Από τη στιγμή που τα παιδιά μας έρχονται στον κόσμο, κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε την καλή ψυχοσωματική ανάπτυξή τους και να τα βοηθήσουμε να καθιερώσουν καλές συνήθεις που θα εξασφαλίσουν την καλή τους υγεία.
Αλήθεια όμως… Γνωρίζουμε ποιο είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας στα παιδιά, ώστε να τα προφυλάξουμε από αυτό; Το πιο συχνό πρόβλημα υγείας στα παιδιά παγκοσμίως είναι η τερηδόνα. Πρόκειται για τον νούμερο 1 εχθρό των δοντιών και η αντιμετώπισή της από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δοντάκι (ή και ακόμα πιο πριν) είναι επιβεβλημένη.
Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στη μάχη κατά της τερηδόνας, το Aspa Online και το Μικροί Μεγάλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την ΑΙΜ. Μέσα από μία σειρά αναρτήσεων, θα μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη στοματική υγιεινή και θα ενημερωθούμε για το πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καθιερώσουν καλές συνήθειες και να κάνουν την περιποίηση των δοντιών μια εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία.
Η τερηδόνα στα παιδιά και ο ρόλος του γονέα
Η τερηδόνα είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλεί την αφαίρεση των σκληρών οδοντικών αλάτων στην επιφάνεια του δοντιού, με αποτέλεσμα την δημιουργία κοιλοτήτων. Οφείλεται στην ύπαρξη μικροβίων στη στοματική κοιλότητα τα οποία, μεταβολίζοντας υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, παράγουν οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) και την οδοντίνη.
Η τερηδόνα δεν γνωρίζει ηλικίες. Μπορεί να απειλήσει εξίσου ένα παιδί προσχολικής ηλικίας όσο και έναν ενήλικα. Τα πρώτα δόντια μάλιστα των παιδιών, τα νεογιλά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην τερηδόνα καθώς είναι πιο μικρά και το σμάλτο τους πιο λεπτό.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί επιτυχώς με τον σωστό καθημερινό καθαρισμό των δοντιών, τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, ή και μεμονωμένα μετά την κατανάλωση γλυκών. Η συχνή αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας (κάθε τρίμηνο) αποτελεί επίσης ένα μέτρο πρόληψης της εμφάνισης της τερηδόνας ενώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χρησιμοποίηση φθοριούχου οδοντόκρεμας συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψή της.
Πολλές φορές είτε από άγνοια, είτε από ελλιπή πληροφόρηση, είτε από αμέλεια επιλέγουμε να «θυσιάσουμε» το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών μας. Τα πρωινά ο χρόνος είναι πάντα περιορισμένος και βιαζόμαστε, ενώ κάποια βράδια κάνουμε τα στραβά μάτια και αφήνουμε τα παιδιά να «τη γλυτώσουν» καθώς είναι πολύ νυσταγμένα για να πλύνουν τα δόντια. Κατασκευάζουμε μάλιστα και ελαφρυντικά: «Τι νόημα έχει να καθαρίζουμε τα πρώτα δόντια αφού ούτως ή άλλως δεν είναι τα μόνιμα…»
Λάθος.
Επειδή ακριβώς τα πρώτα αυτά δόντια θα «κληροδοτήσουν» στα επόμενα τις βάσεις για μια σωστή και υγιή ορθοδοντική ανάπτυξη, ο προσεκτικός τους καθαρισμός έχει καθοριστική σημασία. Ένα χαλασμένο, προσβεβλημένο από τερηδόνα, νεογιλό δόντι θα μπορούσε να προκαλέσει ορθοδοντικές ανωμαλίες στα μόνιμα, ενώ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στη συνολικότερη υγεία του παιδιού. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές μορφές τερηδόνας, έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους ενώ θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για επανεμφάνιση της νόσου κατά την ενηλικίωσή τους.
Τα στοιχεία
Αποτελέσματα ερευνών που έγιναν στην Ελλάδα από την ΑΙΜ και την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε παιδιά προσχολικής υγείας δείχνουν ότι πολλοί γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς τις παραμέτρους αυτής της νόσου και τις επιπτώσεις της στην υγεία των δοντιών αλλά και στη συνολικότερη υγεία ενός παιδιού.
Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές:
• το 72% ξεκινάει το βούρτσισμα των δοντιών σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή μετά την ηλικία των 2 ετών
• το 36% των παιδιών έχουν ήδη αναπτύξει τερηδονικές βλάβες, που αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία
• μόνο το 27% των παιδιών βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα
• το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ οδοντίατρο
• οι περισσότερες μητέρες που ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν τις αιτίες που προκαλούν την τερηδόνα.
Την ίδια στιγμή μελέτες της AIM σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τοπικούς φορείς (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδος) έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αγγίζουν και τη στοματική υγεία καθώς
• έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στον οδοντίατρο
• έχουν χαλαρώσει οι καλές συνήθειες στοματικής υγείας, όπως το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και η συχνή αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ελαστικοί με το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών μας, καθώς είναι η μόνη ασπίδα ενάντια στην επίθεση της τερηδόνας. Παράλληλα μόλις το 50% των ενηλίκων βουρτσίζουν τα δόντια τους δυο φορές την ημέρα, που σημαίνει ότι και οι συνήθειες των ενηλίκων χρειάζονται βελτίωση. Υπάρχουν λοιπόν πολλά περιθώρια να κάνουμε την καθημερινή συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών διασκεδαστική για όλη την οικογένεια!
Βουρτσίζουμε μαζί: Η ιδέα
Τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που τους λέμε. Δεν αρκεί λοιπόν να λέμε και να ξαναλέμε τι να κάνουν για να φροντίζουν τη στοματική τους υγεία, αλλά χρειάζεται να γίνουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα με τις καθημερινές μας πρακτικές. Έτσι αφομοιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνήθειές μας, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε στο καθημερινό «κήρυγμα», το οποίο συνήθως αγνοούν επιδεικτικά.
Ας κάνουμε λοιπόν κάτι διασκεδαστικό. Ας κάνουμε μέρος της ζωής μας το κάλεσμα της ΑΙΜ «Μεγάλοι και μικροί βουρτσίζουμε μαζί» και ας ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε από σήμερα! Ας γίνουμε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας… Τα παιδιά εξάλλου ξετρελαίνονται με τέτοιες απλές ιδέες. Από εκεί που το βούρτσισμα ήταν ένα «αναγκαίο κακό», από σήμερα θα γίνει διασκέδαση, καθώς θα τους δίνει την ευκαιρία να περάσουν δύο διασκεδαστικά λεπτά μπροστά στον καθρέφτη μαζί μας! Και σε εμάς θα δοθεί η χρυσή ευκαιρία να παίξουμε, να γελάσουμε, να κάνουμε αστείες φάτσες, επιβλέποντας παράλληλα τα παιδιά σε αυτή τη τόσο σημαντική καθημερινή τους συνήθεια. Και το bonus; Δε θα ξεχνάμε κι εμείς να πλένουμε τα δόντια μας, βελτιώνοντας έτσι και τη δική μας στοματική υγιεινή.
Μεγάλοι και μικροί, βουρτσίζουμε μαζί!
Αφήστε μια απάντηση