Τα blog έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Και δε μιλάω μόνο για τους bloggers, μιλάω για όλους! Όλοι διαβάζουμε σήμερα blog: Βlog αγαπημένα τα οποία παρακολουθούμε συστηματικά και blog τα οποία επισκεπτόμαστε τυχαία μέσω ενός link, ενός σχολίου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Σήμερα θα γράψω τι αναζητώ εγώ σε ένα blog όταν φτάνω εκεί για πρώτη φορά. Ποτέ δεν έχω πολύ χρόνο κι έτσι σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα αποφασίζω αν θα φύγω χωρίς πολλές πιθανότητες να επιστρέψω ή αν θα εξακολουθήσω να βρίσκομαι εκεί και να διαβάζω κι άλλες παλαιότερες αναρτήσεις το οποίο ίσως με οδηγήσει στην απόφαση να προσθέσω το blog στη λίστα όσων παρακολουθώ.
Αν λοιπόν επιθυμείτε να αυξήσετε το αναγνωστικό σας κοινό (δε γράφετε δηλαδή μόνο για τον εαυτό σας που είναι και αυτό απόλυτα φυσιολογικό), να ποια είναι κατά τη γνώμη μου τα 5 σημεία που κάνουν τη διαφορά:
1. Ποιοι είστε;
Όταν επισκέπτομαι ένα blog για πρώτη φορά, αναζητώ πάντα λεπτομέρειες για το ποιος είναι ο blogger, ποιος είναι αυτός γράφει. Και δεν εννοώ απαραίτητα όνομα και επίθετο. Θέλω όμως να διαβάσω δυο-τρία λόγια για τον δημιουργό (ή τους δημιουργούς) του blog ώστε να μπορέσω να συσχετιστώ μαζί του και να καταλάβω την οπτική γωνία από την οποία γράφει. Ποιος είναι; Τι του αρέσει; Για ποιο λόγο γράφει; Τι είδους θέματα; Άλλη αξία έχει ένα post αν γνωρίζω ποιος το έγραψε.
Το ιδανικότερο είναι να υπάρχει μια ξεχωριστή σελίδα “about”, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ο χώρος στην πλαϊνή στήλη για μια σύντομη περίληψη ή ένας συνδυασμός και των δύο (λίγα λόγια στο πλάι με link σε μία ξεχωριστή σελίδα.)
Η φωτογραφία βοηθάει γιατί νιώθεις ότι έχεις τον άλλον απέναντί σου. Εγώ πάντα νιώθω ότι συσχετίζομαι περισσότερο. Αλλά ακόμα και χωρίς φωτογραφία πάλι μπορείτε να περιγράψετε ποιοι είστε και γιατί γράφετε.
2. Τι άλλο έχετε γράψει;
Κάντε το εύκολο για μένα να περιηγηθώ στο blog σας και δώσε μου έναν τρόπο να μπορέσω να διαβάσω παλαιότερα posts. Να μερικές ιδέες:
- Ταξινομήστε τα παλαιότερα posts σε κατηγορίες και tags και βάλτε link στο μενού που να οδηγούν σε αυτές τις κατηγορίες.
- Φτιάξτε μία λίστα με τα δημοφιλέστερα ή τα προτεινόμενα posts σας.
- Χρησιμοποιήστε διάφορα plugin που προτείνουν σχετικά posts ή τυχαία posts.
Θυμηθείτε, όσο πιο πολύ διαβάζω, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσω.
3. Πώς μπορώ να συνδεθώ με το blog σας ή με εσάς;
Ας πούμε ότι μου αρέσει το blog και θέλω να αρχίσω να το παρακολουθώ. Τι επιλογές μου δίνετε για να το κάνω; Η εποχή που βάζαμε τα site που μας άρεσαν στα αγαπημένα μας ή στους σελιδοδείκτες μας και τα επισκεπτόμασταν με αυτόν τον τρόπο έχει περάσει! Εγώ προσωπικά διαβάζω blog κυρίως μέσω RSS. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε λεπτομέρειες για την τεχνολογία πίσω από το RSS. Είναι ήδη ενσωματωμένη στην πλατφόρμα blogging που χρησιμοποιείτε, απλά αξιοποιήστε την. Στο δικό μου blog έχω ενεργοποιήσει το RSS ολόκληρο γιατί αυτό εξυπηρετεί και εμένα ως αναγνώστρια. Δύσκολα διατηρώ στον Reader μου blog που δεν έχει ολόκληρο RSS, γιατί δεν έχω χρόνο να κάνω ένα επιπλέον κλικ για να μεταβώ στο blog. Και ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη.
Δώστε επίσης στους χρήστες που δεν γνωρίζουν από RSS άλλες επιλογές για να συνδεθούν με το blog σας. Π.χ. με μία φόρμα εγγραφής μέσω e-mail για να παίρνουν τα post σας αυτόματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.
Δώστε τους επίσης τη δυνατότητα να συνδεθούν μαζί σας σε άλλα κοινωνικά δίκτυα στα οποία δραστηριοποιείστε (Twitter, Facebook ή Google+) όπου θα αναρτάτε επίσης τα posts σας. Δεν εξασφαλίζετε ότι με αυτό τον τρόπο τα post θα φτάσουν στα μάτια τους – πιθανόν να μην τα δουν ποτέ αν είναι συνδεδεμένοι με πολύ κόσμο – έχετε όμως έτσι καθημερινή επαφή και αυτό είναι όφελος.
Για όλα τα παραπάνω, RSS, e-mail και Social Media βάλτε κουμπιά εγγραφής, ψηλά, ώστε να τα βλέπουν αμέσως οι επισκέπτες σας.
4. Πώς μπορώ να μοιραστώ τα posts σας;
Αν διαβάσω ένα post που μου αρέσει, θα θελήσω να το μοιραστώ και αυτό είναι διαφήμιση για εσάς. Μπορεί να το διαβάσουν δεκάδες νέοι αναγνώστες, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να γίνουν σταθεροί. Κάντε το μου εύκολο να το μοιραστώ, έχοντας κάτω από κάθε post κουμπιά των διαφόρων site Social Media και βέβαια κουμπιά Like (για το Facebook) και +1 (για το Google+) που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διάδοση του post.
5. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;
Blogging σημαίνει “μοιράζομαι”, σημαίνει και “επικοινωνώ”. Τα σχόλια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια των blog. Εκεί αλληλεπιδράτε, μιλάτε, απαντάτε στους αναγνώστες σας. To blogging χωρίς τα σχόλια δε θα ήταν το ίδιο!
Όμως κάποιες φορές θα υπάρξουν αναγνώστες που θα θελήσουν να σας πουν κάτι ιδιαιτέρως ή να μοιραστούν πόσο τους άγγιξε κάτι που γράψατε ή θα θελήσουν απλά να συστηθούν. Επίσης κάποια στιγμή μπορεί να δεχτείτε e-mail για πιθανές συνεργασίες, για προσκλήσεις, για συνεντεύξεις. Επαναλαμβάνω και πάλι: αν τυχόν γράφετε μόνο για τον εαυτό σας και δε θέλετε κανείς να έρθει σε επαφή μαζί σας, αγνοήστε αυτά τα tips. Αλλά αν θέλετε να επικοινωνείτε με κόσμο, δώστε τους κι άλλον τρόπο να έρθουν σε επαφή μαζί σας. Φτιάξτε μία σελίδα επικοινωνίας όπου θα αναγράφετε το e-mail σας και όπου μπορείτε προαιρετικά να βάλετε και μία φόρμα. Αν ανησυχείτε ότι το e-mail σας θα ανιχνευθεί από μηχανές spam, φτιάξτε μία εικόνα με το email και ανεβάστε την εικόνα.
Αν αισθάνεστε άβολα να αναρτήσετε το προσωπικό σας e-mail online, δημιουργήστε ένα νέο που θα είναι μόνο για το blog. Εγώ έχω ένα ξεχωριστό email για το blog, το οποίο το έχω συνδέσει με το προσωπικό μου και έτσι παίρνω όλα μου τα e-mail σε ένα inbox.
Υπάρχουν τόσα ακόμα που θα μπορούσα να γράψω αλλά νομίζω ότι έχω ήδη γράψει αρκετά!
Αν είστε στα πρώτα σας βήματα και όλα αυτά σας φαίνονται πολλά και δυσνόητα, χαλαρώστε! Ας μην σταθούν όλες αυτές οι οδηγίες εμπόδιο στο να συνεχίσετε να γράφετε στο blog σας. Τις γράφω εδώ σαν οδηγό γιατί κάποια στιγμή θα θελήσετε να ασχοληθείτε και με τις λεπτομέρειες. Εκείνο που μετράει περισσότερο είναι το γράψιμο των posts. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει blog να ξεκινάνε και να τα έχουν από την αρχή όλα τέλεια – σελίδες στο Facebook, account σε όλα τα social media, κλπ κλπ – και τελικά να εξαφανίζονται… Ξεκινήστε, επιλέξτε ένα καλόγουστο template, ακολουθήστε όσες από τις παραπάνω οδηγίες μπορείτε και αρχίστε να γράφετε βάζοντας την προσωπικότητά σας και τη δική σας σφραγίδα.
Θα χαρώ να διαβάσω στα σχόλια οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για εσάς, όταν επισκέπτεστε ένα blog. Keep blogging!
Photo by Austin Kleon
Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα posts για το blogging, σας περιμένω στο νέο μου blog AspaTsamadi.com!
Ασπα thank you 🙂 RSS προσεχως 🙂 any tips για wordpress blog και hosting?
Εβελίνα ευχαριστώ κι εγώ! Στο άλλο μου blog aspatsamadi.com γράφω αναλυτικά για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιώ. Το link είναι εδώ: https://aspatsamadi.com/ergaleia/
Ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο!
Καλημέρα σας ! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες..Μόλις ξεκίνησα το μπλόγκ μου και θα τις εφαρμόσω άμεσα.
Καλή αρχή! Στο blog μου https://aspatsamadi.com/ έχω αρκετά ακόμα βοηθητικά posts για bloggers. Ελπίζω να τα πούμε κι από εκεί!
Πάρα πολύ καλό αυτό το ποστ. Με βοήθησε πολύ και έκανα κάποιες διορθώσεις στο blog μου!
Νομίζω κινούμαι προς την σωστή κατεύθυνση sportnews110.blogspot.gr.
Χαίρομαι που σε βοήθησε το post Μιχάλη. Παρ’ όλο που τα περισσότερα posts που γράφω στο blog μου έχουν σχέση με τα παιδιά και την οικογένεια, περιστασιακά γράφω για το blogging και για όλα αυτά που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσοντας το blog μου. Θα ακολουθήσουν κι άλλα posts σε αυτή τη θεματολογία!
Παρά πολύ ενδιαφέρον! Νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο 😉
Πραγματικά είσαι σε καλό δρόμο Κωνσταντίνα! Καλή συνέχεια και θα είμαστε σε επικοινωνία!
Το ποστ σας με βοηθησε παρα πολυ. Σκοπευω να φτιαξω το μπλογκ μου συμφωνα με τις συμβουλες σας. Μηπως θα μπορουσατε να του ριξετε μια ματια και να μου πειτε τη γνωμη σας?
Καλό ξεκίνημα εύχομαι! Μόλις αρχίσουν και μπαίνουν τα πρώτα posts και πάρει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή, θα χαρώ να μοιραστώ τις σκέψεις μου.
Καλή επιτυχία!
Γιατί δεν μου απαντάτε;
Ευχαριστούμε για το τόσο καλά γραμμένο για την ενημέρωσή μας άρθρο! Πολύ θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για το δικό μου! http://froufroukataskeves.blogspot.gr/
Καλώς ήρθες Νικολέττα και σε ευχαριστώ. Πολύ μου αρέσουν τα blog των εκπαιδευτικών που μας μεταφέρουν στις τάξεις τους! Θα σε παρακολουθώ! 🙂
Ενώ εξηγείς πώς να κάνουμε τη συντόμευση για το RSS….You are Greek to me!!!!!!!!!αχαχαχαχαχχαχα
Νικολέττα έλα στις Ψηφιακές Γειτονιές!
Θα σου λυθούν πολλές απορίες για το blogging! 🙂
Αν σου πω ότι το post σου αυτό το είχα διαβάσει πριν 2 χρόνια και τώρα τελευταία που έφτιαξα το δικό μου blog το έψαχνα, θα με πιστέψεις;
Είναι πολύ καλό που bloggers όπως εσύ, μοιράζονται την γνώση τους.
Ευχαριστούμε λοιπόν και απο εμάς:)
You are welcome και στη διάθεσή σου για οτιδήποτε. Χαρά μου είναι η κοινότητα των bloggers να γίνεται μεγάλη και δυνατή και να αισθάνομαι ότι έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτό. 🙂
Καλημέρα! πολύ χρήσιμο το Post! είμαι λάτρης των μπλογκς, και τωρα εχω ενα “αραχνιασμενο” μπλογκ προ γαμου εποχής περιπου..και σκεφτομαι εδω και καιρο να δημιουργησω ενα καινούριο…ως μαμα, αφου αυτη ειναι η κύρια ασχολία μου. Βεβαια θελω διαβασμα γιατι αλλαξαν οι εποχες στο διαδικτυο απο το 2008 που ειχα ξεκινησει το μπλογκ μου…
🙂
Χριστίνα, ελπίζω να το ξεκινήσεις σύντομα! Και θα περιμένω βέβαια το link για να το επισκέπτομαι κι εγώ! 🙂
τώρα το διάβασα αυτό το σούπερ Post! Θα το μελετήσω λέξη προς λέξη!!!
Δήμητρα καλό διάβασμα! Ευχαριστώ 🙂
Χρησιμοποίησα το gadget του blogger “σύνδεσμοι εγγραφής”Ευχαριστώ.
Ακόμα καλύτερα! Μπράβο, μια χαρά!
Επίσης θέλω να σας συγχαρώ για την σελίδα σας.
Ευχαριστώ! Welcome!
Πως μπορώ να βάλω το εικονίδιο RSS στο blog μου;
Ένας τρόπος είναι να ανεβάσεις το εικονίδιο του RSS σε κάποιον χώρο στο interent (πχ picasa, photobucket κλπ κλπ) και να βάλεις μέσω του html το link για το εικονίδιο.
Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό αυτό που γράφω, πες μου αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες!
Όταν προσπαθώ να βάλω RSSστο blog μου ζητάει Διεύθυνση URL ροής. Τί γράφω εκεί;
Για να είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα την ερώτηση, σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεσαι και προσπαθείς να βάλεις RSS?
Παρ’ όλο που έχω ένα σωρό feeds στον Google Reader μου είχε.. ξεφύγει το δικό σου blog (αν και το διαβάζω συχνά..). Τώρα είσαι πλέον “φακελωμένη”….
Να είσαι καλά και να έχεις πάντα όρεξη και μεράκι…
Κι εγώ σε πρόσθεσα! Αν και ακολουθιόμαστε εδώ και καιρό στο Twitter, τώρα θα ακολουθιόμαστε και στα blogs! Αμοιβαίο το φακέλωμα! 🙂
Πω,πω μας άνοιξες τα μάτια!!!
Χαίρομαι πολύ! 🙂
Καλως σε βρήκα! ευχαριστώ πολυ για τις τοσο χρήσιμες συμβουλες που έδωσες.. καλο σου βράδυ και σίγουρα θα ξαναπεράσω.
Να είσαι καλά! Θα τα λέμε λοιπόν! 🙂
Ασπα αν θες γινε μελος στα μπλογκ μου.
Ευχαριστω.
Η ΦΟΙΒΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚ
Ποια ειναι η γνωμη σου Ασπα;
Εννοείται ότι δεν μου αρέσουν οι γενικότητες. Όπως υπάρχουν
καλοί γιατροί και κακοί γιατροί, καλοί υπάλληλοι και κακοί υπάλληλοι, έτσι υπάρχουν
και καλοί bloggers και κακοί bloggers.
Τόσο απλά!
Και βέβαια οι περισσότεροι στην Ελλάδα όταν ακούν blogs νομίζουν
ότι πρόκειται για τα ενημερωτικά και εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι.
Ευχαριστώ για την κολακευτική αναφορά σου τελευταίο σου post. Καλημέρα!
Ευχαριστώ βρε Άσπα. Είμαι νέα blogger και η σελίδα μου ανταποκρίνεται στα περισσότερα από όσα αναφέρεις, όχι όμως στο RSS και στην ενημέρωση μέσω e-mail. Σπεύδω να τα προσθέσω! Ομολογώ ότι το RSS δεν γνωρίζω καν τι είναι… Επίσης έχω προσπαθήσει πολλές φορές να βάλω τα εικονίδια like και share κάτω από κάθε ανάρτηση, αλλά δεν τα κατάφερα. Τέλος πάντων!
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Καλό βράδυ!!
Λίτσα χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμη η ανάρτηση. Εδώ είμαστε εμείς οι παλαιότεροι για να βοηθάμε. Ό,τι χρειαστείς στη διάθεσή σου!
Πολύ χρήσιμες συμβουλές για όλους μας Άσπα μου.
Δεν ήξερα ότι διαβάζεις τα μπλογκ μέσω RSS. Προσωπικά ποτέ δεν το χρησιμοποιησα και μου φαίνεται σπαστικό αλλά προφανώς είμαι η εξαίρεση 🙂
Φιλάκια
Νομίζω ότι δεν είσαι η εξαίρεση, απλά δεν έχει τύχει να δεις από κοντά πόσο πιο εύκολο και γρήγορο είναι να διαβάζεις μέσω Reader. Μπορεί να γράψω κανένα post!
Αν σου πω ότι σκεφτόμουν χθες να γράψω μια παρόμοια ανάρτηση θα το πιστέψεις;
Μπράβο! Γράψε κι εσύ. Ο καθένας με το δικό του στυλ, σίγουρα θα βοηθήσει!
Αν σου πω ότι σκεφτόμουν χθες να γράψω μια παρόμοια ανάρτηση θα το πιστέψεις;