• Αρχική
  • Ξεκίνησε από εδώ
  • Ποια είμαι
  • Τύπος
  • Επικοινωνία
  • Newsletter
  • Λένε…
  • Club Μελών Love, mom

Aspa Online

Blogger. Μαμά. "Η ζωή με τα παιδιά είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι!"

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΣΠΙΤΙ
    • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ
  • ΕΜΠΝΕΥΣΗ
  • Η ΖΩΗ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ
  • E-SHOP

Πώς να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους

Μία από τις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά στη ζωή είναι η σωστή διαχείριση χρημάτων. Πώς όμως να την αποκτήσουν, αν δεν τους τη διδάξουμε εμείς;

Το θέμα είναι το εξής: Καμιά φορά νιώθουμε ότι δεν τα έχουμε καταφέρει καλά στη διαχείριση των οικονομικών μας και για αυτό αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για χρήματα.  Κι έτσι, όταν φτάσει η ώρα να φύγουν από το σπίτι, τους λέμε «καλή τύχη» και τα σπρώχνουμε να κολυμπήσουν στα βαθιά.

Διαχείριση χρημάτων για παιδιά

Μήπως όμως πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κύκλος της έλλειψης οικονομικής εκπαίδευσης; Τα παιδιά μας πρέπει να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς. Στόχος θα πρέπει να είναι, κάθε φορά που βρίσκονται με χρήματα στα χέρια τους (που μπορεί να είναι το χαρτζιλίκι τους, αυτά που έβγαλαν από τα κάλαντα, τα δώρα των παππούδων ή άλλα χρήματα που κέρδισαν) να τα διαχειρίζονται σωστά, να μην τα ξοδεύουν αλόγιστα και να βάζουν και ένα μικρό ποσό στην άκρη. Και ναι βέβαια, το ξέρω. Ζούμε σε μια χώρα που μας έχει διαλύσει, που παίρνει συνεχώς χρήματα μέσα από τις τσέπες μας και που μας κόβει τα φτερά. Εδώ ζούμε όμως. Το να μη διδάξουμε στα παιδιά μας διαχείριση χρημάτων δε θα βοηθήσει σε τίποτα. Θα κάνει απλά τα πράγματα χειρότερα.

Το σύστημα με τα 3 βάζα, στο οποίο αναφέρονται αρκετοί ειδικοί αλλά και απλοί γονείς που το έχουν εφαρμόσει, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Εμείς το εφαρμόζουμε στο σπίτι μας με απόλυτη επιτυχία και σήμερα σας το παρουσιάζω.

Διαχείριση χρημάτων για παιδιά

 

Βήμα 1

Βρίσκουμε 3 βάζα με καπάκι. Τα διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Εμείς βάλαμε γύρω από το κάθε βάζο μια ταινία που φτιάξαμε από χαρτί περιτυλίγματος. Και εκεί κολλήσαμε την κάθε μία από τις τρεις ετικέτες. Οι ετικέτες είναι οι εξής:

  • Ξοδεύω
  • Προσφέρω
  • Αποταμιεύω

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις δικές μας ετικέτες, μπορείτε να τις κατεβάζετε συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα. Ταυτόχρονα θα γίνετε συνδρομητές στο email μου, ώστε να λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις πρώτοι.

Προσθέσαμε επίσης και μια απλή κορδέλα στο λαιμό για να ξεχωρίζουν τα βάζα των δύο παιδιών μεταξύ τους. Τα βάζα της Εβελίνας έχουν μπεζ κορδέλα και τα βάζα της Εβίτας μαύρη.

 

Βήμα 2

Το κάθε παιδί παίρνει τα βάζα στο δωμάτιό του και τα τοποθετεί σε σημείο της επιλογής του.

 

Βήμα 3

Ώρα για να γεμίσουν τα βάζα! Ώρα για τα παιδιά να μάθουν ότι τα χρήματα δεν εμφανίζονται ως διά μαγείας. Αξιοποιούμε την ευκαιρία και τους εξηγούμε πώς βγαίνουν τα χρήματα στην οικογένεια. Συζητάμε για το πώς μπορούν να φτάσουν χρήματα και στα δικά τους χέρια. Σε αυτό το σημείο η κάθε οικογένεια διαφέρει – έχει σχέση και η ηλικία των παιδιών φυσικά. Άλλοι γονείς δίνουν στα παιδιά χαρτζιλίκι μια φορά την εβδομάδα, άλλοι μια φορά το μήνα. Άλλοι δεν πιστεύουν στο χαρτζιλίκι απλά δίνουν χρήματα στα παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες. Άλλοι δεν δίνουν καθόλου. Το σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι θα κάνουμε εμείς (και γιατί) και να το επικοινωνήσουμε στα παιδιά. Δε θα μιλήσω με λεπτομέρειες για το δικό μας σύστημα, αλλά για να έχετε μια εικόνα, τα κορίτσια παίρνουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα σύμφωνα με την ηλικία τους (το χαρτζιλίκι τους) και έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν πολύ περισσότερα χρήματα από επιπλέον δουλειές που κάνουν, που είναι εκτός των υποχρεώσεών τους (για παράδειγμα δικές μου δουλειές).

Επίσης συζητάμε για το πόσο σημαντικό είναι κάθε φορά που παίρνουν χρήματα να βάζουν ένα ποσό στην άκρη (που δε θα το πειράξουν ποτέ παρά μόνο για να πάει στην τράπεζα) και ένα ποσό που θα το προσφέρουν στους λιγότερο τυχερούς.

 

Βήμα 4

Κάθε φορά που τα παιδιά παίρνουν χρήματα, τα μοιράζουν στα βάζα, σύμφωνα με μία φόρμουλα που έχουμε συζητήσει. Έχουν καταλάβει την αξία της αποταμίευσης και της προσφοράς σε καλούς σκοπούς, οπότε μοιράζουν τα χρήματα ανάλογα. Δεν επεμβαίνω όμως κάθε φορά στο τι θα κάνουν, εκείνες αποφασίζουν.

 

Βήμα 5

Ξοδεύουν χωρίς τύψεις και απολαμβάνουν τις επιλογές τους! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις τα παιδιά σου να ζυγίζουν τις καταστάσεις και να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις. Πλέον χαίρομαι όταν τις βλέπω να παίρνουν χρήματα από το βάζο με τα λεφτά για ξόδεμα και να διαθέτουν για να κάνουν το κέφι τους. Η Εβελίνα πριν από λίγες μέρες αγόρασε μια νέα κάρτα μνήμης και η Εβίτα αναμνηστικά από μια εκδρομή που πήγαν με το σχολείο. Την εποχή πριν από τα βάζα, θα είχαν έρθει να ζητήσουν χρήματα και πιθανόν να είχε δημιουργηθεί ένταση σχετικά με το αν είναι σημαντικό αυτό που θέλουν να αγοράσουν ή για το πότε θα πρέπει να το αγοράσουν.

Διαχείριση χρημάτων για παιδιά

Από τότε όμως που εφαρμόσαμε το σύστημα με τα 3 βάζα άρχισαν να σκέφτονται και να παίρνουν τον έλεγχο των οικονομικών τους στα χέρια τους. Ένα ακόμα παράδειγμα που αξίζει να μοιραστώ: Την εποχή πριν από τα βάζα ήθελαν να πηγαίνουν στο κυλικείο του σχολείου συνέχεια. Είχαμε βάλει κάποιο εβδομαδιαίο budget σαν όριο και το εξαντλούσαν πάντα. Τώρα πια με το σύστημα με τα τρία βάζα, τα χρήματα του κυλικείου τα παίρνουν στο χέρι (μέσα στο χαρτζιλίκι τους). Κάθε μέρα τους ετοιμάζω φαγητό από το σπίτι εκτός και αν μου πουν ότι δεν θέλουν φαγητό γιατί εκείνη την ημέρα θα πάνε στο κυλικείο. Αγοράζουν πλέον από το κυλικείο πολύ σπανιότερα γιατί προτιμούν τα χρήματά τους να τα ξοδεύουν σε πιο διασκεδαστικά πράγματα.

Μέσα από το σύστημα με τα τρία βάζα τα παιδιά αποκτούν μία πολύ καλή αίσθηση για το πώς να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Μαθαίνουν ότι όταν το βάζο «ξοδεύω» δεν έχει χρήματα, απλά δεν ξοδεύω! Μαθαίνουν από πού έρχονται τα χρήματα, εκτιμούν την αξία τους και αρχίζουν και σκέφτονται τρόπους για να κερδίσουν περισσότερα. Μαθαίνουν επίσης να αποταμιεύουν αλλά και να νοιάζονται για τους λιγότερο τυχερούς.

Καλή επιτυχία!

 

 

Διαχείριση χρημάτων για παιδιά

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ

Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!

Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου

Success! Now check your email to confirm your subscription.

There was an error submitting your subscription. Please try again.

Powered by ConvertKit
  • Share
  • Tweet
  • Pin
  • 9.9Kshares

Σχετικά posts:

Το βάζο των αναμνήσεων 10 τρόποι για να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν ξεχωριστά Το εσωτερικό είναι το ίδιο

Ανηκει στην κατηγορια:Featured, Μητρότητα επισημασμένο με:βάζο, γονείς και παιδιά, οικονομία, χρήματα

Σχόλια

  1. Καλλιοπη Τζιώρκα αναφέρει:

    30/03/2023 at 23:03

    Ασπασία καλησπέρα

    Εκπληκτικη η ιδέα με τα 3 βάζα.
    Ο 10χρονος γιος μου έχει μόνο κουμπαρά.
    θα ήθελα να ρωτήσω το ρόλο του ΠΡΟΣΦΕΡΩ. Δεν είναι μέρος του ΞΟΔΕΥΩ?
    Γινεται αντιληπτή η διαφορά σε 10χρονο?
    Και κατι αλλο: διάβασα ότι για το πλύσιμο του αυτοκινήτου πληρώνεις τις κόρες σου όταν δεν το πας στο πλυντηριο.
    Στο σπίτι μας υπάρχουν – μετά από δική μου αγάπη και πρωτοβουλία – 4 γατες. Τις χαιρονται και ο άντρας μου και ο γιος μου. Τον γιο μου τον έχω επιφορτίσει να καθαρίζει τις τουαλέτες τους συχνά πυκνά. Αναρωτιεμαι μήπως είναι άδικο εφοσον είναι δική μου επιλογή. Το εντασσω στα καθήκοντα του σπιτιου όπως και το πότισμα στις 120 γλάστρες του μπαλκονιού αλλά…. ταλαντεύομαι.
    Ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σου

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      01/04/2023 at 10:01

      Ευχαριστώ Καλλιόπη! Το “προσφέρω” το έχουμε ξεχωριστά για να διδάξουμε την αξία της προσφοράς και της βοήθειας σε ανθρώπους είναι λιγότερο τυχεροί. Θα μπορούσαμε να το έχουμε και μαζί με το ξοδεύω, αλλά τότε πιθανόν όλα τα χρήματα να ξοδεύονταν σε αγορές και να μην έμενε τίποτα για προσφορά. Ενώ αν υπάρχει budget είναι διαφορετικό. Δεν χρειάζεται να είναι ίσο το ποσό με τις άλλες κατηγορίες, μπορεί να είναι ένα μικρό ποσό π.χ. 10% αλλά μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους.

      Στο άλλο σου ερώτημα δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Είμαι fan του να κάνουν τα παιδιά δουλειές του σπιτιού ως μέλη της οικογένειας (δες περισσότερα εδώ: https://www.aspaonline.gr/douleies-spitiou-paidia/) Εγώ προσωπικά το αυτοκίνητο το βάζω στις δικές μου δουλειές, αλλά πολλές άλλες δουλειές από τις δουλειές του σπιτιού είναι όλων.

      Απάντηση
  2. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ αναφέρει:

    03/04/2020 at 11:53

    Καλημέρα Σας.
    Από ποια ηλικία θεωρείτε πως είναι φρονιμότερο να ξεκινάει το έξυπνο σύστημα αυτό με τα βάζα? Ευχαριστώ

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      03/04/2020 at 18:20

      Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Εσείς θα το κρίνετε αυτό, μια και γνωρίζετε καλύτερα το παιδί και αν μπορεί να καταλάβει τις έννοιες. Μόλις μπορέσει να τις καταλάβει, το ξεκινάτε!

      Απάντηση
  3. Χαρά Μ. αναφέρει:

    12/03/2020 at 14:10

    Πολύ ωραία ιδέα….. Θα ήθελα όμως λίγο βοήθεια….. Τα παιδιά μ είναι μικρούλικα, 5 κ 2μιση….. Με προβληματίζει το κομμάτι αυτό ως προς την βοήθεια ή την πληρωμή…. Δηλαδή δεν θέλω να περάσω το μήνυμά ότι πληρωνόμαστε για όλα….. Βοηθάμε και στο σπίτι για παράδειγμα!!!!

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      12/03/2020 at 15:05

      Συμφωνώ μαζί σου Χαρά. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πληρώνονται για να κάνουν δουλειές σπιτιού.

      Στο σπίτι υπάρχουν δουλειές που χρειάζεται να γίνουν και πρέπει να τις μοιραζόμαστε όλοι στην οικογένεια, ανάλογα φυσικά και με την ηλικία. Δε θα ζητήσει κανείς στο δίχρονο παιδί να μαγειρέψει φυσικά. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι δουλειές , αλλά στη ζωή υπάρχουν και τα λιγότερο ευχάριστα πράγματα. Άρα δεν θα πλήρωνα τα παιδιά για να κάνουν δουλειές σπιτιού.

      Όμως υπάρχουν πράγματα για τα οποία τα παιδιά μου αμείβονται. Π.χ. η κόρη μου με βοηθάει στη δουλειά μου και πληρώνεται για αυτό!

      Περισσότερα για τις δουλειές του σπιτιού έχω γράψει εδώ: https://www.aspaonline.gr/douleies-spitiou-paidia/

      Απάντηση
  4. θουλα αναφέρει:

    04/06/2019 at 09:47

    χαιρετε. μια ερωτηση. πώς θα διασφαλισω οτι δεν γινεται να παιρνει απ τα αλλα δυο βαζα οταν εχουν τελειωσει τα χρηματα στο ξοδευω; Γιατι ειμαι σιγουρη οτι ο 6χρονος πεισματαρης γιος μου θα το κανει…

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      05/06/2019 at 21:41

      Θούλα καλησπέρα! Κι εμένα με απασχολούσε αν θα τηρούσαν το σύστημα, αλλά τελικά είδα ότι τζάμπα ανησυχούσα. Το τηρούν ευλαβικά μέχρι τώρα που έχουν φτάσει στην εφηβεία γιατί κατάλαβαν ότι δικό τους είναι το όφελος.

      Δηλαδή το στοίχημα είναι να καταλάβουν ότι είναι δικά τους τα χρήματα και ότι αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος να τα διαχειρίζονται και να τα μοιράζουν ώστε να έχουν πάντα και να ξοδεύουν και να αποταμιεύουν και να δίνουν. Εγώ τους είχα πει από τότε, ότι αυτό που κάνετε εσείς μέσω των 3 βάζων δεν το κάνουν ούτε οι ενήλικες!

      Βέβαια χρειάζεται λίγη υπομονή όταν τα παιδιά είναι μικρότερα (όπως είναι ο γιος σου) γιατί τώρα μαθαίνουν την αξία των χρημάτων. Και δεν τους περνάει από το μυαλό ότι αν κάποιος δεν βάζει χρήματα στην άκρη, θα έχει πρόβλημα σε περίπτωση που κάτι του συμβεί.

      Τώρα πια οι κόρες μου έχουν πάρει απόλυτα τον έλεγχο των χρημάτων στα χέρια τους και δεν το κάνουν για μένα, το κάνουν για εκείνες! Ξοδεύουν χωρίς τύψεις, έχουν χρήματα στην άκρη (πλέον τα βάζουν στην τράπεζα οπότε τα χρήματα του “αποταμιεύω” πηγαίνουν εκεί) και προσφέρουν συνέχεια σε διάφορες οργανώσεις.

      Ξεκινήστε βηματάκι βηματάκι και είμαι εδώ για περισσότερες ερωτήσεις ή διευκρινήσεις. 🙂

      Απάντηση
  5. Skalidou Evi αναφέρει:

    10/08/2016 at 11:39

    Πολύ ωραία ιδέα! Μπορείς όμως να μου δώσεις ένα παράδειγμα αμοιβής από επιπλέον δουλειές που κάνουν?

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      14/08/2016 at 11:02

      Ευχαριστώ Εύη! Θα αναφέρω ένα δικό μας παράδειγμα, αλλά μπορεί να μην ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική!

      Συνήθως δεν προλαβαίνω να πλύνω το αυτοκίνητό μου μόνη μου, οπότε το πηγαίνω στο πλυντήριο (κόστος 12 ευρώ). Ευχαρίστως θα δώσω το ίδιο ποσό στις κόρες μου για να μου το πλύνουν, αν χρειάζονται τα επιπλέον χρήματα. Μάλιστα τις συμβουλεύω να είναι “ανταγωνιστικές” και να μου κάνουν προσφορά για μικρότερο ποσό από 12 ευρώ, για να τις… προτιμήσω.

      Θα μπορούσε βέβαια το πλύσιμο αυτοκινήτου να είναι μία από τις στάνταρτ δουλειές που χρειάζεται να κάνει ένα παιδί μέσα στο σπίτι ως μέρος των υποχρεώσεών του. Στη δική μας περίπτωση όμως, το πλύσιμο του αυτοκινήτου μου το συμπεριλαμβάνω στις “δικές μου δουλειες”, οπότε είτε το κάνω, είτε πληρώνω για να γίνει! 🙂

      Ελπίζω να βοήθησε το παράδειγμα!

      Απάντηση
  6. Vikopoulou Konstantina αναφέρει:

    10/05/2016 at 15:14

    Να ρωτησω…. Η διανομη των χρηματων γινεται με ποσοστο ή οπως νομιζουν τα παιδια;; Δηλαδη λεμε ας πουμε για καθε ενα ευρω θα βαζουμε30λεπτα αποταμιευση 20λεπτα για προσφορα κ 50για ξοδεμα;; Πως επιλεγουν ποσα θα βαλουν σε καθε βαζο;;

    Επισης εγω σκεφτομουν να αρχισω απο πολυ νωρις δηλαδη καθε δευτερα να δινω 10λεπτα για να τα βαλει στον κουμπαρα οταν ειναι ενος. Στα δυο του χρονια να δινω 20λεπτα κ παει λεγοντας. Ετσι τα πρωτα χρονια θα μαζευει χρηματα στον κουμπαρα “ξοδευω” που θα μπορει να τα χρησιμοποιησει στην πορεια. Επισης σκεφτομουν οτι θα δινω φαγητο απο το σπιτι οταν παει σχολειο κ δε θα ειναι αναγκη να παει κυλικειο εκτος αν το επιλεξει.

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      11/05/2016 at 11:16

      Είναι καλό να έχουν στο μυαλό τους μια φόρμουλα (ποσοστών) στην οποία θα τους βοηθήσουμε εμείς να καταλήξουν. Σημασία έχει όμως να μπουν στη συνήθεια.

      Με το καλό να ξεκινήσετε κι εσείς! Και σχετικά με το κυλικείο, έτσι κάνουμε κι εμείς!

      Απάντηση
  7. Φενια αναφέρει:

    09/05/2016 at 22:46

    Ειναι καταπληκτική η ιδέα κ βαθιά εκπαιδευτική! Να ρωτήσω ομως τι συμβαινει οταν θέλουν να αγοράσουν κατι που τυχόν δεν εγκρίνουν οι γονεις; Σας εχει τύχει κατι τετοιο;

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      10/05/2016 at 11:45

      Πολύ καλή ερώτηση!
      Στη δική μας περίπτωση δε θα επέτρεπα να το αγοράσουν. Για παράδειγμα στο σπίτι μας έχουμε θέσει έναν κανόνα ότι μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους κινητό όταν θα πάνε πρώτη Γυμνασίου. Έτσι έγινε με την Εβελίνα που πήρε το κινητό της τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε χρήματα να το αγοράσει πολύ πιο νωρίς. Και η Εβίτα έχει τα χρήματα για κινητό, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πάει γυμνάσιο.
      Δηλαδή το γεγονός ότι έχουν δικά τους χρήματα δεν τους δίνει την ελευθερία να ξεφύγουν από τα όρια που έχουμε θέσει.
      Τώρα εκείνο όμως το οποίο συμβαίνει συχνά είναι να ξοδέψουν χρήματα (από τα δικά τους) σε κάτι που εμένα μου φαίνεται ακριβό και δε θα τους το αγόραζα. Συνέβη και προχθές! Αγόρασαν ένα βιβλίο manga (ιαπωνικό κόμικ) που ήταν πολύ ακριβό. Εκεί δε θέτω “βέτο”. Αλλά με τον τρόπο μου πάντα τις συμβουλεύω και τις καθοδηγώ.

      Απάντηση
  8. Μαρία Έλενα αναφέρει:

    12/12/2015 at 16:57

    Όμορφη ιδέα
    Φιλα΄κια …

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      17/12/2015 at 10:12

      Ευχαριστώ Μαρία Έλενα 🙂

      Απάντηση
  9. syn oneiroporoi αναφέρει:

    10/12/2015 at 19:30

    Γεια σου Άσπα!
    Φοβερή ιδέα, όπως τόσες πολλές που μοιράζεσαι μαζί μας εδώ μέσα άλλωστε!
    Τις καταγράφω για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση… 😉

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      11/12/2015 at 11:04

      Ευχαριστώ! Ανυπομονώ να μου πεις τα νεώτερα όταν έρθει η ώρα. 😉

      Απάντηση
  10. Ζαχαρούλα αναφέρει:

    10/12/2015 at 14:45

    Καλημέρα Άσπα. Πολύ ωραία ιδέα αυτή με τα βάζα. Στις μέρες που διανύουμε,έρχεται πολύ συχνά στο τραπέζι η φράση ” με τι χρήματα?”, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά μας κάποια πράγματα για την αξία των χρημάτων. Όμως ποια είναι η κατάλληλη ηλικία άραγε? Η μεγάλη μου είναι 6 χρονών, άραγε μπορεί να διαχειριστεί το θέμα ή θαμε κοιτάει σαν εξωγήινη άμα της το πω?

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      11/12/2015 at 11:03

      Ζαχαρούλα εσύ ξέρεις καλύτερα το παιδί. Μπορεί να χρειάζεται να το απλοποιήσεις λίγο. Ακόμα κι αν δεν το ξεκινήσετε άμεσα, μπορείς να αρχίζεις να προετοιμάζεις το έδαφος. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  11. Elpida -two boys and hope αναφέρει:

    09/12/2015 at 09:52

    Το συστημα αυτο το εχω υποψην μου και προσπαθω να το εφαρμοσω και στο δικο μας budget.. χεχεχε.. Χαιρομαι πολυ που λειτουργει και σε σας!! Νομιζω οτι ειναι πολυ σημαντικο που μαθαινουν τη διαχειριση των χρηματων τους και παιρνουν αποφασεις.. Το εχω σταμπαρει κι οταν μεγαλωσει ο Νικολας..χεχεχε… πολλα φιλια Ασπα μου!! καλη σου μερα!!

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      09/12/2015 at 19:24

      Ελπίδα ευχαριστώ. Με το καλό να το εφαρμόσει και ο Νικόλας!

      Απάντηση
  12. Αντρια αναφέρει:

    09/12/2015 at 09:43

    Μπράβο!σ’ευχαριστω πολυ για την υπέροχη ιδέα. Κ έψαχνα κατι τέτοιο. Η μικρή μου ειναι αρκετά μικρή για κατι τέτοιο αλλα θα το απλοποίηςω για να έρθει στα μέτρα μας. Πριν απο λίγες μέρες ο παιδικός μάζευε χρήματα για την action aid κ πρότεινα στη μικρή μου να δώσει κ αυτή απο τον κουμπαρα( δυστυχώς έχουμε απο τώρα). Ενθουσιάστηκε. Κ προχθές τη ρώτησα ποιος θα πληρώσει τη στολή της κ με λαμπερά ματάκια μου λέει “εγώ”! Μη φανταστείς ότι έδωσε τα χρήματα. 70 λεπτά έδωσε. Πήρε μερικά νομίσματα που δεν ήξερε την αξία τους κ μου τα έδωσε. Σημασία εχει να συμμετέχει σ’αυτο.

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      09/12/2015 at 19:23

      Έτσι ακριβώς Άντρια! Υπέροχη η ιστορία με τα 70 λεπτά. Ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες. 🙂

      Απάντηση
  13. Athina by mummyslittleman αναφέρει:

    09/12/2015 at 08:45

    Υπέροχη ιδέα και με πολύ μεγάλη σημασία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πως θα διαχειρίζονται τα χρήματα τους και μελλοντικά θέλω να διδάξω το ίδιο στο παιδί μου.

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      09/12/2015 at 19:22

      Αθηνά χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα. Με το καλό να το διδάξεις κι εσύ!

      Απάντηση
  14. Elinablog αναφέρει:

    09/12/2015 at 01:11

    Καταπληκτικό! Όλο ωραίες ιδέες είσαι!

    Απάντηση
    • Aspa αναφέρει:

      09/12/2015 at 19:21

      Ελίνα ευχαριστώ! 🙂

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Aspa Online

Γεια είμαι η Άσπα! Πιστεύω ότι η ζωή είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι κι έτσι σε αυτό το blog μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τις περιπέτειές μου με τα παιδιά μου τα τελευταία 15 χρόνια. Καλώς ήρθες!
[Περισσότερα…]

Τι ψάχνεις;

Μπες στο e-shop
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Δωρεάν εκτυπώσιμα

Πρόσφατα Posts

  • Έξυπνο χρωματιστό ρολόι τοίχου: Το κλειδί για οργανωμένα απογεύματα
  • Τι πήγα κι έκανα;
  • 30 ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι
  • Ζωγραφιές και κατασκευές παιδιών: Ο απόλυτος οδηγός οργάνωσης
  • Mαμά: Σούπερ ηρωίδα (εκτυπώσιμο)

Λένε για το blog

O αγώνας χρειάζεται συνοδοιπόρους

Σε διαβάζω γιατί είσαι επίκαιρη, προσγειωμένη, ρεαλιστική. Γιατί δεν διστάζεις να εκτίθεσαι. Γιατί ο αγώνας που δίνουμε όλες οι μαμάδες χρειάζεται… Διαβάστε τη συνέχεια… “O αγώνας χρειάζεται συνοδοιπόρους”

KaterinaK
Διαβάστε τι άλλο λένε >>

Copyright © 2023 · Aspa Online · Όροι Χρήσης · Πολιτική Απορρήτου · Όλα τα κείμενα και οι εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία του Aspa Online. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίησή τους χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού τους. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  • 9.9Kshares
  • 8.3K
  • 5
  • 1.6K
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Για να σας εξασφαλίσουμε κορυφαία εμπειρία περιήγησης, χρησιμοποιούμε cookies. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", αποδέχεστε όλα τα cookies. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις "Ρυθμίσεις cookies" για περισσότερες επιλογές.
Ρυθμίσεις cookiesΑποδοχή όλων
Manage consent

Σχετικά με τα cookies

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως αναγκαία αποθηκεύονται στον browser σας, καθώς είναι απαραίτητα για την βασική λειτουργία του website. Χρησιμοποιούμε επίσης και cookies τρίτων μερών που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτό το website ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Αυτά τα cookies, αποθηκεύονται στον browser μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να τα απορρίψετε. Όμως απορρίπτοντάς τα η εμπειρία σας ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά.
Αναγκαία
Always Enabled
Τα αναγκαία cookies είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του website. Αυτά τα cookies εξασφαλίζουν βασική λειτουργικότητα περιήγησης και ασφάλειας του website, ανώνυμα.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
XSRF-TOKENThe cookie is set by Wix website building platform on Wix website. The cookie is used for security purposes.
Λειτουργικότητας
Τα cookies λειτουργικότητας, βοηθούν σε ορισμένες λειτουργίες όπως το μοίρασμα του περιεχομένου ενός website στα social media, την αποδοχή feedback και άλλα.
CookieDurationDescription
tve_leads_unique1 monthThis cookie is set by the provider Thrive Themes. This cookie is used to know which optin form the visitor has filled out when subscribing a newsletter.
_ck_form1 yearThis cookie is set by the provider ConvertKit. This cookie is used for displaying and managing the email subscription forms on the website.
__cf_bm30 minutesThis cookie is set by CloudFlare. The cookie is used to support Cloudflare Bot Management.
Επίδοσης
Τα cookies επίδοσης χρησιμοποιούνται για να καταλάβουμε και να αναλύσουμε τους δείκτες αποτελεσματικότητας του website έτσι ώστε να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία χρήστη.
Στατιστικά
Αυτά τα cookies μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με το website μας. Μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό επισκεπτών, τις πηγές επισκεψιμότητας, κλπ.
CookieDurationDescription
CONSENT16 years 5 months 19 days 10 hours 26 minutesThese cookies are set via embedded youtube-videos. They register anonymous statistical data on for example how many times the video is displayed and what settings are used for playback.No sensitive data is collected unless you log in to your google account, in that case your choices are linked with your account, for example if you click “like” on a video.
vuid2 yearsThis domain of this cookie is owned by Vimeo. This cookie is used by vimeo to collect tracking information. It sets a unique ID to embed videos to the website.
_ga2 yearsThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_gat_gtag_UA_19662080_11 minuteThis cookie is set by Google and is used to distinguish users.
_gid1 dayThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
__gads1 year 24 daysThis cookie is set by Google and stored under the name dounleclick.com. This cookie is used to track how many times users see a particular advert which helps in measuring the success of the campaign and calculate the revenue generated by the campaign. These cookies can only be read from the domain that it is set on so it will not track any data while browsing through another sites.
Προώθησης
Τα cookies προώθησης παρέχουν στους επισκέπτες διαφημίσεις και καμπάνιες που τους ενδιαφέρουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουμε ποια ηλεκτρονικά κανάλια μάρκετινγκ είναι πιο αποτελεσματικά.
CookieDurationDescription
fr3 monthsThe cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE1 year 24 daysUsed by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
test_cookie15 minutesThis cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysThis cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website.
YSCsessionThis cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos.
_fbp3 monthsThis cookie is set by Facebook to deliver advertisement when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook advertising after visiting this website.
Άλλα
Τα άλλα cookies, είναι ακόμα στο στάδιο κατηγοριοποίησης και δεν έχουν ακόμα ταξινομηθεί σε μία από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
CookieDurationDescription
tlf_281 dayNo description
tl_9226_10434_441 monthNo description
tl_9536_9536_221 monthNo description
tl_9722_9722_251 monthNo description
tl_9762_9763_281 monthNo description
yt-remote-connected-devicesneverNo description available.
yt-remote-device-idneverNo description available.
_mailapp_sessionNo description available.
_pin_unauth1 yearNo description available.
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo