Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τι ωραία που θα ήταν να μπορούσαμε να πούμε ότι το περιβάλλον σήμερα γιορτάζει… Δυστυχώς όμως το περιβάλλον νοσεί. Σε λιγότερο από δύο γενιές η γη πέρασε από το οικολογικό απόθεμα στο οικολογικό έλλειμμα.
Αν εμείς, ο κόσμος στο σύνολό του, συνεχίσουμε να ζούμε όπως σήμερα, θα χρειαστούμε τις πηγές δύο πλανητών όπως ή γη έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να διατηρήσουμε το σημερινό τρόπο ζωής μας.
Ενέργεια, νερό, τρόφιμα και πρώτες ύλες – όπου και αν κοιτάξουμε, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.
Μικρά πράσινα βήματα
Όπως είχα γράψει πρόσφατα στο review της Ultrasilencer Green της AEG, αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, δεν υπάρχει σύντομος δρόμος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας. Και ποια είναι τα μικρά πράσινα βήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ώστε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος; Να κάποια από αυτά:
✔ Κάνουμε ανακύκλωση.
✔ Δεν αφήνουμε συσκευές στο stand by. Τις κλείνουμε με διακόπτη.
✔ Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες μας με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά.
✔ Πλένουμε όποτε μπορούμε τα ρούχα μας στους 30 ºC αντί για τους 40 ºC. Προσέχουμε την κατανάλωση νερού.
✔ Το χειμώνα χαμηλώνουμε το θερμοστάτη κατά έναν ως δύο βαθμούς. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε όποτε είναι δυνατόν ανεμιστήρα αντί για air condition.
✔ Επιλέγουμε πάντα «πράσινες» συσκευές όπως η «πράσινη» Ultrasilencer Green στην οποία προαναφέρθηκα.
Γιατί η Ultrasilencer Green είναι Πράσινη;
✔ Κατασκευάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από ανακυκλωμένα υλικά. Παλιές καρέκλες κήπου, υπολογιστές, καφετιέρες, παιχνίδια, πιστολάκια για τα μαλλιά αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια ανακυκλώνονται και γίνονται πράσινη σκούπα! Πρόκειται στην κυριολεξία για σκουπίδια στα οποία δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία.
Και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται 2 λίτρα πετρέλαιο και 80 λίτρα νερό για την κατασκευή της σκούπας. Απαιτείται 90% λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή της.
✔ Όταν τελειώσει ο κύκλος ζωής της, θα μπορεί να ανακυκλωθεί κατά το 92%.
✔ Έχει μέχρι και 50% χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Είναι εξοπλισμένη με κινητήρα 1000 W αλλά η απορρόφησή της είναι ίση με μίας σκούπας +2000W. Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύεις λιγότερη ενέργεια και χρήματα – αλλά έχεις παρ’ όλα αυτά την απόδοση μίας εξαιρετικά δυνατής σκούπας.
✔ Ακόμα και η συσκευασία της αποτελείται από 100% ανακυκλωμένο υλικό και είναι 100% ανακυκλώσιμη.
✔ Και όπως φανερώνει και το όνομά της: Είναι εξαιρετικά αθόρυβη. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο θόρυβος, είναι επίσης ρύπανση: ηχορύπανση! Η Ultrasilencer Green με ρεκόρ χαμηλού θορύβου 61 dB μας επιτρέπει να μπορούμε χρησιμοποιώντας την να κουβεντιάζουμε, να ακούσουμε το τηλέφωνο που θα χτυπήσει, να παρακολουθούμε την αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση και να μην ενοχλούμε οποιονδήποτε κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο!
Μεγάλο πράσινο δώρο
Όπως είχα προαναγγείλει, η AEG προσφέρθηκε να χαρίσει μία Ultrasilencer Green σε έναν από τους αναγνώστες του blog! Αν λοιπόν ψάχνετε για νέα σκούπα, θέλετε να βοηθήσετε το περιβάλλον ή απλά έχετε βαρεθεί την ηχορύπανση, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Ο τυχερός θα αναδειχθεί μετά από κλήρωση που θα γίνει στις 12 Ιουνίου.
Καλή επιτυχία!
UPDATE: Η κλήρωση έγινε και η τυχερή είναι η Αλεξάνδρα Καλοΐδου η οποία θα ειδοποιηθεί με email για να παραλάβει το δώρο της.
Όροι Συμμετοχής
1. Ο διαγωνισμός ξεκινάει την Τετάρτη 5 Ιουνίου και λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 11 Ιουνίου.
2. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου ηλεκτρονικά και ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email και θα ανακοινωθεί στο παρόν post. Θα κληρωθεί και ένας αναπληρωματικός νικητής.
3. Ο νικητής θα παραλάβει το δώρο του μέσα σε ένα μήνα από την ανάδειξή του.
4. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, άνω των 18 ετών που διαμένει στην Ελλάδα.
5. Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να συμμετάσχει μία μόνο φορά.
Photo by natalie419
Παρασκευή-Ζωή αναφέρει:
πολύ ωραία παρουσίαση ,πολύ έξυπνη και με βάζει σε σκέψεις.έχω ακόμα τη φοιτητική μου σκούπα που αρχίζει να καταρρέει..Νομίζω πάντως πως η νεότερη γενιά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και ψάχνεται.Και όπως λες πάντα είναι θέμα εκπαίδευσης και παιδείας.Αλλά και προσωπικής συνείδησης και ηθικής.Μπορεί ο πιο μορφωμένος -καλλιεργημένος άνθρωπος (δες γιατρούς π.χ -έχω παραδείγματα) να είναι ο πιο απολίτιστος άνθρωπος,από το σκουπίδι η το τσιγάρο που θα πετάξει κάτω μέχρι τον τρόπο που μορφώνει το παιδί του,γιατί αυτό το παιδί μετά θα κάνει τα αντίστοιχα και χειρότερα(υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις).Καλό είναι οι εταιρίες να στρέφονται στην πράσινη πολιτική-προσέγγιση σχετικά με τα προϊόντα τους.Και νομίζω τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί πρόοδος.
Aspa αναφέρει:
Κι εγώ βλέπω πρόοδο από πολλές εταιρείες. Είναι πολύ θετικό!
Μακάρι να είσαι η τυχερή και να αντικασταστήσεις τη φοιτητική σου!
Parentsland αναφέρει:
Ενώ έχουμε βάλει πολλές από τις προτάσεις αυτές στη ζωή μας για πρασινες συσκευές δεν είχα ξανακουσει. Εμένα η δικιά μου η σκουπα ειναι μια απελπισία. Δεν ρουφαει καλά και σκουπίζω με τις ώρες ,κανει θορυβο και σπάει συνέχεια η σωλήνα. Θέλει τελικά πολύ προσοχή τι αγοράζουμε. Σκέφτομαι πολύ να την αλλάξω. Θα κοιτάξω την πρότασή σου .
Aspa αναφέρει:
Ελπίζω να σου δοθεί η ευκαιρία να την αλλάξεις σύντομα. Και καλή επιτυχία στην κλήρωση! 🙂
Nikos Poulogiannis αναφέρει:
Αγαπητή μου Άσπα, γνωρίζοντας και τις ευαισθησίες σου και τον τρόπο γραφής σου, και την out-of-the-box σκέψη σου, σε παρακαλώ θερμά να δεις αυτό το TED Video.
Μια άλλη ματιά στο κατά πόσο πρέπει η μπορούν να πράττουν όλοι ανεξαιρέτως “πράσινα”. Υπάρχουν άραγε διαβαθμίσεις; Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι το ίδιο;
Ένα από τα καλύτερα TED που έχω δει ποτέ.
https://www.ted.com/talks/hans_rosling_the_magic_washing_machine
Aspa αναφέρει:
Σπουδαία ομιλία! Μαγικός ο τρόπος που πέρασε το μήνυμά του.
Thanks, πραγματικά άξιζε που το είδα!
DaisyCrazy αναφέρει:
Αν ψάξεις λίγο και δεις ότι οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης καταστρέφουν πολύ το περιβάλλον μετά το τέλος της ζωής τους και εκτός απ’αυτό αν σπάσουν μπορούν να σε στείλουν στο νοσοκομείο αν τους σκουπίσεις όπως έκανες τους απλούς, παλιούς λαμπτήρες θα στραφείς στους παλιούς τρέχοντας!
Aspa αναφέρει:
Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Αν έχεις σχετικό link θα το διαβάσω με ενδιαφέρον.
Stefanos Max αναφέρει:
το κειμενακι κλισε. μοιαζει απο αυτα που εχουν γραφτει χιλιαδες φορες. βασικα ειναι πραγματα που ολοι ξερουμε οτι πρεπει να κανουμε αλλα για καποιο λογο δεν τα κανουμε. οι ελληνες ποτε θα αποκτησουν επιτελους περιβαλλοντικη συνειδηση;;
ωραιος ο διαγωνισμος!
Aspa αναφέρει:
Το αισιόδοξο είναι ότι τα νέα παιδιά μεγαλώνουν αλλιώς. Οι κόρες μου για παράδειγμα ούτε κατά διάνοια σκέφτονται να πετάξουν στα σκουπίδια ένα αλουμινένιο κουτάκι ή να αφήσουν τα φώτα ανοιχτά όταν βγαίνουν από το δωμάτιο. Κάτι αλλάζει!
Είναι θέμα εκπαίδευσης, οπότε κι εμείς δε σταματάμε να γράφουμε! 😉