!!! Το έκανα συμπτωτικά πριν λίγες μέρες, οπότε παίρνω άριστα;;;;;
Άστα. Και ειχα αγοράσει λιναρόσπορο πριν κάποιους μήνες, τον έβαλα πίσω πισω, τον ξέχασα, δεν τον χρησιμοποίησα και γέμισε μαμούνια. Το πέταξα ολοκαίνουριο μπουκαλάκι!!!
Χρειάζονται αυτά τα ξεκαθαρίσματα όπως και στα ρούχα:)
Άριστα με τόνο παιδί μου Δήμητρα. Εύγε!
Το έκανα προσφατα και……….έφριξα 😛
Ωχ…
Αρκεί όμως που έγινε!
εγώ το κάνω μια φορά στα δύο χρόνια αλλά μάλλον θέλει πιο συχνά…
Δεν είναι κι άσχημα πάντως μια φορά στα δύο χρόνια…
Καλημέρα Δέσποινα!
Αν έχετε μουστάρδα σε σκόνη, έχει λήξει αλλά κατά τα άλλα φαίνεται μια χαρά μην την πετάξετε έτσι εύκολα. Είναι το καλύτερο καθαριστικό για το ξύλο κοπής των λαχανικών σας. Απλά τρίψτε μια μικρή ποσότητα πάνω στο ξύλο (1 κουταλάκι του γλυκού είναι οκ) και μετά πλύνετε το ξύλο όπως συνήθως. Αφαιρεί εύκολα όλες τις μυρωδιές. Νομίζω το περνάμε το τεστ. Φιλιά και καλό καθάρισμα 🙂
Όχι απλά το πέρασες. 10 με τρεις τόνους!
Ευχαριστούμε για το tip!
Τα ελέγχω δύο φορές το χρόνο και είναι φρέσκα.
Φιλάκια …
Μπράβο! Όλοι έτσι από σήμερα…
Αυτό με τα μαμούνια που έγραψε η Μαρία πολύ με τρόμαξε!!! Ευτυχώς είμαι μόνο ένα χρόνο στο σπίτι μου οπότε όλα είναι σχετικά “φρέσκα”, αλλά καλού κακού θα ρίξω μια ματιά!
Τεστ γρήγορα! 🙂
Να προσέχετε ιδιαίτερα την πάπρικα, γιατί είναι φρέσκια και όταν περάσει λίγος καιρός, πιάνει μαμούνια! Τα άλλα μπαχαρικά μπορεί απλά να χάνουν το άρωμά τους, η πάπρικα όμως και άλλο ένα που τώρα…. δεν το θυμάμαι, ενδέχεται να περιέχουν και ….. μεζέ !!!
Χρησιμότατη συμβουλή. Thanks!
εγώ το γράφω συχνά αυτό το διαγώνισμα…χεχε!! Και το περνάω κιόλας γιατί τα προσέχω πολύ τα μπαχαρικά μου!!!
Ελπίδα από σήμερα θα γράφουμε κι εμείς συχνά! Promise!