Κάθε φορά που περνάμε έξω από το παιδικό νοσοκομείο στο οποίο είχε παλαιότερα νοσηλευτεί η Εβίτα, εκείνη αναστενάζει και λέει «ωωω… το νοσοκομειάκι μου…» Ένα πρήξιμο στο μάτι της, ήταν τελικά λοίμωξη που χρειάστηκε ενδοφλέβια αντιβίωση. Κι έτσι έγινε εισαγωγή. Ο λόγος που το αποκαλεί «νοσοκομειάκι» είναι γιατί αυτό που της έχει μείνει είναι ότι σε αυτό το μέρος μπήκε άρρωστη και βγήκε καλά.
Εμένα αντίθετα με πιάνει ένα σφίξιμο στο στομάχι. Φυσικά είμαι ευγνώμων που σε αυτό το μέρος έγινε καλά, αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν 10 δύσκολες και έντονες μέρες. Ειλικρινά θα προτιμούσα να είχαμε γλυτώσει από αυτή την άσχημη περιπέτεια έστω κι αν είχε τελικά αίσιο τέλος.
Έτσι όταν βγήκε, άρχισα κι εγώ να είμαι πολύ πιο προσεκτική με τα θέματα της πρόληψης και της καθημερινής υγιεινής. Η φράση «πλένουμε τα χέρια μας» την οποία είχα αναφέρει στο παλαιότερο post Κόλλησε η βελόνα. Κόλλησε η βελόνα. Κόλλησε η βελόνα. ακουγόταν όχι μόνο όταν επέστρεφαν από το σχολείο, αλλά συνέχεια. Μου είχε γίνει δεύτερη φύση! Μη σας πω ότι μπορεί να την έλεγα και τη στιγμή που έπεφταν το βράδυ για ύπνο (είπαμε «κόλλησε η βελόνα»). Είχα επηρεαστεί πολύ.
Φυσικά οι υπερβολές δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση. Αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες υγιεινής με τους οποίους δεν μπορούμε να είμαστε ελαστικοί. Και ευτυχώς υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να μας βοηθήσουν ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα από τα προϊόντα αυτά, το οποίο χρησιμοποιούμε από τότε που τα παιδιά ήρθαν στο σπίτι από το μαιευτήριο, ως και σήμερα είναι το Clinofar, με τη συνεργασία του οποίου γίνεται το σημερινό post.
Θυμάμαι τότε που ο παιδίατρος μας πρωτοεξήγησε τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζουμε τη μύτη του βρέφους από τις εκκρίσεις με τις αμπούλες ώστε να μπορεί να αναπνεύσει καλά. Ειλικρινά, δεν είχα ιδέα! Και έτσι ο καθαρισμός της μύτης έγινε μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.
Εκτός από τη μύτη, το χρησιμοποιούσαμε και το χρησιμοποιούμε ακόμα για την οφθαλμική υγιεινή. Η Εβίτα έχει ακόμα ευαισθησία στα μάτια της. Κυρίως την άνοιξη αλλά και όλη τη χρονιά. Συχνά μάλιστα πρήζονται. Με δεδομένη την τρομάρα που είχα πάρει από την περιπέτεια της νοσηλείας, είμαι πάρα πολύ προσεκτική. Πάντα βέβαια συμβουλεύομαι το γιατρό μήπως τυχόν και χρειάζεται και κάτι άλλο εκτός από τον απλό καθαρισμό, αλλά το ξέπλυμα με τον φυσιολογικό ορό είναι μέσα στην «ημερησία διάταξη», μέχρι να πάρω εντολή για κάτι διαφορετικό.
Φυσικά οι αμπούλες Clinofar δε λείπουν ούτε από το φαρμακείο του αυτοκινήτου, μια και συχνά χρησιμοποιούνται στις εκδρομές μας, όχι μόνο για τα μάτια, αλλά και για να ξεπλυθούν οι πληγές από χτυπήματα. Γιατί τα χτυπήματα είναι κι αυτά μέσα στην «περιγραφή θέσης εργασίας» του να είσαι παιδί. Τα παιδιά πέφτουν και τα γόνατα ματώνουν, τουλάχιστον μία (ή και είκοσι) φορές στη ζωή τους!
Και μια και πλησιάζει το καλοκαίρι, δε θα πρέπει να λείπει ούτε από την τσάντα της παραλίας. Να πώς θα ξεπλύνουμε τα μάτια των παιδιών αν τυχόν παραπονεθούν ότι τους μπήκε άμμος στα μάτια.
Καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί ώστε να προλαμβάνουμε. Κι εύχομαι από εδώ και στο εξής να βλέπουμε το αγαπημένο «νοσοκομειάκι» μόνο απ’ έξω!
Photos: Christiaan Triebert, clarkmaxwell, visit St. Pete/Clearwater
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Αφήστε μια απάντηση