Οι καλές συνήθειες αποκτούνται από μικρή ηλικία. Αν λοιπόν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι τακτικά και οργανωμένα στη ζωή τους, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρά βηματάκια από τώρα που είναι μικρά. Ας ξεκινήσουμε, με τι άλλο; Με το δωμάτιό τους!
Να λοιπόν μερικές απλές ιδέες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κρατούν τακτοποιημένα τα δωμάτιά τους:
★ Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι μετά το παιχνίδι, υπάρχει πάντα η ώρα του μαζέματος των παιχνιδιών. Στην αρχή μαζεύουμε κι εμείς μαζί τους για να τους δείξουμε πώς γίνεται, αλλά σιγά-σιγά μαθαίνουν να το κάνουν μόνα τους. Μικρό μυστικό: Το μάζεμα μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο αν συνοδεύεται από μουσική!
★ Για να μπορέσουν να μαζέψουν τα παιχνίδια τους όμως, θα πρέπει να ξέρουν πού μπαίνουν αυτά τα παιχνίδια. Επομένως όλα τα παιχνίδια πρέπει να έχουν προκαθορισμένες θέσεις. Μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτούμε κουτιά παιχνιδιών ή καλάθια στα οποία να μπαίνουν τα παιχνίδια ομαδοποιημένα (π.χ. αυτοκινητάκια, τουβλάκια, κουζινικά κλπ) Κολλάμε ετικέτες ή ζωγραφιές στο εξωτερικό των κουτιών (όπως αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο σετ με τα 20+ εκτυπώσιμα) ώστε τα παιδιά να μπορούν να ξεχωρίζουν πού μπαίνει τι.
★ Το ίδιο οργανωμένα χρειάζεται να είναι και τα ρούχα τους. Αν είναι εφικτό βάζουμε τα ρούχα σε σημεία της ντουλάπας που τα παιδιά να μπορούν να τα φτάνουν. Οι ετικέτες στα ράφια βοηθούν πολύ και στην περίπτωση των ρούχων. Όταν είναι μικρά και δεν μπορούν να διαβάσουν, οι ετικέτες μπορούν να έχουν πάνω ζωγραφιές (π.χ. ένα μπλουζάκι, ένα παντελόνι όπως αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο σετ με τα 20+ εκτυπώσιμα). Μετά αντικαθιστούμε τις ζωγραφιές με λέξεις.
★ Μαθαίνουμε στα παιδιά να στρώνουν το κρεβάτι τους. Είναι λογικό βέβαια να μην μπορούν να στρώσουν το κρεβάτι τόσο όμορφα όσο εμείς, αλλά ας το κάνουν όπως να ‘ναι. Το σημαντικό είναι να αποκτήσουν τη συνήθεια. Αντιστεκόμαστε φυσικά στον πειρασμό να τρέξουμε από πίσω τους και να το φτιάξουμε καλύτερα, γιατί δε θέλουμε να δώσουμε το λάθος μήνυμα και να τους κόψουμε τα φτερά.
★ Αργότερα που τα παιδιά θα πάνε σχολείο, φροντίζουμε να υπάρχουν προκαθορισμένες θέσεις για όλα τα σχολικά αντικείμενα. Γραφική ύλη, τετράδια, βιβλία, όλα πρέπει να έχουν τις θέσεις τους. Ένας πίνακας στον τοίχο βοηθάει στο να τοποθετούνται τα σημειωματάκια, οι ζωγραφιές, οι κάρτες, που αλλιώς θα κατέληγαν από ‘δω κι από ‘κει.
★ Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, κάποια παιχνίδια σταματούν να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Ή τα παιδιά τα βαριούνται. Είναι σημαντικό αυτά τα παιχνίδια να φεύγουν από το δωμάτιο και να χαρίζονται σε άλλα παιδάκια. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά ότι αυτό είναι μία φυσιολογική διαδικασία, έτσι ώστε να τους γίνει βίωμα και να ανταποκρίνονται με χαρά όταν τους λέμε ότι ήρθε η ώρα να βρούμε παιχνίδια για χάρισμα. Εξάλλου ο χώρος σε ένα δωμάτιο είναι περιορισμένος. Δεν μπορούν τα παιχνίδια να συσσωρεύονται επ’ αόριστον. Για να μπουν νέα παιχνίδια, πρέπει να χαριστούν παλαιά παιχνίδια. Και έτσι τα δωμάτια δε θα είναι υπερφορτωμένα και θα μπορούν να τακτοποιούνται ευκολότερα.
Παρ’ όλες τις καλές μας προθέσεις όμως, ας μην ξεχνάμε ότι οι καλές συνήθειες αργούν να μαθευτούν και ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και μαθαίνει με το δικό του ρυθμό. Και το κυριότερο; Τα παιδιά είναι παιδιά! Τα δωμάτιά τους ποτέ δε θα είναι τακτοποιημένα στην εντέλεια και ούτε χρειάζεται! Το χάος στα δωμάτια μπορεί τώρα να μας εκνευρίζει, αλλά όταν θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από το σπίτι, θα μας λείπει και θα το αναπολούμε. Μέτρο, ισορροπία, σωστές συνήθειες και η (σχετική) τάξη θα είναι… παιχνίδι!
——
Στο σετ με τα 20+ Εκτυπώσιμα, θα βρείτε ετικέτες για τα παιχνίδια και τα ρούχα και πολλά ακόμα χρήσιμα και διασκεδαστικά εργαλεία που βοηθάνε τα παιδιά να κρατούν τακτοποιημένα τα δωμάτιά τους και να αποκτήσουν καλές συνήθειες σε όλους τους τομείς. Εξερευνήστε τα εδώ.
Martha αναφέρει:
Πολύ περήφανη έχω να προσθέσω τιπ για το μάζεμα μετά μουσικής! Το ανακάλυψα τυχαία με την Δώρα μια μέρα που έπεσε το ρεύμα. Ξεκινάω την μουσική, μαζεύουμε και ξαφνικά πατάω το στοπ! Πρέπει να μείνουμε ακίνητες μέχρι να ξεκινήσει πάλι η μουσική και να συνεχίσουμε το μάζεμα!
Aspa αναφέρει:
Φανταστικό μπράβο Μάρθα! Δες κάτι αντίστοιχο που κάνουμε κι εμείς: https://www.aspaonline.gr/let-the-music-play/
Dimitra αναφέρει:
Πολύ σωστές συμβουλές. Ειδικά για το στρώσιμο του κρεβατιού που κακώς δεν εφαρμόζω.
Ο επίλογος μας πλυμμήρισε συγκίνηση από τώρα! Δεν το ειχα σκεφτεί ποτέ έτσι…
Δήμητρα (for my friends)
Aspa αναφέρει:
Έχω αρχίσει και το σκέφτομαι συνέχεια… Ίσως γιατί νιώθω ότι αυτή η ηλικία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στη δική μας περίπτωση….
Καλή επιτυχία με το στρώσιμο!
C Iliopoulos αναφέρει:
Κι άλλο sticky! Σ’ ευχαριστώ εκ μέρους κάθε ελληνόφωνου γονιού στον πλανήτη!
Aspa αναφέρει:
Παρακαλώ! Γιατί ελληνόφωνου; Για πες…
MommyDaddy αναφέρει:
Ti omorfa tips Aspa mou, apo twra arxizw na to organwnw to thema pou i mpempe den exei genni8ei kan. Hdh skeftomoun ta koiutia apo8ikeusis h ta kata8ia katw apo ti kounia tis xwroun polla mia xara, gia na mpenoun mesa ta diafora pragmatakia paixnidakia, kai i idea gia to pinaka mou arese poli kai etsi mas menoun kai ta simiwmatakia enthimio apo to na petiountai. Kai epeidi eimai poli tis organwsis tha to prospa8isw, elpizw h mpempa na akolou8isei 🙂
Aspa αναφέρει:
Θα ακολουθήσει, θα δεις! Εμένα με ακολούθησαν στα της οργάνωσης. Η κάθε μία με το δικό της στυλ και τρόπο, αλλά τις βασικές αρχές τις ακολουθούν! 🙂
Eleni Bouchli αναφέρει:
O δικός μου είναι δύο και στο δωμάτιο γίνεται χαμός. Με έβαλες στον πειρασμό να προσπαθήσω από τώρα!
Aspa αναφέρει:
Μια χαρά! (όχι για τον χαμό, για την προσπάθεια) Περιμένουμε νεώτερα! 🙂