Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και ο πυρετός της προετοιμασίας ανεβαίνει! Μετά από τόσα χρόνια στις επάλξεις (μια και οι κόρες μου θα πάνε πια και οι δύο γυμνάσιο) έχω συγκεντρώσει αρκετά tips και μυστικά που κάνουν την καθημερινή ζωή στο σπίτι ευκολότερη, με τους μικρούς μαθητές της ζωής μας.
Ακολουθεί μια μικρή επιλογή.
1. Αποφασίστε πού θα φυλάτε τις ζωγραφιές των παιδιών
Αν το παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, ετοιμαστείτε για βροχή από ζωγραφιές που θα φέρνει κάθε μέρα από το σχολείο αλλά και που θα φτιάχνει στο σπίτι. Για να μην πνιγείτε στις ζωγραφιές, αποφασίστε από τώρα πού θα τις φυλάτε. Στο post που είχα γράψει παλαιότερα Οργανώνοντας τις ζωγραφιές των παιδιών (τότε που οι κόρες μου ήταν σε εκείνη την ηλικία) περιγράφω το σύστημα που ακολουθούσα. Δείτε επίσης και το αναλυτικό Ζωγραφιές και κατασκευές παιδιών: Ο απόλυτος οδηγός οργάνωσης.
Φυσικά μην ξεχάσετε να κρεμάσετε στους τοίχους τις καλύτερες (δείτε τον δικό μας τοίχο της κουζίνας εδώ). Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τόνωση για την αυτοπεποίθηση του παιδιού από το να βλέπει τις ζωγραφιές του να διακοσμούν τους τοίχους!
Υπάρχει επίσης μία πολύ καλή εφαρμογή που λέγεται Artkive – την οποία δυστυχώς ανακάλυψα όταν τα παιδιά είχαν μεγαλώσει αρκετά. Δοκιμάστε την για να σκανάρετε και να αρχειοθετείτε τις ζωγραφιές των παιδιών ψηφιακά και θα σας λύσει τα χέρια! Κατεβάστε την δωρεάν από Google Play ή App Store.
2. Αγοράστε σχολική τσάντα ή καθαρίστε την περσινή
Αν αναζητάτε σχολική τσάντα, διαβάστε tips για το πώς να επιλέξετε την ιδανική για το δικό σας παιδί στο post μου Μυστικά για την επιλογή της σχολικής τσάντας
Αν έχετε σχολική τσάντα σε καλή κατάσταση από την περσινή χρονιά, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται ένα γερό καθάρισμα! Το αγαπημένο μου βίντεο για καθάρισμα σχολικής τσάντας είναι το παρακάτω, της Melissa από το Clean My Space:
3. Ορίστε ποιος θα είναι ο χώρος μελέτης των παιδιών
Λίγο πριν να ξεκινήσουν οι κόρες μου την Πρώτη Δημοτικού, πήγαμε και αγοράσαμε γραφεία για το δωμάτιό τους. Παρ’ όλα αυτά τα γραφεία δεν χρησιμοποιήθηκαν και τόσο! Τουλάχιστον όχι για διάβασμα μαθημάτων. Όπως τελικά αποδείχτηκε, τα κορίτσια προτιμούσαν να διαβάζουν με παρέα! Η απομόνωση τους φαινόταν ανυπόφορη και για αυτό τις περισσότερες φορές διαβάζουν στο τραπέζι της κουζίνας για να είμαστε όλοι μαζί. Μια ιδέα λοιπόν είναι να αφήσουμε τα παιδιά να μελετήσουν κοντά μας, όσο εμείς κάνουμε δουλειές ή διαβάζουμε κάτι δικό μας. Αρκεί φυσικά να μην υπάρχει άλλο κόλλημα (π.χ. μικρότερο αδελφάκι ή φασαρία).
Εγώ από την άλλη όταν ήμουν μικρή ήθελα να απομονώνομαι. Δεν μπορούσα ποτέ να συγκεντρωθώ παρουσία τρίτων!
Ο χώρος λοιπόν της μελέτης εξαρτάται τόσο από το παιδί όσο και από τις συνθήκες της κάθε οικογένειας. Οι ειδικοί όμως λένε ότι ο χώρος διαβάσματος πρέπει να είναι σταθερός και να μην αλλάζει από μέρα σε μέρα.
Διαβάστε περισσότερα για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος μας στη μελέτη των παιδιών, στο post μου Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά στο διάβασμα των μαθημάτων.
4. Οργανώστε το χώρο δίπλα στην εξώπορτα
Στο παλαιότερο post Η τρέλα της πρωινής προετοιμασίας και πώς να την περιορίσετε αναφέρω τρία μυστικά που εφαρμόζουμε εμείς που μας έχουν βοηθήσει να μειώσουμε στο ελάχιστο τον πανικό της πρωινής προετοιμασίας. Το αγαπημένο μου λέγεται “Εξέδρα Εκτόξευσης”. Είναι ένας χώρος στον οποίο κρεμάμε τα μπουφάν, αφήνουμε τα σακίδια και τοποθετούμε όλα τα απαραίτητα. Έτσι είναι όλα συγκεντρωμένα και το πρωί δεν τρέχουμε σαν τρελοί από δωμάτιο σε δωμάτιο για να τα βρούμε.
5. Πώς είναι το ρήμα συγκατατίθεμαι στο δεύτερο πληθυντικό του παρατατικού;
Όσο το παιδί πηγαίνει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού εμείς οι γονείς γνωρίζουμε περισσότερα από όσα τα παιδιά μας (λέμε τώρα). Καθώς όμως οι τάξεις ανεβαίνουν, αρχίζουν και μαθαίνουν πράγματα που έχουμε ξεχάσει προ πολλού! Το κακό είναι όταν έρχονται να μας ζητήσουν βοήθεια! Έχω γράψει πολλά σχετικά αστεία posts. Για παράδειγμα στο παλαιότερο Πώς είναι το ρήμα συγκατατίθεμαι στο δεύτερο πληθυντικό του παρατατικού; γράφω για εκείνη τη φορά που η Εβελίνα έπρεπε να λύσει μια άσκηση στα Μαθηματικά με… επιμεριστική ιδιότητα. Ναι. ΟΚ. Ό,τι θέλει το κορίτσι!
Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαν και οι γονείς του μικρού Νικόλα!
Εγώ δεν έχω πρόβλημα να πω στα κορίτσια ότι δεν μπορώ να τα θυμηθώ και ότι δεν μπορώ να βοηθήσω.
Παρ’ όλα αυτά φέτος για τα μαθηματικά έχω ΤΗΝ ανακάλυψη. Έχω κατεβάσει την εφαρμογή Photo math. Σκανάρεις την άσκηση με το κινητό, και η εφαρμογή λύνει την άσκηση στη στιγμή, δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες. Χα! Φέτος θα σκίσω! Και εσείς μαζί μου. Κατεβάστε την δωρεάν από Google Play, ή App Store.
Photomath app instantly scans and solves math problems right from your notebook.
6. Βάλτε το τηλέφωνο του σχολείου ως επαφή στο κινητό και στο σταθερό
Δεν υπάρχει χειρότερο από το να βλέπω κλήση από το σχολείο, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν αρρωστήσει. Είναι όμως απίστευτα βοηθητικό να βλέπω με μία ματιά ότι το τηλεφώνημα έρχεται από το σχολείο και να μη χρειάζεται να μαντέψω. Έχει τύχει να βρω αναπάντητη από τηλέφωνο που έμοιαζε του σχολείου και να μου κόπηκε το αίμα (ενώ τελικά ήταν άσχετο). Επίσης μπορεί να είστε εκτός σπιτιού και να χρειαστεί να καλέσετε εσείς για κάτι έκτακτο. Περάστε το τηλέφωνο στο κινητό και στο σταθερό σας και θα νιώθετε πιο σίγουροι.
7. Κατεβάστε τη λίστα οργάνωσης για την επιστροφή στα σχολεία
Για να είστε απόλυτα οργανωμένοι και έτοιμοι για την πρώτη μέρα κατεβάστε τη Λίστα Οργάνωσης για την Επιστροφή στα Σχολεία κάνοντας κλικ ΕΔΩ ή στο παρακάτω κουμπί. Και θα τα έχετε όλα υπό έλεγχο!
✔️ Θέλετε ακόμα περισσότερες ιδέες;
Για ένα σπουδαίο νέο ξεκίνημα τη φετινή σχολική χρονιά, εφαρμόστε τις ιδέες και τα μυστικά που θα διαβάσετε στο βιβλίο μου Επιστροφή στα σχολεία: Πλήρης Οδηγός για γονείς.
Είναι γεμάτο tips για μια οργανωμένη και διασκεδαστική σχολική χρονιά! Μάθετε περισσότερα και αποκτήστε το εδώ.
Αφήστε μια απάντηση