Στις αρχές Οκτωβρίου παρακολούθησα το TEDxAcademy της Αθήνας. Τα TED, είναι εκδηλώσεις στις οποίες σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design (Technology, Entertainment & Design) μοιράζονται τις ιδέες τους και τα οράματά τους. Το «x» δίπλα στο TED σημαίνει ότι πρόκειται για event που διοργανώνεται από ανεξάρτητους διοργανωτές υπό τη γενικότερη καθοδήγηση TED.
Το motto του TED είναι «ιδέες που αξίζει να εξαπλωθούν» (ideas worth spreading) κι από ό,τι φαίνεται οι ιδέες που ακούστηκαν εκείνη την ημέρα βρήκαν εύφορο έδαφος και επηρέασαν όλους μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. «Μα όλο για το TED μιλάτε!» έλεγε τις προάλλες μια φίλη και έχει δίκιο. Και από ό,τι φαίνεται θα μιλάμε για πολύ ακόμα.
To θέμα του φετινού TEDxAcademy ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο: «Τι χρειάζεται η Ελλάδα τώρα». Δεν ξέρω βέβαια αν φύγαμε από την εκδήλωση έχοντας μια σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, φύγαμε όμως γεμάτοι ιδέες, έμπνευση και όραμα να κάνουμε περισσότερες αλλαγές στη ζωή μας.
Παρακολουθώντας εκείνη την ημέρα ομιλίες ανθρώπων που ξεχώρισαν με το έργο τους και έχοντας πρόσφατα διαβάσει το Συνδεδεμένοι των Christakis και Fowler είμαι σίγουρη ότι οι σκέψεις μας, οι πράξεις μας και τα συναισθήματά μας μπορούν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να επηρεάσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που γνωρίζουμε προσωπικά.
Είναι σημαντικό λοιπόν να επενδύουμε στον εαυτό μας (ένας από τους λόγους που πηγαίνουμε σε εκληλώσεις σαν το TED) και να επιλέγουμε προσεκτικά τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε (και πάλι, ένας από τους λόγους που πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις σαν το TED).
Έχοντας κάνει αυτή τη σύντομη εισαγωγή για το TED, θα ήθελα να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ στη μετάδοση των «ιδεών που αξίζει να εξαπλωθούν» και να μοιραστώ κάποιες από αυτές που με άγγιξαν περισσότερο. Σήμερα θα γράψω για μία απλή ιδέα που άκουσα από τον πρώτο ομιλητή, τον Κώστα Μάλλιο, η οποία με έχει βοηθήσει πολύ και πιθανόν στο μέλλον να ακολουθήσουν κι άλλες που θα καταγράψω σταδιακά σε αυτό εδώ το blog.
Η ιδέα
από την ομιλία του Κώστα Μάλλιου [βίντεο – στο 12.02]
«Καινοτομία και αλλαγή, σημαίνει να λες ναι. Δε σημαίνει να λες όχι. Όταν κάποιος σε πλησιάζει με μια ιδέα που νομίζει ότι είναι σπουδαία, ακόμα κι αν είσαι σκεπτικός, συγκρατήσου. Μην την κατακρίνεις. Πες ναι. Πες «πώς μπορώ να βοηθήσω; Πώς μπορώ να σε εμψυχώσω; Έχεις σκεφτεί αυτό; Έχεις σκεφτεί το άλλο;»
Γιατί με άγγιξε
Γιατί περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που είναι δυναμικοί και γεμάτοι ιδέες και βλέπουν τα πράγματα από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Από την άλλη εγώ έχω διερευνητικό/αναλυτικό μάτι, δεν ενθουσιάζομαι εύκολα και θεωρώ ότι και οι άλλοι πρέπει να βλέπουν τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο. (Όταν συνέλθω από την κρίση αυτοκριτικής που με έπιασε, αυτό το post θα το διαγράψω!)
Δεν μπορώ όμως παρά να παραδεχτώ ότι όλα όσα έχουν συμβεί ως αποτελέσματα των «ναι» (που έχω πει απρόθυμα τον τελευταίο καιρό) είναι σπουδαία! Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους κάτι δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά υπάρχουν και άλλοι τόσοι για τους οποίους τελικά δουλεύει και απογειώνεται! «Ναι» λοιπόν σε περισσότερα «ναι», τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα, έχουν προγραμματιστεί κι άλλες εκδηλώσεις TEDx.
Η αμέσως επόμενη είναι το TEDx Athens στις 26 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα γίνει το TEDxAcademy Women στις 8 Δεκεμβρίου. Τώρα κανονικά αν άφηνα τη διερευνητική/αναλυτική μου πλευρά να επικρατήσει θα έλεγα ότι τρεις εκδηλώσεις TED που γίνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (από δύο διαφορετικούς διοργανωτές) είναι πολλές – αλλά δε θα το πω. Ας συμμετάσχουμε σε όποιες μπορούμε και ας ζήσουμε τον παλμό που μεταδίδουν!
“Το πού θα βρίσκεστε 5 χρόνια από σήμερα, εξαρτάται από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε και τα βιβλία τα οποία διαβάζετε.”
~ Napoleon Hill
Photo by philos
Βενετία αναφέρει:
Εχω φανερή απόδειξη ότι το ”ναι” και η απουσία της κριτικής έχουν φοβερά αποτελέσματα…! Κάπως έτσι δούλεψε με την ιδέα μου για την Κεφαλονιά, οπότε είμαι απόλυτα σύμφωνη μαζί σου όσο και με τον κ. Μάλλιο! Καλημέρα…
Aspa αναφέρει:
Μα και βέβαια! Το απέδειξες περίτρανα! Χίλια μπράβο!
GB αναφέρει:
Δεν νομίζω να έχει δίκαιο ο Μάλλιος. η ενθάρυνση είναι εξίσου δυναμική και με Οχι. Εξαρτάται.
Aspa αναφέρει:
Leda
Thanks for sharing the links but most importantly thanks for sharing your vision, your knowledge and your support. They are greatly appreciated…
Aspa αναφέρει:
sofia
Και βέβαια να αρχίσεις να έρχεσαι Σοφία! Και μετά θα αναλάβεις να διαδώσεις τις «ιδέες που αξίζει να εξαπλωθούν» στα πανέμορφα μέρη σου!
Aspa αναφέρει:
Μαρία
Μα είναι ολοφάνερο ότι έχεις παρακολουθήσει βίντεο των TED. Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Συνέχισε να βάζεις κι εσύ το δικό σου λιθαράκι, είμαστε μια σπουδαία ομάδα 🙂
Leda Karabela αναφέρει:
TED is a tremendoulsy successful forum that fires up the global community with passionate ideas and the creation of a "can do" spirit. Great effort here in Greece and Kostas Mallios' "when in doubt do something" prompt was a booster in this vulnerable Greek reality. We all need to support younger people to believe in themselves, and offer mentoring, guidance and encouragement. Take a look at what TED has created for the up and aspiring younger leaders who have the courage to dream: https://www.ted.com/about/programs-initiatives/ted-fellows-program
Also, dreaming can go far beyond if you have faith in yourself.
sofia αναφέρει:
Για αυτό Άσπα μου πρέπει να αρχίσω να έρχομαι στις συγκεντρώσεις, γιατί αλλιώς θα βρεθώ…εκεί που δεν θέλω!!!
Καληνύχτα!
Mαρία αναφέρει:
Το περίμενα αυτό το post κάποια στιγμή!Χεχε. Έχω περάσει ώρες μπροστά στα βίντεο των TED , συγκινούμενη απο τις ομιλίες και το όραμα αυτών των ανθρώπων. Το TEDxAcademy είναι μια πραγματική ανάσα δροσιάς και έμπνευσης , κυρίως για έμας , τη χρονική αυτή στιγμή. Έχουμε ανάγκη όχι μόνο ένα μεγάλο όραμα, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα.
Κι αν το καλοσκεφτώ , τα blog βάζoυν ένα πολύχρωμο λιθαράκι σ'αυτό. Και το AspaOnline. Λέει "ναι" στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και μας φτιάχνει τη διάθεση. 🙂
Καλή εβδομάδα!