Το καλοκαίρι έφτασε, ο ήλιος καίει και οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες, στις θάλασσες και στις πισίνες είναι γεγονός!
Σύμμαχός μας στο να χαρούμε τον ήλιο χωρίς δυσάρεστες συνέπειες, είναι βεβαίως το αντιηλιακό μας.
Ας αναφερθούμε όμως σε 8 σημαντικά σημεία για τα αντιηλιακά που είναι λιγότερο γνωστά, έτσι ώστε να είμαστε καλύτερα προστατευμένοι φέτος το καλοκαίρι.
1. Η ποσότητα μετράει
Ένας άνθρωπος με ένα μέσο σώμα, χρειάζεται περίπου 36 γραμμάρια αντηλιακό (ένα γεμάτο ποτήρι-σφηνάκι) για να έχει την προστασία που αναγράφεται στο μπουκάλι. Το SPF που αναγράφεται στη συσκευασία του αντιηλιακού βασίζεται σε τυποποιημένες μεθόδους δοκιμών που προϋποθέτουν αυτήν ακριβώς την ποσότητα: 2mg/cm² δηλαδή γύρω στα 36 γραμμάρια. Συνήθως όμως εμείς χρησιμοποιούμε τη μισή ή ακόμα και λιγότερη ποσότητα. Την επόμενη φορά που θα βάλουμε αντηλιακό ας μην το λυπηθούμε!
2. Ο δείκτης SPF μπορεί να μπερδέψει
Ο δείκτης SPF που αναγράφεται πάνω στα αντιηλιακά (π.χ. SPF15, SPF30) αφορά την προστασία απέναντι στην UVB ακτινοβολία και όχι στην UVA. Ωστόσο και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Ορισμένα αντιηλιακά μπορεί να αναγράφουν το δείκτη προστασίας UVA (η οποία μετριέται σε PPD ή PA ) ή να αναφέρουν ότι είναι «ευρέος φάσματος» που σημαίνει ότι προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.
Μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλέον στις ετικέτες μια τυποποιημένη σφραγίδα UVA η οποία δηλώνει ένα ποσοτικοποιημένο ελάχιστο όριο προστασίας από την ακτινοβολία UVA. Στην ουσία λοιπόν, όταν βλέπουμε τη σφραγίδα αυτή καταλαβαίνουμε ότι η προστασία από την UVA είναι επαρκής.
3. Το… ατέλειωτο μισάωρο
Οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στην παραλία και φοράμε το αντιηλιακό μας εκεί, επί τόπου. Το πρόβλημα είναι ότι το αντιηλιακό χρειάζεται 30 περίπου λεπτά για να απορροφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι την πρώτη μισή ώρα κάτω από τον ήλιο είμαστε σχεδόν απροστάτευτοι. Θα πρέπει λοιπόν να προνοήσουμε για την έγκαιρη εφαρμογή πριν την έκθεση στον ήλιο. Και αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να συμβεί αυτό, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να παραμείνουμε στη σκιά μέχρι να περάσει το… ατέλειωτο μισάωρο. Θα πρέπει βεβαίως να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η άμμος και το νερό αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.
4. Η ανανέωση είναι must
Το αντιηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται συχνά γιατί απομακρύνεται με τον ιδρώτα, το σκούπισμα και το νερό. Επομένως χρειάζεται να τοποθετούμε ξανά αντιηλιακό αφού βγούμε από το νερό, ακόμα κι αν το αντιηλιακό μας αναφέρει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό ή water-resistant. Ανανεώνουμε απαραίτητα κάθε 1-2 ώρες.
5. Τα ρούχα δεν αρκούν
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αν φορέσουμε στο παιδί μας ένα μπλουζάκι και το αφήσουμε να παίξει στην παραλία, είναι προστατευμένο από τον ήλιο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για εμάς! Ένα άσπρο t-shirt παρέχει προστασία που αντιστοιχεί με εκείνη ενός αντιηλιακού 4-10 SPF ενώ αν είναι βρεγμένο η προστασία είναι ακόμα μικρότερη. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να φοράμε έτσι κι αλλιώς αντιηλιακό. Να επισημάνουμε βεβαίως ότι στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά βρεφικά ή παιδικά ρούχα και καπέλα με αντιηλιακή προστασία. Αυτά διαφέρουν από τα απλά ρούχα γιατί είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μην αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να τα διαπερνούν.
6. Τα αντιηλιακά λήγουν
Τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν στη συσκευασία τους ημερομηνία λήξης. Όταν περάσει η ημερομηνία αυτή τα συστατικά αρχίζουν να αλλοιώνονται και η αποτελεσματικότητά τους να μειώνεται.
Τα αντιηλιακά μπορεί επίσης να αλλοιωθούν αν ανοιχτούν ή εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επομένως αν έχουμε στην κατοχή μας περσινό αντιηλιακό που δεν έχει λήξει, δεν έχει ανοιχτεί και έχει φυλαχθεί σε ιδανικές συνθήκες (χωρίς υγρασία ή υψηλές θερμοκρασίες) μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Διαφορετικά αγοράζουμε καινούργιο.
7. Το μαύρισμα δεν είναι προστασία
Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι αν κάποιος είναι ήδη μαυρισμένος είναι προστατευμένος από τον ήλιο και δε χρειάζεται να χρησιμοποιεί αντιηλιακό. Το μαύρισμα όμως δεν προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου. Το μαύρισμα ΕΙΝΑΙ η βλαβερή επίδραση του ήλιου. Το μαύρισμα είναι μία μορφή βλάβης της επιδερμίδας.
Και παρ’ όλο που μπορεί μην είναι εύκολο να πάθουμε έγκαυμα αν είμαστε ήδη μαυρισμένοι, οι ακτίνες του ήλιου εξακολουθούν να εισχωρούν και να βλάπτουν την επιδερμίδα.
8. Οδηγός ζωής για νέους: Να φοράτε αντιηλιακό
Στο παλαιότερο post μου Οδηγός ζωής για νέους: Να φοράτε αντηλιακό έγραφα για το πώς η Mary Schmich μέσω της στήλης της στην Chicago Tribune δίνει συμβουλές ζωής στους απόφοιτους της τάξης του ’97. Ξεκινάει κάπως έτσι:
Αν θα μπορούσα να σας δώσω μία μόνο συμβουλή για το μέλλον, θα ήταν το αντιηλιακό. Τα μακροχρόνια οφέλη του αντιηλιακού έχουν αποδειχτεί επιστημονικά, ενώ οι υπόλοιπες συμβουλές μου δεν έχουν αξιόπιστη βάση, παρά μόνο την προσωπική μου εμπειρία.
Και συνεχίζει με μία σειρά άλλων σπουδαίων συμβουλών για νέους.
Εγώ θα πρότεινα η συμβουλή «Να φοράτε αντιηλιακό» να γίνει top προτεραιότητα και για νέους και για παλιούς! Τι κι οι γονείς μας δεν επέμεναν και τόσο στη χρήση του αντιηλιακού; Δεν γνώριζαν τότε όσα γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Τι κι αν κάναμε λάθη στη χρήση του ως τώρα; Πλέον έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες και μπορούμε να ενημερωθούμε για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
Φέτος το καλοκαίρι ας αποκτήσουμε μια νέα, στενότερη σχέση με το αντιηλιακό μας!
☀ Το σημερινό post έχει γίνει σε συνεργασία με το Skroutz.gr για να μοιραστούμε μαζί σας tips και μυστικά για έξυπνες αγορές, εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερο lifestyle.
☀ Σας άρεσε το post? Μοιραστείτε το!
Αφήστε μια απάντηση