Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Αλλά ειδικά στον κόσμο του internet και των blog, η δύναμη της εικόνας και της φωτογραφίας είναι τεράστια. Μια φωτογραφία, άλλες φορές μπορεί να αντικασταστήσει εντελώς ένα κείμενο, άλλες να το αναδείξει και να βοηθήσει στη μετάδοση του μηνύματος και άλλες απλά να το ομορφύνει.
Επίσης κάθε φορά που το post γίνεται shared ή liked στο facebook ή και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίπλα στο link εμφανίζεται και μικρογραφία της φωτογραφίας που έχουμε στο κείμενό μας, άρα η επιλογή της κατάλληλης φωτογραφίας βοηθάει στην περαιτέρω διάδοση του. Τέλος, οι φωτογραφίες δεν μιλάνε μόνο στον αναγνώστη, μιλάνε και στις μηχανές αναζήτησης. Από πλευράς SEO, o τίτλος της φωτογραφίας, το εναλλακτικό κείμενο, ακόμα και η λεζάντα δίνουν επιπλέον πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης και βοηθάνε στην κατάταξη του post.
Ναι στις φωτογραφίες λοιπόν, αλλά πού τις βρίσκουμε; Και ποιες φωτογραφίες έχουμε το δικαίωμα να βάζουμε στα post μας;
Κατ’ αρχάς κάποιες σημαντικές διευκρινήσεις:
– Επειδή μια φωτογραφία βρίσκεται κάπου online, δε σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να την πάρουμε και να τη βάλουμε στο blog μας. Η φωτογραφία δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στον δημιουργό της και χωρίς άδεια δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.
– Υπάρχει η παρανόηση ότι αν βρούμε μια φωτογραφία η οποία δεν είναι δική μας, την αναρτήσουμε στο blog μας και απλά αναφέρουμε την πηγή είμαστε ΟΚ. Αυτό είναι λάθος! Αναφέρουμε την πηγή και είμαστε ΟΚ, όταν πρόκειται για φωτογραφίες για τις οποίες έχουμε την άδεια ή έχουν άδεια Creative Commons (περισσότερες λεπτομέρειες πιο κάτω). Τις φωτογραφίες που δεν έχουν τέτοια άδεια, απλά δεν τις χρησιμοποιούμε!
– Στο συγκεκριμένο post αναφέρομαι σε φωτογραφίες που βάζουμε στο blog μας, όχι σε φωτογραφίες που αναρτούμε στο Facebook, στο Pinterest ή σε άλλα δίκτυα. Αυτό είναι ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, για μελλοντικό ίσως post.
– Και κάτι τελευταίο: Παρατυπίες στο θέμα των φωτογραφιών στο blog μας, έχουμε κάνει οι περισσότεροι από εμάς, άλλες φορές από άγνοια, άλλες φορές από επιλογή. Κατ’ αρχήν όμως ας γνωρίζουμε τι είναι σωστό και τι δεν είναι και ελπίζω αυτό το post να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγές φωτογραφιών για τα blog μας
1. Δικές μας φωτογραφίες
Φωτογραφίες που τραβάμε με τη φωτογραφική μας μηχανή ή το κινητό μας. Αν μάλιστα τις επεξεργαστούμε λίγο με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (ή τα αντίστοιχα apps που υπάρχουν για τα smart phones) οι φωτογραφίες μπορούν να απογειωθούν.
2. Φωτογραφίες stock ή royalty-free
Υπάρχουν site που αποτελούν τεράστιες τράπεζες φωτογραφιών και διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Συχνά αυτές οι φωτογραφίες αναφέρονται ως stock photos ή ως royalty-free photos. Η ονομασία royalty-free δεν θα πρέπει να μας μπερδέψει και να νομίζουμε ότι είναι δωρεάν γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι. (Μερικές όμως είναι!) Πολλά από αυτά τα site λειτουργούν με συνδρομές. Κάποιες λίγες φορές έχω χρησιμοποιήσει τέτοιες φωτογραφίες, αλλά επειδή συχνά θυμίζουν φωτογραφίες περιοδικών, δεν τις προτιμώ.
3. Φωτογραφίες με άδεια Creative Commons
Τις φωτογραφίες αυτές μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στο blog μας, βάζοντας link στην πηγή. Η αναφορά της πηγής είναι δηλαδή κάτι σαν “πληρωμή” για την άδεια που μας δίνει ο δημιουργός να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφία του. Υπάρχουν διάφορες άδειες creative commons. Υπάρχουν για παράδειγμα φωτογραφίες Creative Commons που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για εμπορικούς σκοπούς, και άλλες που δεν μπορούμε. Άλλες μπορούμε να τις αλλάξουμε (π.χ. να τις κροπάρουμε) και άλλες όχι.
Ο σκοπός μου δεν είναι να μιλήσω σήμερα για όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, αλλά να σας βοηθήσω να αρχίσετε να ψάχνετε και να χρησιμοποιείτε φωτογραφίες CC και τις λεπτομέρειες θα τις ανακαλύψετε στην πορεία (κι εδώ είμαστε κι εμείς να βοηθήσουμε στις απορίες σας. Απλά αφήστε σχόλιο!) Εγώ, συνήθως ψάχνω για φωτογραφίες Creative Commons κατευθείαν στο Fickr, μέσω της σύνθετης αναζήτησης, αλλά θα σας δείξω και άλλους δύο τρόπους που έχουν επίσης αρκετό ενδιαφέρον.
Αναζήτηση Creative Commons στο Flickr
Η αρχική σελίδα Creative Commons στο Flickr είναι αυτή εδώ: https://www.flickr.com/creativecommons/
Από εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε στις διάφορες φωτογραφίες με άδεια Creative Commons. Ωστόσο η προτιμότερη μέθοδος για να βρείτε μία φωτογραφία που ταιριάζει στο post σας είναι μέσω της σύνθετης αναζήτησης. Στο πεδίο search βάζετε τη λέξη κλειδί ή τη φράση που σας ενδιαφέρει (π.χ. balloons), συμπληρώνετε τα υπόλοιπα πεδία, και κάτω-κάτω εκεί που λέει creative commons, κάνετε τικ στην επιλογή Only search within Creative Commons-licensed content (=Αναζήτηση μόνο μέσα στο περιεχόμενο που έχει άδεια Creative Commons).
Αν κερδίζετε χρήματα από το blog σας (π.χ. έχετε διαφημίσεις) κάντε επίσης τικ στην επιλογή Find content to use commercially (Βρες περιεχόμενο για εμπορική χρήση).
Αν θέλετε να έχετε την επιλογή να κροπάρετε τη φωτογραφία ή να την αλλάξετε κατά οποιονδήποτε τρόπο, κάνετε επίσης τικ στην επιλογή Find content to modify, adapt, or build upon (Βρες περιεχόμενο που να επιτρέπεται η μετατροπή, προσαρμογή ή προσθήκη).
Αναζήτηση Creative Commons μέσω του CC Search
To Creative Commons Search ψάχνει εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική σε συγκεκριμένα site που διαθέτουν υλικό με άδεια Creative Commons και σας οδηγεί να δείτε τα αποτελέσματα σε αυτά τα site. Ξεκινήστε με την αναζήτηση της λέξης κλειδί που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε και πάλι τα γνωστά use for commercial purposes και modify, adapt, or build upon, επιλέξτε ποιο site σας ενδιαφέρει (π.χ. Flickr) και κάντε την αναζήτηση.
Αναζήτηση Creative Commons μέσω του Compfight
Τέλος, αξίζει να γνωρίσετε και το Compfight που είναι ένα εργαλείο αναζήτησης του Flickr, ψάχνει δηλαδή μέσα στις ίδιες φωτογραφίες που είδαμε και πιο πάνω, αλλά παρουσιάζει τα αποτελέσματα με έναν πολύ πιο όμορφο τρόπο.
Στην αριστερή στήλη βλέπουμε και πάλι τις γνωστές επιλογές, Any Licence, Creative Commons, Commercial, ενώ προσέξτε ότι η δεξιά στήλη είναι διαφήμιση. Μπορεί να εμφανίζει αποτελέσματα του όρου που αναζητήσαμε κι εμείς, αλλά οι φωτογραφίες δεν είναι από Creative Commons του Flickr αλλά άλλο από site που ασχολείται με τη διάθεση φωτογραφιών.
(Update: Η υπηρεσία έχει καταργηθεί)
Ελπίζω οι πληροφορίες του post να σας φανούν χρήσιμες. Θα χαρώ να συνεισφέρετε γράφοντας στα σχόλια τις σκέψεις σας, τις απορίες σας, links για υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε για να κατεβάζετε φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι θα βοηθήσει! Καλές αναζητήσεις!
Αξιόλογα links για περισσότερη μελέτη στα Αγγλικά
- Where to find images online?
- Looking Good: Simple Ways to Create Sensational Blog Images
- Copyright Fair Use and How it Works for Online Images (Μπορείς σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσεις υλικό που δεν είναι δικό σου χωρίς να ζητήσεις άδεια, αν ο σκοπός σου είναι να γράψεις ένα σχόλιο ή κάποια κριτική πάνω σε αυτό. To post λύνει πολλές απορίες)
Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα posts για το blogging, σας περιμένω στο νέο μου blog AspaTsamadi.com!
M.L. Kappa αναφέρει:
Καλημερα, Άσπα. Γράφω ενα blog για τους ξένους φίλους μου για την καθημερινή ζωή στην Ελλαδα με διαφορα νέα, και χρειάζομαι φωτογραφίες απο τα νέα της ημέρας (πχ. με τους μετανάστες). Μηπως ξέρεις που μπορώ να βρω; Μόλις κατάλαβα πως δεν μπορώ να χρησιμοποιώ απο Google images.
Aspa αναφέρει:
Καλημέρα. Έχεις δίκιο, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς από Google images, εκτός κι αν είναι creative commons.
Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τη σύνθετη αναζήτηση Google Images τροποποιώντας το “δικαίωμα χρήσης” (που είναι η τελευταία επιλογή κάτω-κάτω).
Άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιείς δικές σου φωτογραφίες. Αν για παράδειγμα κάνεις μια βόλτα με τη φωτογραφική σου μια Κυριακή και τραβήξεις φωτογραφίες από την πόλη, σίγουρα κάποιες από αυτές θα ταιριάζουν με τη θεματολογία σου.
Χαίρομαι που το post μου σε βοήθησε και στη διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.
Γιωργος αναφέρει:
Καλησπερα Ασπα,μολις διαβασα το πρωτο αρθρο σου ψαχνοντας μεσω google για συγκεκριμενη δουλεια και το βρηκα πολυ χρησιμο.Μηπως ξερεις που μπορω να βρω δωρεαν χαρτες Ελλαδας-εξωτερικου,μαλλον θα ανηκω στην κατηγορια εμπορικης χρησης λογω διαφημησεων στη σελιδα?Στο wikipedia ας πουμε,αν αναφερω την πηγη ειμαι καλλυμεννος?Επιτρεπεται να μας πεις σε ποια εταιρια κατωχυρωσες το domain σου και αν σου εκαναν αυτοι τη σελιδα η αλλου εχεις το hosting?
Aspa αναφέρει:
Καλησπέρα Γιώργο. Μπορείς να ψάξεις εδώ: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images που μπορείς να χρησιμοποιήσεις με αναφορά στην πηγή.
Όσο για το domain το κατοχύρωσα μέσω papaki.gr όπου έχω και το hosting. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Γιωργος αναφέρει:
Σ’ευχαριστω για την απαντηση,καλη συνεχεια στην ιστοσελιδα σου αλλα και σ’οτι αλλο κανεις στη ζωη σου.
Όλγα αναφέρει:
Καλημέρα,
Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο ισχύουν και στην περίπτωση που μιλάμε για website και όχι blog; Ευχαριστώ!
Aspa αναφέρει:
Όλγα ναι, οι πληροφορίες ισχύουν και για websites. Σχετικά με τις φωτογραφίες creative commons θέλει λίγο προσοχή το θέμα της άδειας. Πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες που έχουν άδεια και για εμπορική χρήση (το λέω υποθέτοντας ότι το website έχει εμπορικό σκοπό).
ilias αναφέρει:
γεια σας δηλαδη απο το flickr οταν εχει αδεια η φωτο πρεπει να βαλω και το ονομα του δημιουργου και την πηγη πχ flickr ;πρεπει να βαλω και συνδεσμο προσ τον χρηστη;
Aspa αναφέρει:
Ηλία, βάζεις το όνομα του δημιουργού (π.χ. photo by aspaonline) και link προς το url στο flickr που βρήκες τη φωτογραφία ή τουλάχιστον προς το προφίλ του δημιουργού γενικότερα (https://www.flickr.com/photos/aspaonline/)
Δεν βάζεις “πηγή flickr” γιατί αυτό είναι πολύ γενικό. Στο flickr φιλοξενούνται χιλιάδες φωτογραφίες και έχουν παρουσία χιλιάδες δημιουργοί. Χρειάζεται να είσαι πιο συγκεκριμένος.
Ελπίζω να βοήθησε η απάντηση. Στη διάθεσή σου για ότι επιπλέον θα ήθελες να ρωτήσεις.
theodore αναφέρει:
Καλημερα Ασπα!
Το ιδιο κανω κι εγω στο blog μου αλλα τι γινεται με το gettyimage. Αν προσεξες στο σαιτ της φωτογραφιας σου με τα licences αναφερει και το σημα της gettyimage( ενα μαυρο τετραγωνακι με το γραμμα g). Μολις κανεις κλικ εκει(Request to license) σου παρουσιαζει ενα σαιτ οτι πρεπει να πληρωσεις
Σε καποιους bloger τους εστειλε προστιμο ανω των 1000€!
https://www.wickedfire.com/shooting-the-shit/131120-fucking-getty-images-strikes-again.html
Αν ξερει κανεις κατι περι αυτου να μας ενημερωσει!!!
Aspa αναφέρει:
Οποιοσδήποτε φωτογράφος πλέον στο Flickr έχει την ευκαιρία να ζητήσει να πουλήσει τις φωτογραφίες του μέσω Getty Images.
Το link που Request to licence οδηγεί σε τιμοκατάλογο γιατί ο φωτογράφος θα ήθελε να την πουλήσει. Εσύ μπορεί εσύ να είσαι π.χ. ένας εκδότης περιοδικού και να θελήσεις να αγοράσεις μια συγκεκριμένη φωτογραφία να τη χρησιμοποιήσεις όπως θες, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η άδεια Creative Commons (αναφορά στην πηγή πχ)
Ο φωτογράφος έχει βάλει αυτό το σηματάκι δίπλα στη φωτογραφία του για να δείξει ότι θα ήθελε να την αξιοποιήσει εμπορικά αν του δοθεί η ευκαιρία.
Αν η φωτογραφία έχει άδεια Creative Commons τη χρησιμοποιείς όπως γράφει το post, αναφέροντας πηγή.
marcopolo αναφέρει:
Για σου Ασπα .Όλα εντάξει τώρα τα κατάλαβα πως γίνονται σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου Μάρκος
marcopolo αναφέρει:
Για σου Ασπα έψαχνα στο Google που να βρω Φώτο για το blog μου
, πνευματικά δικαιώματα, έχω φτιάξει ένα blog με τουριστικό περιεχόμενο αλλά δεν έχω
κάνει καμία ανάρτηση ακόμη βασικά ασχολήθηκα πάρα πολύ με το να βρω templates όλα
οκ τώρα είμαι εντάξει. Με τις Φώτο το κατάλαβα πολύ καλό το cc βάζεις και ένα
λινκ και σε πάει στον δημιουργό τις Φώτο αλλά τι γίνεται με τα βίντεο έχουν και
αυτά πνευματικά δικαιώματα η μπορώ να πάρω ένα βίντεο που μου αρέσει από το you tube και
να το βάλω στο blog??? Έχω
δει ότι κάτω από το βίντεο γράφει τυπική άδεια you tube δεν το καταλαβαίνω
τι θέλει να πει. Και κάτι άλλο μπέικα στο Facebook σου και δεν βρήκα πουθενά το κουμπί
για να σε κάνω likeμετά μπέικα με τον προσωπικό λογαριασμό
και υπήρχε δεν μπορώ να κάνω like και με τον λογαριασμό που έχω και για το blog πώς γίνετε αυτό???
Sorry για
τα τόσα πολλά που γράφω αν έχεις χρόνο please γράψε μου. Σε ευχαριστώ Μάρκος
Aspa αναφέρει:
Καλησπέρα Μάρκο.
Στο YouTube υπάρχει η δυνατότητα ενσωμάτωσης του βίντεο, που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν ο δημιουργός δεν επιθυμεί την ενσωμάτωση την απενεργοποιεί. Οπότε εάν υπάρχει κώδικας ενσωμάτωσης, μπορείς να τον χρησιμοποιείς.
Όσο για το Facebook (https://www.facebook.com/aspaonlineblog) to κουμπί είναι κάτω από την κεντρική φωτογραφία (cover) στα δεξιά. Γράφει “Μου αρέσει” ή “Like” (ανάλογα με το αν τα βλέπεις στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά).
Στη διάθεσή σου για απορίες!
lina αναφέρει:
Πολύ ωραίο και χρήσιμο post ¨Ασπα! Πριν λίγο καιρό σε ανακάλυψα και εχώ διαβάσει αρκετά post. Αποφάσισα προσφατα να δημιουργήσω ενα προσωπικό blog και οι συμβουλές σου είναι τέλειες! Σε ευχαριστώ λοιπον!
Aspa αναφέρει:
Λίνα ευχαριστώ και καλό ξεκίνημα! Θα χαρώ να μου στείλεις του link του blog σου να αρχίσω να το διαβάζω κι εγώ!
Μαρια αναφέρει:
Πολυ χρησιμη αναρτηση με επισης σημαντικα σχολια. Αξιζει να την συμβουλευομαστε συχνα και οχι να της κανουμε μονο μια απλη αναγνωση!Ευχαριστουμε.
Aspa αναφέρει:
Κι εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο! Χαίρομαι που οι πληροφορίες σου φάνηκαν χρήσιμες!
ManaManoulaMama αναφέρει:
Τί καλή!!!!! Πόσο χρήσιμο………. Ευχαριστώ!!!!!!!
Aspa αναφέρει:
Παρακαλώ παρακαλώ! Καλή επιτυχία! 🙂
Tasos Triantafyllou αναφέρει:
Κακα τα ψεματα σαν το photoshop δεν εχει. Γνωριζω τα 5 απο τα 199999998888888 πραγματα που κανει αλλα ειναι μαγικο. Και οπως τα λες στο αρθρο σου. Απιστευτα σημαντικο να ξερουμε να δινουμε ορθες ονομασιες στην εικονα ( alt=”aspa-on-line) και διαστασεις χωρις υπερβολες. Και για μενα καλυτερα τυπου gif. Που δεν μπορει καποιος να την κανει resize. Επισης τα 72-100 dpi ειναι υπερ αρκετα. Τελος οσο αφορα το blogging. Απο πολλες πηγες μπορουμε να φωτογραφιες…. μια ελαχιστη αναφορα στο “τυπο” που τις τραβιξε ειναι το ελαχιστο που μπουρουμε να κανουμε.
Ασπα μπραβο για το post.
Aspa αναφέρει:
Έτσι αισθάνομαι κι εγώ για το photoshop. Απίστευτα δυναμικό εργαλείο και κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο!
Χαίρομαι που σου άρεσε το post, Τάσο!
George Kemkas αναφέρει:
Έβαλα φωτογραφίες στο blog μου (george-kemkas.blogspot.com) με τον εξής τρόπο: CC photo / copy the HTML code / paste to my blog. — Χρειάζεται να γράψω την πηγή από όπου προέρχεται η φωτογραφία ή να την αφήσω έτσι;
Aspa αναφέρει:
Αν εννοείς ότι τις έκανες embed από εκεί που λέει Grab the html code, έχεις ήδη εξασφαλίσει ότι έχεις βάλει το link, οπότε πατώντας το οι αναγνώστες μπορούν να μεταβούν κατευθείαν στην πηγή. Αν και δεν πρόκειται ποτέ να “βρεις τον μπελά σου” κανονικά χρειάζεται να βάλεις και το όνομα του φωτογράφου να φαίνεται. Μπορεί να είναι στη λεζάντα ή και στο τέλος του post.
George Kemkas αναφέρει:
Σας ευχαριστώ πολύ.
cghera αναφέρει:
Εντελώς τυχαία μέσα από το zite βρήκα το Kozzi.com που με signup δίνει 30 stock φωτογραφίες το μήνα δωρεάν. Ρίξετε μια ματιά. Για blog νομίζω είναι αρκετές.
Aspa αναφέρει:
Υπερ-αρκετές για προσωπικό blog, πράγματι. Ευχαριστούμε για το link, πάω κι εγώ τώρα να ψάξω τι έχει!
Σοφία αναφέρει:
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και σχόλια! Εγώ γενικά στο ιστολόγιό μου χρησιμοποιώ μόνο δικές μου φωτογραφίες που δεν με νοιάζει να τις αντιγράψουν. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχώ αν κάνω κάτι που δεν πρέπει. Αλήθεια, ξέρεις κανέναν καλό τρόπο για να μετατρέψω φωτογραφία σε σκίτσο (sketch); Δεν με πειράζει να πληρώσω, αρκεί να μην είναι παγίδα.
Aspa αναφέρει:
Και πάντα βάζεις πανέμορφες φωτογραφίες!
Ξέρω ότι αυτό το κάνει το photoshop, με πολύ απλό τρόπο. Αν πάρω είδηση για κανένα άλλο πρόγραμμα ή υπηρεσία που να το κάνει online, θα σε ενημερώσω!
Σοφία αναφέρει:
Ευχαριστώ – για το κοπλιμέντο και την απάντηση 🙂 Photoshop δεν έχω… μάλλον πρέπει κάτι να κάνω, ε;
Aspa αναφέρει:
Λέω απλά την αλήθεια!
Καλό το Photoshop, πολύ καλό. Η τιμή μας τα χαλάει βέβαια, αλλά είναι το απόλυτο επαγγελματικό εργαλείο επεξεργασίας. 🙂
Lili αναφέρει:
… και για να αναφέρω μια αγαπημένη φράση του Alexander Chalkidis, γνωρίζετε πολλές περιπτώσεις που ένας μπλόγγερ είχε φοβερά τραβήγματα με το νόμο (αγωγές κλπ.) επειδή πόσταρε μια φωτογραφία που δεν έπρεπε;;
Aspa αναφέρει:
Lili ευχαριστώ για το σχόλιο γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να προσθέσω κι άλλες σκέψεις που δεν είχα σκεφτεί να γράψω. Νομίζω ότι είναι πράγματι δύσκολο να έχει κάποιος blogger με προσωπικό blog τραβήγματα για φωτογραφίες. Απλά καλό είναι να ξέρουμε τι είναι σωστό και τι όχι και από εκεί και πέρα αποφασίζουμε. Όπως λέω και στις κόρες μου, “εγώ σας λέω πώς έχουν τα πράγματα κι εσείς επιλέγετε.” Επίσης, κι αυτό είναι σημαντικό, έχω δει επανειλημμένως bloggers να στεναχωριούνται που τους αντιγράφουν κείμενα ή φωτογραφίες – τις περισσότερες φορές χωρίς καν link. Δεν είναι ωραίο να αισθάνεσαι ότι εσύ έχεις κάνει τη δουλειά και κάποιος άλλος παίρνει τη δόξα κι έτσι ελπίζω με αυτό το post να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να μπούμε στη θέση του δημιουργού.
Lili αναφέρει:
πολύ άγχος όμως, ρε παιδιά… νομίζω ότι τα πνευματικά δικαιώματα χωράνε πολύ νερό, με την έννοια ότι αν βάλει κάποιος μια φωτογραφία στο προσωπικό του μπλογκ, αναφέρει και την πηγή, ε, τελείωσε το θέμα. Τι θα σου κάνει δηλαδή ο δικαιούχος της φωτογραφίας; Θα σου κάνει αγωγές εκατομμυρίων για ένα προσωπικό μπλογκ, όπου είδαν τη φωτό δυο-τρεις φίλοι σου; Το πολύ πολύ να σου πει να τη βγάλεις. Ε, βγάλτην. Τώρα αν το μπλογκ σου είναι σούπερ διάσημο και βγάζεις λεφτά από αυτό, τότε ας ανησυχήσεις. Πριν γίνει αυτό όμως, ε, δεν νομίζω ότι αξίζει να χάσεις τον ύπνο σου που λένε…
Theano Ka αναφέρει:
Πολύ χρήσιμο άρθρο Άσπα.Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
Aspa αναφέρει:
Θεανώ παρακαλώ! Ελπίζω να βοήθησε! 🙂
Alexander Chalkidis αναφέρει:
Να προσθέσω μερικά πράγματα.
1. Οι φωτογραφίες μπορούν και να ΦΕΡΟΥΝ πολύ κόσμο σε ένα ιστολόγιο. Μόλις τσέκαρα την Αλεξαρτησία και έχω από την αρχή του έτους μόνο 3800 hits από Google Image Search!
2. Πολύ προσοχή όταν ανεβάζουμε δικές μας φωτογραφίες να είναι σε μέτρια ανάλυση και λίγα dpi. Ακόμα καλύτερα να ανεβαίνουν οι φωτογραφίες πρώτα σε δικό μας server και μετά απλά σαν link οπουδήποτε αλλού. Το Facebook και μερικές ακόμα πλατφόρμες στα ψιλά γράμματα λένε ξεκάθαρα ότι παίρνουν τα δικαιώματα σε ότι ανεβάζουμε.
3. Καθότι το πρωτότυπο υλικό πάντα σκοράρει καλύτερα στο Google προτείνω ανεπιφύλακτα την αγορά μιας DSLR. Κάνει μεγάλη διαφορά ειδικά αν ασχολείστε σοβαρά με το Blogging.
4. Η βελτιστοποίηση της εικόνας για να την βρίσκει καλύτερα το Google είναι ολόκληρη επιστήμη αλλά φροντίστε τουλάχιστον να έχει σωστό όνομα και περιγραφή.
Aspa αναφέρει:
Πολύ χρήσιμα links και να που έμαθα ότι είσαι δεινός φωτογράφος που δεν το ήξερα! Thanks!
Kyriakos Athanasiou αναφέρει:
Όπως σου έγραψα και στο twitter, πολύ χρήσιμο. Πρόσφατα μάλιστα έψαχνα για έναν φίλο που στήνει site και μια φίλη μου για ένα νέο ιντερνετικό περιοδικό. Πέραν του flickr υπάρχουν και μηχανές αναζήτησης αποκλειστικά με δωρεάν εικόνες.
Aspa αναφέρει:
Κυριάκο σε ευχαριστώ!
TaniaM αναφέρει:
Πολύ ενημερωτικό ποστ! Πόσα δεν ξέρουμε!!
Aspa αναφέρει:
Τάνια χαίρομαι πολύ! Ευχαριστώ!
Kathycallie αναφέρει:
Τελικά τα κατάφερες να την κάνεις την ανάρτηση. Σ ευχαριστώ πολύ! Θα την μελετήσω και θα σου πω τις απορίες μου. Κατερίνα από Ανθομέλι
Aspa αναφέρει:
Κατερίνα χαίρομαι που τελικά την έκανα την ανάρτηση. Στη διάθεσή σου για απορίες και αν υπάρχει οτιδήποτε άλλο που μπορώ να γράψω, θα χαρώ!
MamaGreece αναφέρει:
Πολύ χρήσιμο το ποστ σου Άσπα, χαίρομαι για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δίνεις! Σίγουρα με αυτές θα είμαι και εγώ πιο προσεκτική στο μέλλον!
Σίγουρα θα μας ενδιέφερε και το θέμα του pinterest που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα, πόσο ασφαλείς είμαστε εκεί;
Βικτώρια
Aspa αναφέρει:
Βικτώρια χαίρομαι που σου άρεσε το post, ευχαριστώ!
Το θέμα του Pinterest είναι τεράστιο! Οι συζητήσεις στα ξένα blog και site έχουν ανάψει τον τελευταίο καιρό και την προηγούμενη εβδομάδα άλλαξαν μάλιστα και οι όροι χρήσης. Νομίζω ότι θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο post για το Pinterest (είμαι εξάλλου fan), θα γράψω όμως με λίγα λόγια όμως, τι τακτική ακολουθώ εγώ για το Pinterest. Στην ουσία ακολουθώ τους ίδιους “κανόνες” που γράφω και πιο πάνω, δηλαδή:
Δεν χρησιμοποιώ φωτογραφίες του pinterest αν δεν έχω άδεια, απλά και μόνο για να ομορφύνω το blog μου. Δεν χρησιμοποιώ τη δυνατότητα embed για να βάλω φωτογραφίες. (Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά υπάρχει embed). Αν θέλω να αναφερθώ σε κάποια ιδέα που βρήκα στο pinterest και να βάλω τη φωτογραφία μαζί με δυο λόγια, πηγαίνω στο αρχικό post του blogger που την ανέβασε, βλέπω αν έχει δικαιώματα creative commons ή επικοινωνώ μαζί του για να ζητήσω την άδεια. Αυτό ακριβώς έκανα στην περίπτωση του post https://www.aspaonline.gr/i-dinami-ton-lexeon/, επικοινώνησα με την blogger. Αν χρησιμοποιήσω τελικά τη φωτογραφία, βάζω link στο blog και όχι στο pinterest για να πάρει το blog του άλλου αξία (λόγω του link) από τις μηχανές αναζήτησης.
Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το Pinterest και τις φωτογραφίες γιατί υπάρχουν κι άλλα πολλά επί μέρους θέματα και για μένα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ είμαστε όμως και θα τα λέμε!
DaisyCrazy αναφέρει:
Πάρα πολυ ενδιαφέρον ποστ Ασπα μου. Εγώ μέχρι τώρα έψαχνα στο γκουκλ αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποια φωτογραφία δικαιούσαι να χρησιμοποιήσεις ή αν θα έχεις πρόβλημα μετά. Μου’χει τύχει να δω σε παλιότερες αναρτήσεις μου αλλαγμένες φωτογραφίες ή αφαιρεμένες και ανακάλυψα ότι δεν έπρεπε να τις είχα χρησιμοποιήσει καθόλου ευθής εξ’αρχής. Τώρα μ’αυτές τις πληροφορίες δε θα’χω αυτό το πρόβλημα ξανά.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Aspa αναφέρει:
Χαίρομαι πραγματικά που βοήθησαν οι πληροφορίες! Ανυπομονώ να δω τις νέες σου φωτογραφίες! 🙂
D. Kalogeropoulos αναφέρει:
Εχθές, ψάχνοντας φωτογραφίες στο flickr για μία παρουσίαση, έφτασα στην σελίδα 84 (!) μέχρι να βρω την φωτογραφία που εν τέλει χρησιμοποίησα. Σε αντίθεση με την αναζήτηση αποτελεσμάτων στο Google, στο flickr (και στα υπόλοιπα αντίστοιχα sites) καλό είναι να ψάχνουμε εις βάθος και να μην αλλάζουμε τον όρο αναζήτησης μετά από 1-2 σελίδες αποτελεσμάτων. 😉
Aspa αναφέρει:
Ωραίο tip. Μπράβο για την επιμονή! Είμαι σίγουρη ότι η φωτογραφία θα άξιζε τελικά!
Evan Zissimatos αναφέρει:
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Δεν γνώριζα ότι “κινδυνέυεις” ακόμα και όταν διατηρείς τον αρχικό σύνδεσμο της εικόνας!
Aspa αναφέρει:
Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο και που βοήθησε! 🙂