Η περίοδος της επιστροφής στα σχολεία είναι εδώ, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ολοκληρώσει τις αγορές μας. Ειδικότερα όσον αφορά τα ρούχα της σεζόν, οι περισσότεροι δεν έχουμε καν αρχίσει, καθώς ο καιρός παραμένει ζεστός και τα παιδιά φορούν ακόμα τα καλοκαιρινά τους.
Οι δικές μου παιδικές αναμνήσεις από τα ψώνια της επιστροφής στο σχολείο, με κάνουν πάντα και χαμογελώ. Θυμάμαι που πήγαινα με τη μαμά μου στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και στεκόμουν με θαυμασμό μπροστά στα μολύβια και τις γόμες που ήταν τότε στο ύψος των ματιών μου. Θυμάμαι τη μυρωδιά των καινούργιων τετραδίων και μολυβιών και τη χαρά μου καθώς επιστρέφαμε στο σπίτι με όλους αυτούς τους μικρούς θησαυρούς.
Σήμερα, τα ψώνια της επιστροφής στα σχολεία φέρνουν άγχος στους περισσότερους γονείς. Το γεγονός ότι δουλεύουμε πολύ και έχουμε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, το αδιαχώρητο που γίνεται τις πρώτες μέρες στα καταστήματα και κυρίως η οικονομική κρίση, συντελούν στο να έχει χαθεί η μαγεία που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Το μυστικό όμως για έξυπνες αγορές «back to school» είναι να είμαστε περισσότερο οργανωμένοι και λιγότερο… αυθόρμητοι. Συμβουλευτείτε τη λίστα που ακολουθεί:
1. Ξεκινήστε τα ψώνια από το σπίτι σας.
Είστε σίγουροι ότι πολλά από τα σχολικά είδη της επιστροφής, δεν υπάρχουν ήδη σε συρτάρια και ντουλάπια στο σπίτι; Η εποχή είναι ιδανική για εντοπισμό και τακτοποίηση σχολικών που ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά, θυμόσασταν ότι είχατε. Πόσα ψαλίδια υπάρχουν ήδη στα συρτάρια; Μήπως έχετε αχρησιμοποίητα κουτιά με μαρκαδόρους, μολύβια, γόμες; Αν αγοράσετε κι άλλα ενώ έχετε ήδη από προηγούμενες χρονιές, θα ξοδέψετε χρήματα τζάμπα. Η ανάγκη για «απογραφή» είναι ακόμα πιο επιτακτική στην περίπτωση των ρούχων. Είναι αδύνατον να θυμάστε απ’ έξω τι υπάρχει στις ντουλάπες από την προηγούμενη σεζόν. Εκτός αυτού τα ρούχα χρειάζεται οπωσδήποτε να δοκιμαστούν γιατί τα περισσότερα από αυτά – αν όχι όλα – έχουν μικρύνει.
Για ό,τι – διαπιστωμένα πια – σάς λείπει, προχωρήστε στο νούμερο 2.
2. Πουθενά χωρίς τη λίστα μου.
Μην πάτε σε κανένα κατάστημα χωρίς να έχετε μαζί σας τη λίστα με τα πράγματα που χρειάζεστε – έτσι δεν θα ξεχάσετε τα μισά, ούτε θα παρασυρθείτε σε παρορμητικές αγορές. Αν δεν είναι στη λίστα, μην το πάρετε! Τουλάχιστον όχι πριν να έχετε ολοκληρώσει τις αγορές σας ώστε να δείτε αν είστε εντός ή εκτός budget.
3. Η μαγική λέξη: budget.
Πόσα χρήματα θέλουμε ή μπορούμε να διαθέσουμε; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι δύσκολο να δοθεί, αλλά μόνο αν είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή θα τα καταφέρουμε να παραμείνουμε μέσα στα επιθυμητά όρια. Εξάλλου η αίσθηση ότι υπάρχει ένα budget συχνά μας απελευθερώνει γιατί μας βοηθάει να βάζουμε προτεραιότητες και να παίρνουμε γρήγορες και έξυπνες αποφάσεις.
Κι εδώ τίθεται ένα ακόμα θέμα: Υπάρχουν πραγματικά κάποιες αγορές στις οποίες πρέπει να θέσουμε σαν προτεραιότητα την ποιότητα και όχι την τιμή;
4. Το φθηνότερο δεν είναι πάντοτε η λύση.
Τουλάχιστον όχι σε όλα τα είδη. Οι σχολικές τσάντες είναι ένα από αυτά. Με την καθημερινή χρήση και την επιβάρυνση που δέχονται, οι τσάντες αμφισβητούμενης ποιότητας είναι ζήτημα αν θα αντέξουν τους πρώτους 2-3 μήνες. Άρα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων προτιμάμε να διαλέγουμε είδη που θα αντέξουν στο χρόνο.
Όσον αφορά τα ρούχα και τα παπούτσια, ας είμαστε επιλεκτικοί με κάποια και χαλαροί με κάποια άλλα. Επιλεκτικοί μπορούμε να είμαστε με βασικά κομμάτια που θέλουμε να διαρκέσουν – όπως μπουφάν, τζην, ζακέτες – και χαλαροί με όλα εκείνα που προσθέτουν πινελιές στο ντύσιμο ή που μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Επενδύουμε επίσης σε καλά αθλητικά παπούτσια για να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν το πόδι. Τα παπούτσια που θα φορεθούν περιστασιακά (π.χ. σε πάρτυ) δε χρειάζεται να επιλεχθούν με τόσο αυστηρά κριτήρια.
Όσο για τις φόρμες; Δράστε όπως νομίζετε! Οι δικές μου κόρες φοράνε φόρμες σχεδόν καθημερινά και για αυτό θέλω να είναι προσεγμένες, αλλά δεν τρέφω αυταπάτες: αργά ή γρήγορα θα συναντήσουν ένα δέντρο που θα τους ψιθυρίσει «ανέβα», θα υπακούσουν και όταν θα κατέβουν θα έχουν σχισμένα γόνατα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχω μάθει να λέω “no problem!”
5. Αφήστε τα παιδιά στο σπίτι. Ή πάλι, πάρτε τα μαζί σας.
Θα τα καταφέρετε να αντισταθείτε στην πίεση να αγοράσετε όλα αυτά τα άχρηστα (αλλά πολύ χρήσιμα για την κόρη σας) σχολικά και παιχνίδια που έχει εντοπίσει στον τρίτο διάδρομο πέμπτο ράφι, δεξιά; Αν γνωρίζετε ότι δεν είστε σε θέση να παραμείνετε σταθεροί στη λίστα υπό πίεση πηγαίνετε μόνοι σας!
Ή χωρίστε τα ψώνια σε δύο δόσεις: Σε κάποια πηγαίνετε μόνοι σας και σε κάποια άλλα πάρτε τα παιδιά μαζί. Ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Εξάλλου είναι η καλύτερη ευκαιρία για να περάσουμε τα μηνύματά μας και τις υγιείς καταναλωτικές μας συνήθειες. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική εκπαίδευση των παιδιών είναι δική μας υπόθεση.
6. Αγοράστε σε ποσότητες
Μολύβια, γόμες και τετράδια πωλούνται αυτή την εποχή και σε πακέτα, σε συμφέρουσες τιμές. Έτσι το κόστος ανά τεμάχιο είναι χαμηλότερο. Αν ξέρετε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και μπορείτε να διαθέσετε εξ’ αρχής το ποσό, αξιοποιήστε την ευκαιρία. Ή γιατί να μην τα αγοράσετε το πακέτο μαζί με φίλους και να μοιραστείτε το κόστος; Καλή ιδέα πάντως είναι τα επιπλέον τεμάχια να φυλαχθούν σε σημείο που δε θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά αλλά και που εσείς δε θα ξεχάσετε, για να μην κινδυνεύσετε να τα βρείτε όταν θα έχουν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο.
7. Περιμένετε για ό,τι δεν είναι απαραίτητο
Μπορεί κάποια σχολικά να αξίζει να τα πάρουμε από την αρχή, αλλά πράγματα που δεν επείγουν, δε χρειάζεται να βιαστούμε να τα αγοράσουμε. Ναι μεν θα «ξεμπερδέψουμε», αλλά αρκετές φορές απλά θα το μετανιώσουμε. Όχι, οι μπότες με την εσωτερική επένδυση γούνας μπορούν να περιμένουν – εκτός αν γνωρίζουμε ότι εξαντλούνται εύκολα και δεν ξανάρχονται. Όσον αφορά τα ρούχα, υπάρχει και ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας: τα παιδιά μεγαλώνουν με τέτοιους ρυθμούς, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι στη μέση της σχολικής χρονιάς θα χρειαστούν μεγαλύτερο μέγεθος. Άρα, κάπου μετά τις γιορτές μπορεί να χρειαστεί ένας νέος γύρος αγορών. Τόσο το καλύτερο. Τότε αρχίζουν και οι εκπτώσεις!
8. Γίνετε δημιουργικοί
Γιατί να μην ξεδιπλώστε και εσείς και τα παιδιά το ταλέντο σας στη διακόσμηση και στις κατασκευές; Προμηθευτείτε σκέτα τετράδια και ομορφύνετέ τα με αυτοκόλλητα, κολάζ ή ασυνήθιστα υλικά. Φτιάξτε μολυβοθήκες με μηδενικό κόστος. Διακοσμήστε τσάντες και ρούχα με σιδερότυπα ή στρας. Το internet είναι γεμάτο έξυπνες και δημιουργικές ιδέες για να μεταμορφώσετε σχολικά, ρούχα και δωμάτια με ελάχιστο κόστος.
9. Δικτυωθείτε
Όλο και περισσότεροι από εμάς παρακολουθούμε πλέον τις σελίδες των αγαπημένων μας προϊόντων και καταστημάτων μέσα από τα social media και έχουμε τους λόγους μας. Ένας από αυτούς είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες προσφορές, που δεν περιορίζονται πλέον στις μέρες των εκπτώσεων.
Ας μην ξεχνάμε επίσης να ανατρέχουμε σε αξιόπιστα blogs και σε sites με reviews προϊόντων από καταναλωτές, για να τσεκάρουμε τις εντυπώσεις από τα προϊόντα που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε. Αυτή είναι εξάλλου η τάση της εποχής, καθώς το 92,3% των μαμάδων που είναι στο internet εμπιστεύονται περισσότερο τα reviews άλλων, από ό,τι τις περιγραφές του προϊόντος από την ίδια την εταιρεία. (*πηγή: e-Marketer – Έρευνα: Moms who blog: A Marketing Powerhouse)
10. Συγκρίνετε τις τιμές και αγοράστε online.
Όταν υπάρχουν εργαλεία σύγκρισης τιμών όπως το Skroutz.gr είναι αδιανόητο να μην τα χρησιμοποιούμε για να βρίσκουμε τις πιο συμφέρουσες επιλογές – ειδικά για τις πιο ακριβές αγορές μας. Στη συνέχεια η παραγγελία των προϊόντων μπορεί να γίνει από τα συνεργαζόμενα e-shops με λίγα μόνο κλικ, από την άνεση του σπιτιού μας.
Με τη σωστή προετοιμασία, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα τελικά! Ας οργανωθούμε, ας αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και ας κάνουμε τα ψώνια της επιστροφής στα σχολεία μία γιορτή. Όπως όταν ήμασταν εμείς παιδιά…
———-
Αυτό το post έχει γίνει σε συνεργασία με το Skroutz.gr για να μοιραστούμε tips και μυστικά για έξυπνες αγορές, εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερο lifestyle.
photo by Nick Amoscato
Αννα αναφέρει:
Θα συμφωνησω με ολα οσα λες και ας μην εχω παιδια αρα δεν εχω και ψωνια…Μια παρατήρηση να κανω και εγω απο οσα βλεπω στο σχολειο.Οντως πολλες φορες το οικονομικο δε συμφερει παντα…Μερικα μολυβια πολυ πολυ οικονομικα στην ουσια δεν ειναι.Το παιδι ξυνει η μυτη σπαει, ξύνει και παλι σπαει, το φερνει σε μενα παλι τα ιδια….Αρα καθε μερα θες και ενα.Το ιδιο ισχυει για γομες, ξυστρες, μαρξαδορους….
Aspa αναφέρει:
Άννα έχεις απόλυτο δίκαιο! Βλέπω επίσης ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αντιλαμβάνονται τη διαφορά στην ποιότητα σε αυτά τα είδη. Έχουν μάθει πια πώς γράφει το κάθε μολύβι, το κάθε στυλό, ο κάθε μαρκαδόρος και τα προτιμάνε…