Πήγαινα πρώτη ή δευτέρα δημοτικού, όταν σε ένα ταξίδι που κάναμε με τους γονείς μου με το αυτοκίνητο, σταματήσαμε σε ένα χωράφι με καλλιέργεια βαμβακιού. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν είχα ιδέα ότι το βαμβάκι ήταν φυτό! Έκοψα μερικές «μπαλίτσες από βαμβάκι» για να τις πάω στη δασκάλα μου και να τις δείξει στην τάξη. Ήθελα να μάθουν και τα άλλα παιδιά αυτό που μόλις είχα ανακαλύψει: Το βαμβάκι φύτρωνε!
Εκείνο που δεν ήξερα τότε, και το έμαθα πολλά χρόνια αργότερα, ήταν ότι προκειμένου να καλλιεργηθεί το βαμβάκι χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες εντομοκτόνων, φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Για την ακρίβεια περισσότερο από το 10% των εντομοκτόνων και το 25% των φυτοφαρμάκων του κόσμου, χρησιμοποιείται στην παραγωγή βαμβακιού. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα:
- Το βαμβάκι, αυτό το τόσο αγαπημένο ύφασμα, είναι υπεύθυνο για μεγάλο ποσοστό περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη.
- Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια και επεξεργασία του βαμβακιού βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
- Τα ρούχα που φοράμε – και το κυριότερο τα ρούχα που φοράνε τα παιδιά μας – έχουν ψεκαστεί με τοξικά χημικά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καλλιεργηθεί το βαμβάκι. Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων, με μεθόδους και υλικά που έχουν ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον και μάλιστα απαιτούν λιγότερη χρήση νερού. Τα ρούχα από οργανικό βαμβάκι είναι υποαλλεργικά, δεν ερεθίζουν το δέρμα, είναι ασφαλή, ποιοτικά και απαλά.
Τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι η παραγωγή του οργανικού βαμβακιού στοιχίζει περισσότερο κι έτσι τα ρούχα από οργανικό βαμβάκι έχουν υψηλότερη τιμή.
Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ταΐζουμε τις αχόρταγες καταναλωτικές μας συνήθειες για πολλά και φτηνά ρούχα;
Μήπως ήρθε η ώρα για λιγότερα και ποιοτικότερα;
Μήπως ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία μας;
Μήπως ήρθε η ώρα να στηρίξουμε τις εταιρείες με οικολογική συνείδηση;
Μήπως ήρθε η ώρα να επιλέγουμε όχι με βάση την τιμή, αλλά με βάση την αξία;
Σε αυτούς τους προβληματισμούς έρχεται να απαντήσει η εταιρεία ΚΕΕΝ, με τη συνεργασία της οποίας γίνεται το σημερινό post, που διαθέτει ρούχα από οργανικό βαμβάκι για παιδιά, εφήβους ακόμα και ενήλικες!
Η ιδέα ξεκίνησε από την Εβίτα, που ανησυχούσε όταν έβλεπε το γιο της να επιστρέφει καταϊδρωμένος από το ποδόσφαιρο με χνούδια από τη φόρμα πάνω στο δέρμα του. Ήξερε πώς όταν ιδρώνουμε οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και το δέρμα απορροφά ό,τι ακουμπά. Ως χημικός μηχανικός ανησυχούσε ιδιαίτερα για τις ουσίες που μπορεί να απορροφάει το δέρμα του από τα συμβατικά ρούχα.
Συζήτησε τον προβληματισμό της με τη φίλη της Ιωάννα, που είναι και η ίδια χημικός μηχανικός και διευθύντρια παραγωγής της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ενδυμάτων στην Ευρώπη κι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Πρόσθεσαν στην ομάδα τους ταλαντούχους και δημιουργικούς συνεργάτες και κάπως έτσι γεννήθηκε το KEEN!
Καθώς μπήκε το φθινόπωρο και ήρθε η στιγμή να αγοράσουμε ρούχα για τη νέα σεζόν, ας ξεκινήσουμε τα ψώνια μας από το site του ΚΕΕΝ. Θα βρούμε ρούχα για το καθημερινό ντύσιμο των παιδιών μας για το σχολείο και τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Πουλιόνται μεμονωμένα, αλλά συμφέρουν σε πακέτα 4-10 ρούχων.
Στην παρακάτω φωτογραφία που είχα ανεβάσει στο Instagram τον Ιούλιο, η Εβίτα (όχι η Εβίτα του KEEN, η κόρη μου η Εβίτα) φοράει ένα από τα πρώτα μπλουζάκια ΚΕΕΝ που είχαν κυκλοφορήσει.
Παρ’ όλο που εμένα με ενδιέφερε κυρίως ότι τα ρούχα ήταν από οργανικό βαμβάκι, εκείνο που ενθουσίασε τις κόρες μου όταν πρωτοείδαν τα ρούχα στο site, ήταν ότι τα ρούχα για κορίτσια δεν ήταν καθαρά «κοριτσίστικα».
Όπως μου λένε συχνά όποτε πηγαίνουμε σε καταστήματα, το πρόβλημα με τα παιδικά ρούχα είναι είτε πολύ κοριτσίστικα είτε πολύ αγορίστικα. Ενθουσιάστηκαν λοιπόν με τα σχέδια, τα χρώματα και το δυναμικό στυλ των ΚΕΕΝ.
Φέτος, ας αγοράσουμε λιγότερα ρούχα, κάνοντας καλύτερες και σοφότερες επιλογές και δίνοντας σημασία στην αξία. Τα παιδιά μας, το περιβάλλον και η συνείδησή μας θα μας ευγνωμονούν.
➜ Περισσότερα για τα ΚΕΕΝ εδώ.
Photos by Wikimedia, KEEN, Aspa Online
Αφήστε μια απάντηση