Η τερηδόνα, είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας στα παιδιά παγκοσμίως και ο νούμερο ένα εχθρός της στοματικής υγείας. Η απειλητική της δράση μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας οδοντοφυΐα, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλουμε ως γονείς να είμαστε σε επιφυλακή από νωρίς.
Στα πλαίσια της καμπάνιας ενημέρωσης και εκπαίδευσης της AIM «Βουρτσίζουμε μαζί» μάθαμε ότι τυχόν χαλασμένα πρώτα παιδικά δόντια μπορεί να οδηγήσουν σε χαλασμένα μόνιμα – μια και τα πρώτα δόντια «κληροδοτούν» στα επόμενα τις βάσεις για μια σωστή και υγιή ορθοδοντική ανάπτυξη. Μάθαμε επίσης ότι τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές μορφές τερηδόνας, έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους ενώ θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για επανεμφάνιση της νόσου κατά την ενηλικίωσή τους.
Όσα περισσότερα γνωρίζουμε γι’ αυτόν τον εχθρό, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε. Και στη διάθεσή μας έχουμε ένα πανίσχυρο όπλο: το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, πρωί και βράδυ, για δύο λεπτά κάθε φορά. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε τη στοματική υγεία των παιδιών μας, ανάλογα με την ηλικία τους.
0-2 χρονών
Τα πρώτα δοντάκια αποτελούν τη βάση της στοματικής υγείας του παιδιού, καθώς στη θέση τους θα φυτρώσουν αργότερα τα μόνιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η τερηδόνα μπορεί να προσβάλει ακόμα και το πρώτο δόντι μετά την εμφάνισή του.
Τι κάνουμε:
- Πριν καν την εμφάνιση των πρώτων δοντιών, αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα ούλα χρησιμοποιώντας ένα απαλό βρεγμένο πανάκι ή επίθεμα γάζας για να απομακρύνουμε υπολείμματα τροφών.
- Όταν βγουν τα πρώτα δόντια ξεκινάμε το καθημερινό βούρτσισμα με την ειδική βρεφική οδοντόβουρτσα. Στεκόμαστε πίσω από το μωρό, κρατώντας απαλά το κεφάλι του, βρέχουμε την οδοντόβουρτσα με νερό και βουρτσίζουμε απαλά.
- Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το βούρτσισμα τις περιόδους που το μωρό βγάζει δόντια, γιατί τα ούλα του είναι ευαίσθητα.
- Ας μετατρέψουμε τη διαδικασία του βουρτσίσματος σε μία θετική εμπειρία. Αν από την αρχή μιλάμε στο μωρό και του λέμε ιστοριούλες ή τραγουδάκια, θα συνδυάσει το βούρτσισμα με ευχάριστα συναισθήματα!
- Δεν αφήνουμε το παιδί να αποκοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα, ιδιαίτερα όταν αυτό περιέχει γάλα ή χυμό. Τα σάκχαρα θα παραμείνουν στο στόμα του όλη τη νύχτα ευνοώντας την ανάπτυξη της τερηδόνας.
- Μέχρι την ηλικία των δύο χρονών δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα.
- Όταν το παιδί είναι πλέον σε θέση να κρατάει μόνο του την οδοντόβουρτσα, το παροτρύνουμε να συμμετέχει στη διαδικασία. Το αφήνουμε να κρατάει μόνο του την οδοντόβουρτσα, την οποία οδηγούμε εμείς με το χέρι μας στις σωστές κινήσεις.
- Όταν τα παιδιά σταματήσουν να τρέφονται αποκλειστικά με γάλα, η σωστή, ισορροπημένη διατροφή, θα επηρεάσει θετικά και τη στοματική τους υγεία. Ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή τους με πολλά φρούτα και λαχανικά και ας μην προσθέτουμε περιττή ζάχαρη στο φαγητό τους.
- Δεν παραλείπουμε να επισκεφτούμε παιδοδοντίατρο, πριν το παιδί να κλείσει τον πρώτο του χρόνο.
3-6 χρονών
Τα ευάλωτα στα μικρόβια πρώτα δόντια ενδέχεται να «κληροδοτήσουν» φθορές και στα μόνιμα δόντια. Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της στοματικής υγείας των παιδιών μας ενθαρρύνοντάς τα από τη μία να τα πλένουν μόνοι τους και από την άλλη επιβλέποντας τα, για να δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις.
Τι κάνουμε:
- Αγοράζουμε μια ειδική παιδική οδοντόβουρτσα. Αφήνουμε το ίδιο το παιδί να διαλέξει αυτή που του αρέσει, μεταξύ αυτών που εγκρίνουμε.
- Κάθε παιδί πρέπει να έχει τη δική του οδοντόβουρτσα, να μη δανείζει και να δανείζεται, ούτε καν από τα αδέλφια του.
- Χρησιμοποιούμε παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμα σε ποσότητα ενός μπιζελιού τη φορά.
- Μαθαίνουμε στο παιδί να μην καταπίνει την οδοντόπαστα.
- Αξιοποιούμε τα εργαλεία και τα υλικά της ΑΙΜ όπως το ημερολόγιο βουρτσίσματος των δοντιών και τα παιδικά παραμύθια, που βοηθούν το παιδί να αποκτήσει καλές συνήθειες.
- Είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς με το πρόγραμμα του βουρτσίσματος και εφαρμόζουμε μια σειρά από δημιουργικές ιδέες για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών διασκέδαση.
- Βουρτσίζουμε μαζί: Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αντιγράφουν ό,τι βλέπουν και όχι ό,τι τους λέμε. Γινόμαστε λοιπόν το καλό παράδειγμα και κάνουμε το βούρτσισμα των δοντιών την αγαπημένη καθημερινή συνήθεια όλης της οικογένειας.
- Προσέχουμε τη διατροφή η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη της τερηδόνας. Εξακολουθούμε να περιορίζουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση γλυκών ή σνακ ανάμεσα στα γεύματα, καθώς τα υπολείμματά τους βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών.
7-13 χρονών
Γύρω στα έξι χρόνια του παιδιού τα πρώτα δόντια δίνουν τη θέση τους στα μόνιμα. Καθώς σε αυτό το ηλικιακό στάδιο παρατηρούνται οι πρώτες… ανταρσίες, υπενθυμίζουμε στα παιδιά με κάθε ευκαιρία τη σπουδαιότητα του καθημερινού βουρτσίσματος, ενώ δίνουμε και πάλι ιδιαίτερο βάρος στη διατροφή. Στην ηλικία αυτή οι γονείς έχουμε συνήθως την τάση να γινόμαστε πιο ελαστικοί στις συνήθειες διατροφής των παιδιών μας, ενώ παράλληλα ο έλεγχος γίνεται εκ των πραγμάτων πιο δύσκολος (σχολεία, δραστηριότητες, πάρτι, φίλοι). Επειδή δεν γίνεται να βγάλουμε τελείως από τη διατροφή των παιδιών την κατανάλωση ζαχαρούχων, αμυλούχων τροφών ή και αναψυκτικών φροντίζουμε για την «έξυπνη» κατανάλωση τους.
Τι κάνουμε:
- Εξακολουθούμε να Βουρτσίζουμε μαζί και να αποτελούμε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση.
- Αφήνουμε τα παιδιά να επιλέγουν και πάλι από μόνα τους μία κατάλληλη οδοντόβουρτσα για την ηλικία τους, μεταξύ αυτών που εγκρίνουμε.
- Παροτρύνουμε τα παιδιά να αναλάβουν την υπευθυνότητα να μας ενημερώνουν τα ίδια πότε έχει περάσει το χρονικό διάστημα των 3 μηνών χρήσης της οδοντόβουρτσας, ώστε να αγοράζουμε καινούργια.
- Το να τσιμπολογάει το παιδί όλη τη μέρα τροφές που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης είναι πιο επιβλαβές από το να καταναλώνει την ίδια ποσότητα ζάχαρης μονομιάς, καθώς έτσι τα υπολείμματα των σακχάρων παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα δόντια.
- Μικρότερη είναι η ζημιά που προκαλείται στα δόντια από τη κατανάλωση ζάχαρης μαζί με το γεύμα παρά όταν αυτή γίνεται ανάμεσα στα γεύματα.
- Αν αμέσως μετά την κατανάλωση του γλυκίσματος ξεβγάλουμε τα δόντια μας με λίγο νερό τα περιθώρια για την ανάπτυξη τερηδόνας μειώνονται.
Γενικά μυστικά, για όλες τις ηλικίες
- Βουρτσίζουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Η διάρκεια αυτή έχει να κάνει με τον χρόνο που χρειάζεται η απομάκρυνση των βακτηρίων.
- Κάνουμε κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες. Θυμίζουμε στα παιδιά για να το καταλάβουν καλύτερα τις κάθετες και κυκλικές κινήσεις που κάνουν οι ρόδες του τρένου.
- Βουρτσίζουμε και από την εσωτερική και από την εξωτερική πλευρά.
- Βουρτσίζουμε χωριστά τα πάνω και τα κάτω δόντια, ακολουθούμε γραμμικά τη σειρά ώστε να φτάσουμε και στο τελευταίο δόντι.
- Δεν ξεχνάμε τα πίσω δόντια.
- Δεν ξεχνάμε το βραδινό βούρτσισμα που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.
- Το βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση της τερηδόνας κατά 50% σε σχέση με το βούρτσισμα των δοντιών μια φορά την ημέρα
- Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες γιατί μετά από αυτό το διάστημα έχουν φθαρεί οι τρίχες της και δεν είναι αποτελεσματική, αλλά και για λόγους υγιεινής.
- Αν το παιδί είχε κρυολόγημα ή γύρισε από κατασκήνωση, αλλάζουμε οδοντόβουρτσα για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων.
- Δεν αμελούμε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο.
Ας επαναλάβουμε επίσης είναι πως βουρτσίζοντας τα δόντια μας μαζί με τα παιδιά μας δίνουμε το καλό παράδειγμα, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους, επιβλέπουμε την προσπάθειά τους και τα βοηθάμε να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής που θα διαρκέσουν μία ζωή.
Περισσότερα χρήσιμα links για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες:
- Μεγάλοι και μικροί βουρτσίζουμε μαζί
- 15 διασκεδαστικές ιδέες για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών παιχνίδι
Αφήστε μια απάντηση