• Αρχική
  • Ξεκινήστε από εδώ
  • Ποια είμαι
  • Τύπος
  • Επικοινωνία
  • Newsletter
  • Λένε…
  • Club Μελών Love, mom

Aspa Online

Blogger. Μαμά. "Η ζωή με τα παιδιά είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι!"

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΣΠΙΤΙ
    • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ
  • ΕΜΠΝΕΥΣΗ
  • Η ΖΩΗ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ
  • E-SHOP

Πώς να προετοιμάσουμε τα παιδιά για το πρώτο τους κινητό

Το internet και η τεχνολογία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι αδύνατον να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς internet, υπολογιστή και κινητό. Καμιά φορά μάλιστα ξαφνιάζομαι όταν συνειδητοποιώ ότι ανήκω σε μία γενιά που μεγάλωσε στην προ-internet εποχή!

Τι να πούμε βέβαια για τα παιδιά μας; Εκείνα κι αν μεγαλώνουν μέσα στην τεχνολογία… Τα παιδιά μας σίγουρα δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους μακριά της. Από μικρά έμαθαν να την αξιοποιούν για να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να επικοινωνούν.

 

Πώς να προετοιμάσουμε τα παιδιά για το πρώτο τους κινητό

 

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως γονείς της σημερινής εποχής, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες. Αυτό δεν είναι και τόσο απλό όσο ακούγεται, γιατί κι εμείς – οι μεγάλοι – μαθαίνουμε ακόμα. Η τεχνολογική επανάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους μας!

Η κόρη μου απέκτησε το δικό της κινητό στο ξεκίνημα της Πρώτης Γυμνασίου. Όπως όλα τα παιδιά έτσι κι εκείνη περίμενε τη στιγμή με χαρά και ανυπομονησία. Την περίμενα κι εγώ όμως με χαρά και ανυπομονησία, γνωρίζοντας ότι ήταν καλά προετοιμασμένη για την «ελευθερία» που προσφέρει ένα κινητό.

Το κινητό (και μιλάω κυρίως για smartphone όχι ένα απλό κινητό) είναι ένας παντοδύναμος υπολογιστής στην τσέπη μας. Στις μικρότερες ηλικίες, όταν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή με πρόσβαση στο internet, μπορούμε να την τοποθετήσουμε σε χώρους όπως η κουζίνα ή το καθιστικό, ώστε να επιβλέπουμε διακριτικά. Όταν όμως μεγαλώνουν και αποκτούν κινητό πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι παραμένουν προστατευμένα και ασφαλή;

Θα έλεγα ότι έχουμε τρεις επιλογές: 

 

1. Εκπαίδευση

Η πρώτη επιλογή είναι να έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά μας σωστά, από μικρή ηλικία – και όχι λίγο πριν να πάρουν το κινητό (ή τον υπολογιστή τους). Να τα έχουμε μάθει να σκέφτονται. Να έχουμε καθίσει αρκετές ώρες μαζί τους και να έχουμε περιηγηθεί σε δεκάδες σελίδες παρέα. Να έχουμε μιλήσει πολύ. Να τους έχουμε πει τι έχει συμβεί σε εμάς και τα μαθήματα που πήραμε. Να έχουμε βάλει όρια και να έχουμε καθορίσει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς, κάποιους κανόνες με τους οποίους θα γίνονται τα πράγματα στο σπίτι μας. Τα παιδιά χρειάζονται όρια, στη ζωή αλλά και στην τεχνολογία. Πρέπει επίσης να μάθουν να αυτορρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους και αυτό θα γίνει μόνο αν έχουν αναπτύξει την κριτική τους σκέψη και έχουν μάθει τι είναι σωστό και τι όχι.

Ξεκινάμε νωρίς. Η διαδικασία αυτή είναι μακροχρόνια. Πολύ πριν να πάρει η κόρη μου το κινητό της γνώριζε, για παράδειγμα, ότι το βράδυ δε θα το παίρνει στο δωμάτιό της. Δεν αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε αφού πήρε το κινητό. Από μικρή γνώριζε ότι δεν μπορεί να μπει στα social media πριν να κλείσει τα 13. Αυτοί είναι δυο από τους κανόνες που ισχύουν στο δικό μας σπίτι και τους αναφέρω ενδεικτικά. Δε σημαίνει ότι χρειάζεται να τους ακολουθήσουν όλοι.

 

2. Εργαλεία προστασίας

Η δεύτερη επιλογή είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία προστασίας. Να εγκαταστήσουμε υπηρεσίες γονικού ελέγχου που προστατεύουν τα παιδιά από την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με άσεμνο και επικίνδυνο περιεχόμενο και παρέχουν πλήρη παραμετροποίηση ανάλογα με τις ανάγκες. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο απαραίτητη είναι η χρήση αυτών των υπηρεσιών. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τόσο δεν θα τα έχουν πλέον ανάγκη.

Το νόημα δεν είναι να  επιβάλλουμε αστυνόμευση. Αν το δουν ως αστυνόμευση θα βρουν τον τρόπο να την παρακάμψουν. Ούτε να νιώσουν ότι θέλουμε να τα κατασκοπεύσουμε. Το σκεπτικό είναι να μάθουν από μικρή ηλικία ότι υπάρχουν εργαλεία που βοηθάνε στην προστασία των παιδιών και ότι αργά ή γρήγορα, θα μπορούν να κινηθούν και χωρίς αυτά.

Όταν τα μαθαίνουμε να κολυμπούν στη θάλασσα, ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα πετάξουν τα μπρατσάκια και θα κολυμπήσουν μόνα τους. Καταλαβαίνουν ότι φοράνε μπρατσάκια για το καλό τους και ότι ανυπομονούμε όσο και τα ίδια να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν. Ίδια φιλοσοφία!

 

 3. Απαγόρευση;

 Εναλλακτικά, μπορούμε να… απαγορεύσουμε στα παιδιά μας τη χρήση κινητού, υπολογιστή και την πρόσβαση στο internet. (Ή να τα κλειδώσουμε στο δωμάτιό τους μέχρι να γίνουν 18.) Αστειεύομαι φυσικά και πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αυτή ΔΕΝ είναι λύση. Το παιδί θα βρει τον τρόπο να μπει στο internet ακόμα κι αν του το απαγορεύσουμε στο σπίτι, ενώ αν ζει σε πλαίσιο απαγόρευσης δε θα μπορέσει να αποκτήσει τις γνώσεις και τα εφόδια για να προστατευτεί όταν θα βρεθεί μόνο του. Ως γονείς πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή, όχι να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Επομένως ας την απορρίψουμε ως επιλογή και ας εστιαστούμε στις άλλες δύο.

Παρ’ όλο που η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και θα πρέπει να ορίσει τα δικά της πλαίσια, ακολουθούν κάποιοι κανόνες που εφαρμόζουμε εμείς στο σπίτι μας που ελπίζω να δώσουν ιδέες και τροφή για σκέψη.

Εξάλλου όπως συμβουλεύει η Yalda Uhls, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου  “Media Moms & Digital Dads,” οι γονείς χρειάζεται να ορίσουν κανόνες από την αρχή: «Πιστεύω ότι όταν δίνεις στο παιδί σου ένα εργαλείο που του δίνει απεριόριστη πρόσβαση στο Internet και στους φίλους του, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι η συσκευή σού ανήκει, μια και εσύ την πλήρωσες και αν αισθανθείς ότι η συμπεριφορά του είναι ενάντια στις αξίες της οικογένειάς σου, μπορείς να την πάρεις πίσω» .

Στη δική μας περίπτωση, κάποιες από τις συσκευές που έχουν στην κατοχή τους τα παιδιά μου, τις έχουν αγοράσει με δικά τους χρήματα. Και πάλι όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να τις λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. Πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του σπιτιού μας.

Με μια σύντομη αναζήτηση στο internet θα βρούμε δεκάδες «συμβόλαια» που έχουν κάνει γονείς με τα παιδιά τους όταν τους έδωσαν κινητό ή όταν τα άφησαν να μπουν στο Instagram, στο Facebook, κλπ. Μερικά από αυτά είναι ιδιαίτερα βοηθητικά! Για να είμαι ειλικρινής εμείς δεν έχουμε γράψει τους κανόνες σε χαρτί, είναι όμως ξεκάθαροι.

 

Ωράριο λειτουργίας συσκευών

Τα κινητά, τα laptop και τα tablets ανοίγουν κάποια συγκεκριμένη ώρα και κλείνουν κάποια συγκεκριμένη ώρα, που διαφέρει καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Θα επιτρέψουμε τη χρήση καθημερινές; Και για ποιους σκοπούς; Αρκετές οικογένειες επιτρέπουν τη χρήση τους μόνο για εργασίες σχολείου.

Έχω διαπιστώσει ότι ακόμα και για τα Σαββατοκύριακα, είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Στο δικό μας σπίτι οι συσκευές τα Σαββατοκύριακα ανοίγουν μετά τις 10.00 το πρωί. Αυτό γίνεται για να αναπληρώνουν τα παιδιά ύπνο και να ξυπνάνε με φυσικό τρόπο και όχι πριν της ώρας τους από την αγωνία τους να μπουν στο internet ή να παίξουν ηλεκτρονικά.

 

Νυχτερινή φόρτιση

Στο σπίτι μας, τα κινητά φορτίζονται το βράδυ εκτός του δωματίου. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, καταλήγει στο ότι οι έφηβοι που έχουν τα smartphone στα δωμάτιά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να στείλουν μηνύματα ή να περιηγηθούν online. Έχουν επίσης φτωχότερες συνήθειες ύπνου και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους.

Η πρόσφατη γνωριμία μου με την Arianna Huffington με είχε εμπνεύσει να αναθεωρήσω κι εγώ τη συνήθεια μου να φορτίζω το κινητό μου στο κομοδίνο μου.

 

Κωδικοί

Οι κανόνες του σπιτιού μας λένε, ότι ο γονέας γνωρίζει όλους τους κωδικούς των παιδιών και ότι μπορεί να τους χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί. Γνωρίζω από τους κωδικούς εισόδου στον υπολογιστή, ως τα password των email. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, γιατί δε θέλω και γιατί δεν έχει προκύψει η ανάγκη. ΜΠΟΡΩ όμως αν χρειαστεί.

 

Σκέψου πριν ανεβάσεις

To internet γράφεται με στυλό όχι με μολύβι. Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι ό,τι ανεβαίνει δε σβήνεται ποτέ, ακόμα κι αν το κατεβάσεις. Ακόμα κι αν ανεβάσεις κάτι με σκοπό να το δουν μόνο οι φίλοι σου, μπορεί κάποιος να αποφασίσει να το κάνει screenshot και να το δουν τελικά όλοι.

Θα έλεγες κάτι πρόσωπο με πρόσωπο σε κάποιον; Θα αισθανόσουν καλά αν το δει ο ίδιος, οι φίλοι σου, οι γονείς σου, οι καθηγητές σου, η γιαγιά σου; Αν όχι, μην το ανεβάσεις.

Τέλος, διδάσκουμε τα παιδιά να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά μας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο, οικογενειακό εισόδημα, ωράρια σχολείου, ονόματα φίλων κτλ.), να μη μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες τους χωρίς να μας έχουν συμβουλευτεί και να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή πληροφορίες άλλων, αν δεν έχουν ζητήσει πρώτα την άδειά τους.

 

Όλα ξεκινούν από εμάς

Γινόμαστε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Και αυτό σημαίνει ότι προσέχουμε κι εμείς την online συμπεριφορά μας.

Σημαίνει επίσης ότι εκπαιδευόμαστε συνέχεια για να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Το internet και η τεχνολογία είναι μία από τις γλώσσες επικοινωνίας των παιδιών. Είναι ένας ακόμα τρόπος για να επικοινωνούμε καλύτερα! Άρα θέλουμε να μάθουμε να μιλάμε καλά αυτή τη γλώσσα.

Τέλος, αν θέλουμε να είμαστε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση,  οφείλουμε να βάζουμε όρια στον εαυτό μας. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από την AVG, το 54% των παιδιών είπε ότι οι γονείς τους τσέκαραν το τηλέφωνό τους πολύ συχνά, ενώ το 32% είπε, ότι ένιωθαν ασήμαντα όταν οι γονείς τους ασχολούνταν με τα κινητά τους.

Έτσι όταν συζητάμε με τα παιδιά μας ας τους δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας. Ας αφήνουμε κάτω το κινητό και ας τα κοιτάμε στα μάτια!

Από την άλλη, θα έρθουν και οι στιγμές που θα βρισκόμαστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και ο καθένας θα βρίσκεται μπροστά στη δική του οθόνη. Περιστασιακά συμβαίνει και αυτό και έχει κι αυτό τη χαρά του… Είναι κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα!

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες και να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε καλύτερα τα παιδιά για το πρώτο τους κινητό. Ο χρόνος και η προσπάθεια που θα καταβάλετε θα αξίζουν τον κόπο. Καλή επιτυχία!

 

📱 Σας άρεσε το post? Μοιραστείτε το!

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ

Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!

Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου

Success! Now check your email to confirm your subscription.

There was an error submitting your subscription. Please try again.

Powered by ConvertKit
  • Share
  • Tweet
  • Pin
  • 698shares

Σχετικά posts:

Συμβουλές για γονείς που ψωνίζουν online Ισορροπώντας μεταξύ παιδικότητας και εφηβείαςΙσορροπώντας μεταξύ παιδικότητας και εφηβείας “Be happy”: Το οφείλεις στα παιδιά σου

Ανηκει στην κατηγορια:Μητρότητα επισημασμένο με:internet, ασφάλεια, κινητό, Skroutz

Σχόλια

  1. Ελίνα αναφέρει:

    17/09/2016 at 02:22

    Με κάθε επιφύλαξη αφήνω αυτό το σχόλιο, γιατί δεν έχω παιδιά αυτής της ηλικίας και δεν ξέρω πως θα αντιδράσω τότε. Αυτό που με δίδαξε το internet είναι ότι δεν πρέπει τώρα (και γενικότερα) να αφήσω ένα σχόλιο που δε θα λέει “πολύ χρήσιμες συμβουλές” και άλλα τέτοια συγκαταβατικά. Όμως αυτή είναι ταυτόχρονα η εικόνα του internet και της κοινωνίας που δε μου αρέσει, οπότε επιλέγω απλώς να γράψω την άλλη άποψη εδώ επειδή σε εκτιμώ. Δε θα έκανα κάτι αντίστοιχο πια στα περισσότερα από τα blogs που υπάρχουν. Μπαίνω λοιπόν στο ζουμί.

    Αυτό που βλέπω στην κανονική – που λέω εγώ – ζωή είναι πως γενικά έχεις δύο επιλογές: είτε να προσέχεις πάρα πολύ τι εικόνα δημιουργείς και αναγκαστικά να προσποιείσαι κάποιες φορές (π.χ. μέσα μου βράζω, αλλά δεν το δείχνω για να μην τσακωθώ, γιατί δε θέλω οι άλλοι να με δουν σε αυτή την κατάσταση….ας μην το κρύβουμε ότι υπάρχει αυτό σαν δεύτερη σκέψη στο μυαλό μας, παρόλο που δύσκολα θα το παραδεχτούμε….. Όμως μέσα σου να βράζεις εκείνη την ώρα, όχι ότι αντιμετώπισες την αρχική αιτία του θυμού σου. Απλώς την έκρυψες), είτε να δίνεις στον εαυτό σου την ελευθερία να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά μετά να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες (ναι, θα σχολιάσει η γειτόνισσα, αλλά ok το χειρίζομαι). Για εμένα η ζωή είναι πολύ προσποιητή και πολύ βαρετή όταν οι περισσότεροι τσακώνονται στα κρυφά, λένε τις σκέψεις τους στα κρυφά, μαλώνουν τα παιδιά τους στα κρυφά, αλλά έξω δίνουν τελείως άλλη εικόνα. Αυτό όμως που με φοβίζει περισσότερο σε όλο αυτό είναι η δυστυχία, τα κόμπλεξ και κάθε είδους άλλο ψυχολογικό θέμα που μπορεί να φέρει στη ζωή κάποιου το ανέκφραστο συναίσθημα και αυτή η προσποιητή σε ένα βαθμό ζωή. Οπότε, γενικά δεν ξέρω αν θα συμβούλευα ποτέ τα παιδιά μου να μην πούνε ή γράψουν κάτι – που μπορεί ακόμη και να με έθιγε προσωπικά -επειδή θα υπήρχε ο κίνδυνος να το μάθει η μαμά τους, η γιαγιά τους, οι γείτονες και όλοι τους οι γνωστοί. Μιλάω για το σημείο που αναφέρεσαι στο αν θα ένιωθε άνετα το παιδί να πει κάτι σε κάποιον κατά πρόσωπο ή θα ένιωθε καλά αν το διάβαζε. Θα προτιμούσα να το εκφράσουν οπουδήποτε (είτε αφορούσε εμένα, είτε άλλον) και μετά να ήξεραν ότι θα μπορούσαν να το χειριστούν (“Ναι, μαμά, είπα αυτό για εσένα γιατί αυτό νιώθω και ήθελα κάπου να το εκφράσω.”). Η μόνη σχετική συμβουλή που νομίζω ότι θα έδινα είναι ότι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις δικές τους σκέψεις, αλλά όχι τις σκέψεις των άλλων (κάτι που άκουσαν, κάτι που τους εκμυστηρεύτηκε κάποιος). Είναι περισσότερο σύνθετο το θέμα και δεν έχει να κάνει μόνο με το internet. Kαι φυσικά έχει να κάνει με τη στάση ζωής που ακολουθεί ο καθένας μας και το πόσο ειλικρινής θέλει να είναι η εικόνα που δείχνει έξω με αυτό που στα αλήθεια είναι και αισθάνεται. Τελικά δεν ξέρω αν με τέτοιου είδους συμβουλές βοηθάμε την κοινωνία να εξελιχθεί, να μάθει να μιλάει ανοιχτά ο ένας στον άλλον ή καθηλώνουμε τη νέα γενιά σε μια κακή πρακτική που έχει ακολουθηθεί για χρόνια που τους ορίζει να σκέφτονται τι εικόνα δείχνουν έξω, τι θα σκεφτεί ο άλλος για αυτούς και όχι τι στα αλήθεια κουβαλάνε μέσα τους. Βλέπεις ανθρώπους (η πλειοψηφία) που δυσκολεύονται να καταλάβουν ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, τι άνθρωποι είναι, τι αισθάνονται, τι ανάγκες έχουν, γιατί έχουν όσα χαρακτηριστικά έχουν, επειδή έχουν μάθει να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην πλασματική εικόνα που δημιουργούν βάζοντας διαρκώς φραγμούς σε όσα σκέφτονται και αισθάνονται, παρά στην αληθινή εικόνα του εαυτού τους, Κι αν ένας δε δει αυτή την αληθινή εικόνα, δε θα καταφέρει να βελτιωθεί σαν άνθρωπος και να εξελιχθεί.

    Απάντηση
    • Ελινα αναφέρει:

      17/09/2016 at 17:36

      Το ξαναδιαβάζω και δε φαίνεται καθαρά τι ήθελα να πω. Σε μια ηλικία που τα παιδιά βιώνουν πολύ εντονα ίσως είναι καλύτερα να έχουν κατι οπου θα μπορούν να πουν φωναχτα τις σκέψεις που ορισμένα από αυτα ίσως δε νιώθουν άνετα να εκφράσουν πρόσωπο με πρόσωπο στο γονιο τους η σε οποιονδηποτε άλλο. Λεγοντας τις σκέψεις τους, κατανοούν και καλύτερα τον εαυτό τους και σταδιακά αποκτούν θάρρος να εκφράζονται δυνατά και απευθείας εκεί που πρέπει. Αν δεν τις λένε για να μη στενοχωρησουν κάποιον (Αν και πιστεύω πως κυρίαρχη δεν είναι αυτή η σκέψη των άλλων, αλλα η σκέψη για το πως θα φανούν…ο φόβος ότι οι άλλοι θα πάψουν να τους αγαπούν και να τους αποδέχονται) δε θα μάθουν ποτέ να εκφράζουν τις ανάγκες τους και με τον καιρό θα χάσουν την ικανότητα να τις αναγνωριζουν. Έτσι θα ζουν με έναν προσποιητο και όχι αληθινό εαυτό.

      Απάντηση
      • Aspa αναφέρει:

        18/09/2016 at 22:28

        Το θέμα της πλασματικής ή αληθινής εικόνας, δεν αφορά μόνο το internet, όπως πολύ σωστά γράφεις στο πρώτο σχόλιο. Οπότε είναι ένα σπουδαίο θέμα που δεν αφορά όμως αποκλειστικά το συγκεκριμένο post.

        Παρ’ όλα αυτά να εξηγήσω λίγο περισσότερο τι εννοούσα. Δε θα με πείραζε τα παιδιά μου να αρχίσουν να μιλάνε με μια φίλη τους για μένα (για παράδειγμα). Μπορεί να θέλουν να βγάλουν πράγματα από μέσα τους και να μη θέλουν να μου τα πουν. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να έχουν ανάγκη να μιλήσουν για μένα (online ή offline) για πράγματα που μπορεί να μη μου έλεγαν πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι φυσιολογικό! Κι αν το μάθαινα; Δε θα πληγωνόμουν, εννοείται! Εκτός κι αν μιλούσαν με ανάρμοστο τρόπο – που δε θα το έκαναν. Πιστεύω λοιπόν ότι και βέβαια θα μπορούσαν να το χειριστούν και να μου πουν, “δε στο είπα για αυτό και για αυτό το λόγο”.

        Εκείνο στο οποίο αναφέρομαι στο post είναι στη συμβουλή που δίνω στα παιδιά ότι δεν μπορούν να λένε κάτι για κάποιον σε ένα τσατ ή σε ένα κλειστό group νομίζοντας ότι αυτός ο κάποιος δε θα το μάθει ποτέ επειδή το group είναι κλειστό. Καμιά φορά τα τσατ ή τα κλειστά group ή και τα email δίνουν την ψευδαίσθηση ότι υπάρει ιδιωτικότητα και τελικά ο άλλος το μαθαίνει και πληγώνεται. Αυτό το “πίσω από την πλάτη” είναι διαφορετικό από την πρώτη περίπτωση (να μιλάνε δηλαδή για μένα με μια φίλη τους).

        Τώρα το άλλο μεγάλο θέμα, το αν θα επιλέξουν να πουν τη γνώμη τους σε κάποιον ή να συγκρατηθούν κι από μέσα τους να βράζουν ή να ακολουθήσουν μια μέση οδό είναι διαφορετικό. Απλά δε θέλω να νομίζουν ότι μπορούν να λένε ό,τι να ‘ναι πίσω από την πλάτη του άλλου, και να νομίζουν ότι ο άλλος δε θα το μάθει ποτέ.

        Απάντηση
        • Ελίνα αναφέρει:

          18/09/2016 at 23:56

          Αυτή την παράμετρο δε θα τη σκεφτόμουν ποτέ. Δε θα μου πήγαινε ποτέ το μυαλό στο ότι θα χρειαζόταν να συμβουλεύσω το παιδί μου ότι δεν του προσφέρει τίποτα το να μιλάει πίσω από τις πλάτες των άλλων. Γενικότερα και όχι μόνο στο internet.Θα έμενα πολύ λιγότερο -έως καθόλου – στο σημείο ότι υπάρχει κίνδυνος ο άλλος να το μάθει και θα εστίαζα στο γιατί το παιδί μου μπορεί να έχει ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο.Κι εδώ πιστεύω πως ένα παιδί που έχει μάθει από μικρό να εκφράζεται ανοιχτά και να μην κρατά μέσα του πολλές σκέψεις και συναισθήματα, τότε δε θα νιώσει την ανάγκη να μιλήσει για κάποιον πίσω από την πλάτη του. Όμως, μιας και αυτό είναι αγαπημένη συνήθεια πολλών χρηστών του internet, ίσως θα έπρεπε να το διαβάσουμε ανάποδα σαν συμβουλή και να δούμε τι θα πούμε στα παιδιά μας όταν θα είναι αποδέκτες κάποιου τέτοιου γεγονότος. Όταν κάποιος άλλος θα μιλήσει για εκείνα πίσω από την πλάτη τους και θα το μάθουν.

          Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Aspa Online

Γεια είμαι η Άσπα! Πιστεύω ότι η ζωή είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι κι έτσι σε αυτό το blog μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τις περιπέτειές μου με τα παιδιά μου τα τελευταία 14 χρόνια. Καλώς ήρθατε!
[Περισσότερα…]

Τι ψάχνετε;

e-shop Aspa Online
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Δωρεάν εκτυπώσιμα

Πρόσφατα Posts

  • 5 δραστηριότητες εκτός σπιτιού για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά
  • 18 χρόνια λαγάνες (2023)
  • 20 ερωτήσεις για να κάνουμε στα παιδιά μας (ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα)
  • Ημερολόγιο 2023 για εκτύπωση (δωρεάν)
  • 2022: Αξέχαστη χρονιά! [για εκτύπωση]

Λένε για το blog

Νιώθει τόσο περήφανη για τον εαυτό της…

Οι κάρτες με τις πρωινές και βραδινές δραστηριότητες μας έχουν βοηθήσει πολύ! Η κόρη μου είναι 4,5 και η προετοιμασία ήταν Γολγοθάς… Ήθελε να είναι… Διαβάστε τη συνέχεια… “Νιώθει τόσο περήφανη για τον εαυτό της…”

Katie
Διαβάστε τι άλλο λένε >>

Copyright © 2023 · Aspa Online · Όροι Χρήσης · Πολιτική Απορρήτου · Όλα τα κείμενα και οι εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία του Aspa Online. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίησή τους χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού τους. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  • 698shares
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Για να σας εξασφαλίσουμε κορυφαία εμπειρία περιήγησης, χρησιμοποιούμε cookies. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", αποδέχεστε όλα τα cookies. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις "Ρυθμίσεις cookies" για περισσότερες επιλογές.
Ρυθμίσεις cookiesΑποδοχή όλων
Manage consent

Σχετικά με τα cookies

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως αναγκαία αποθηκεύονται στον browser σας, καθώς είναι απαραίτητα για την βασική λειτουργία του website. Χρησιμοποιούμε επίσης και cookies τρίτων μερών που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτό το website ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Αυτά τα cookies, αποθηκεύονται στον browser μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να τα απορρίψετε. Όμως απορρίπτοντάς τα η εμπειρία σας ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά.
Αναγκαία
Always Enabled
Τα αναγκαία cookies είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του website. Αυτά τα cookies εξασφαλίζουν βασική λειτουργικότητα περιήγησης και ασφάλειας του website, ανώνυμα.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
XSRF-TOKENThe cookie is set by Wix website building platform on Wix website. The cookie is used for security purposes.
Λειτουργικότητας
Τα cookies λειτουργικότητας, βοηθούν σε ορισμένες λειτουργίες όπως το μοίρασμα του περιεχομένου ενός website στα social media, την αποδοχή feedback και άλλα.
CookieDurationDescription
tve_leads_unique1 monthThis cookie is set by the provider Thrive Themes. This cookie is used to know which optin form the visitor has filled out when subscribing a newsletter.
_ck_form1 yearThis cookie is set by the provider ConvertKit. This cookie is used for displaying and managing the email subscription forms on the website.
__cf_bm30 minutesThis cookie is set by CloudFlare. The cookie is used to support Cloudflare Bot Management.
Επίδοσης
Τα cookies επίδοσης χρησιμοποιούνται για να καταλάβουμε και να αναλύσουμε τους δείκτες αποτελεσματικότητας του website έτσι ώστε να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία χρήστη.
Στατιστικά
Αυτά τα cookies μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με το website μας. Μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό επισκεπτών, τις πηγές επισκεψιμότητας, κλπ.
CookieDurationDescription
CONSENT16 years 5 months 19 days 10 hours 26 minutesThese cookies are set via embedded youtube-videos. They register anonymous statistical data on for example how many times the video is displayed and what settings are used for playback.No sensitive data is collected unless you log in to your google account, in that case your choices are linked with your account, for example if you click “like” on a video.
vuid2 yearsThis domain of this cookie is owned by Vimeo. This cookie is used by vimeo to collect tracking information. It sets a unique ID to embed videos to the website.
_ga2 yearsThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_gat_gtag_UA_19662080_11 minuteThis cookie is set by Google and is used to distinguish users.
_gid1 dayThis cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
__gads1 year 24 daysThis cookie is set by Google and stored under the name dounleclick.com. This cookie is used to track how many times users see a particular advert which helps in measuring the success of the campaign and calculate the revenue generated by the campaign. These cookies can only be read from the domain that it is set on so it will not track any data while browsing through another sites.
Προώθησης
Τα cookies προώθησης παρέχουν στους επισκέπτες διαφημίσεις και καμπάνιες που τους ενδιαφέρουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουμε ποια ηλεκτρονικά κανάλια μάρκετινγκ είναι πιο αποτελεσματικά.
CookieDurationDescription
fr3 monthsThe cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE1 year 24 daysUsed by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
test_cookie15 minutesThis cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysThis cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website.
YSCsessionThis cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos.
_fbp3 monthsThis cookie is set by Facebook to deliver advertisement when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook advertising after visiting this website.
Άλλα
Τα άλλα cookies, είναι ακόμα στο στάδιο κατηγοριοποίησης και δεν έχουν ακόμα ταξινομηθεί σε μία από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
CookieDurationDescription
tlf_281 dayNo description
tl_9226_10434_441 monthNo description
tl_9536_9536_221 monthNo description
tl_9722_9722_251 monthNo description
tl_9762_9763_281 monthNo description
yt-remote-connected-devicesneverNo description available.
yt-remote-device-idneverNo description available.
_mailapp_sessionNo description available.
_pin_unauth1 yearNo description available.
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo