Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-12 Δεκεμβρίου, που ήταν η παγκόσμια εβδομάδα της Επιστήμης των Υπολογιστών, εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο πήραν μέρος στην Ώρα του Κώδικα, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό.
Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου είχα κι εγώ την ευκαιρία να παρευρεθώ σε μία εκδήλωση-γιορτή αφιερωμένη στον προγραμματισμό, η οποία διοργανώθηκε από τη Microsoft Hellas στην Ελληνογαλλική σχολή «Άγιος Ιωσήφ», ένα σχολείο που ξεχώρισε φέτος ως Microsoft Showcase School.
Με το μήνυμα «όλοι αρχίζουμε από κάπου», 100 περίπου μαθητές από διάφορα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αθήνας μαζεύτηκαν στο συνεδριακό χώρο του σχολείου, για να μάθουν περισσότερα για την Ώρα του κώδικα και να πάρουν μέρος σε έναν ανατρεπτικό διαγωνισμό γραφής κώδικα.
Highlights της εκδήλωσης
✔ Η ομιλία του Χριστόδουλου Παπαφώτη, Διευθυντή Πωλήσεων Δημοσίου στον τομέα της Εκπαίδευσης, για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της Microsoft, ο οποίος είπε ότι μέσα από τον προγραμματισμό οι νέοι αποκτούν σημαντικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.
Είπε επίσης ότι η Ώρα του Κώδικα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν την εξίσωση από το «καταναλώνω» στο «δημιουργώ». Παρότρυνε έτσι τα παιδιά να περάσουν από τον κόσμο της κατανάλωσης στον κόσμο της δημιουργίας, και αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα των ομιλιών. Όταν μου είχε δοθεί κι εμένα η ευκαιρία να μιλήσω ως blogger στους μαθητές της χώρας, σε εκδήλωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υπουργείου Παιδείας, είχα παροτρύνει κι εγώ στους νέους το ίδιο. Να μην καταναλώνουν απλά περιεχόμενο, αλλά να δημιουργούν.
✔ Ο χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας της Ελληνογαλλικής σχολής «Άγιος Ιωσήφ», Σεβαστής Sœur Espérance. Είναι σπουδαίο να βλέπει κανείς τη διευθύντρια ενός παραδοσιακού σχολείου που ιδρύθηκε το 1856 να χαιρετίζει και να αγκαλιάζει με τόσο θερμό τρόπο τις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό.
✔ Ο χαιρετισμός του κ. Χρήστου Βασιλάκου, Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων στις ψηφιακές τεχνολογίες, και ειδικότερα της γνώσης προγραμματισμού.
✔ Η παρουσίαση των δύο μαθητών Πάνου Οικονόμου και Γεωργίου Νικηφόρου Αυγουστίδη, και του καθηγητή τους Βασίλη Οικονόμου, από τα εκπαιδευτήρια Δούκα, οι οποίοι κέρδισαν την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Kodu Kup. Αποτελούν μια τρανή απόδειξη ότι στην Ελλάδα έχουμε σπουδαία ταλέντα και ότι μπορούμε να συναγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε χώρες που έχουν τεράστια εμπειρία και παράδοση στον προγραμματισμό.
Υπήρχαν κι άλλοι εξαιρετικοί ομιλητές, όπως ο Μανώλης Λαμπόβας, Marketing Manager του HePIS / Project Manager του Getbusy.gr, που ο καθένας με το δικό του τρόπο, έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην εκδήλωση.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω και τον Παναγιώτη Χατζηδάκη, συνιδρυτή του Pinnata, που από τη θέση του παρουσιαστή της εκδήλωσης έδωσε ρυθμό, κέφι και θετική ενέργεια στους μαθητές και σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, κατευθύνθηκαν προς το χώρο των υπολογιστών και άρχισαν να συναγωνίζονται, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές τους στη γραφή κώδικα, μέσω ενός διασκεδαστικού διαδραστικού μαθήματος του code.org.
Μετά το τέλος του διαγωνισμού, οι μαθητές της νικήτριας ομάδας παρέλαβαν τα μετάλλιά τους, ενώ όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στη σκηνή και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες, γιορτάζοντας τη συμμετοχή τους σε αυτή την φανταστική γιορτή.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης είχα τη χαρά να πάρω συνέντευξη από τον κύριο Χριστόδουλο Παπαφώτη, που είναι υπεύθυνος σε 33 χώρες για Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για τα θέματα εκπαίδευσης και παιδείας στη Microsoft.
Έφυγα από την εκδήλωση γεμάτη θετική ενέργεια και ελπίδα. Ελπίδα ότι με τις ευκαιρίες που δίνονται πλέον στα εκπληκτικά αυτά παιδιά που είναι στο ξεκίνημα της ζωής τους και κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα, τα πράγματα θα αλλάξουν.
«Όλοι αρχίζουμε από κάπου». Η αρχή έγινε ήδη.
Parentsland αναφέρει:
Τα παιδιά χρειαζονται να εχουν διπλα τους ανθρώπους με όραμα και θέληση να τα βοηθήσουν. Τότε είναι πολύ πιθανόν να εχουν ενα λαμπρό μελλον. Πολύ ομορφη η πρωτοβουλία της εκδήλωσης.
Aspa αναφέρει:
Έτσι ακριβώς. Και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι με όραμα που βοηθάνε τα παιδιά και για αυτό έφυγα κι εγώ από την εκδήλωση γεμάτη θετική ενέργεια και ελπίδα…
Μαρία Μ. αναφέρει:
Μακάρι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις για όλα τα παιδιά. Τα σχολεία των παιδιών μου (δημόσιο δημοτικό και γυμνάσιο) βρίσκονται δίπλα στη Microsoft και δυστυχώς δεν ήξεραν ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι καθηγητές τίποτα.
Aspa αναφέρει:
Πράγματι, είναι κρίμα να υπάρχουν ευκαιρίες ανοιχτές για όλους και να μην τις γνωρίζει κανείς. Και έτσι χαίρομαι που μου δίνεται κι εμένα η ευκαιρία μέσα από αυτό εδώ το site να μιλήσω για αυτές ώστε να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς και παιδιά. Στη Ρωσσία 10 εκατομμύρια μαθητές συμμετείχαν στην ώρα του κώδικα σε 53.000 δημόσια σχολεία!
Αξίζει να διαβάσεις και τη συνέντευξη του κύριου Παπαφώτη που προτρέπει εμάς τους γονείς εδώ στην Ελλάδα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Το site hourofcode.com πάντως έχει διαθέσιμες τις ασκήσεις online και μπορούν τα παιδιά να τις κάνουν και τώρα!
Ειρήνη Ζεβελάκη αναφέρει:
Τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν ώθηση και έμπνευσή στα παιδιά! Να δωθεί το μήνυμα ότι όλα μπορούν να τα καταφέρουν, στηριζόμενα μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Χρησιμοποιώντας τα μέσα που τους δίνονται να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Aspa αναφέρει:
Ειρήνη έτσι ακριβώς! Να τους δίνουμε φτερά αντί να τους τα κόβουμε…