Στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε, με τις χιλιάδες υποχρεώσεις και το τρέξιμο από το πρωί ως το βράδυ, ολοένα και περισσότεροι γονείς έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε το internet για να κάνουμε τις αγορές μας online.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους γονείς φυσικά, απλά εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα βαθμό δυσκολίας όταν βγαίνουμε για ψώνια με τα παιδιά, που είναι… (να το μαρτυρήσω;) τα ίδια τα παιδιά! Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω στο έπακρο να πηγαίνω με τις κόρες μου για ψώνια αλλά – ας μη γελιόμαστε – υπάρχουν και δυσκολίες. Πόσα «διψάω, πεινάω, κουράστηκα, θέλω τουαλέτα» να ακούσει κανείς πριν να κουραστεί και ο ίδιος;
Έτσι για αρκετές από τις αγορές μας είναι προτιμότερο να παρακάμψουμε ωράρια, να γλυτώσουμε μετακινήσεις και ουρές και να διευρύνουμε τις επιλογές μας μέσα από μία απίστευτη ποικιλία προϊόντων – με παράλληλη δυνατότητα σύγκρισης τιμών!
Είναι σίγουρα πολύ ελκυστική αυτή η νέα πραγματικότητα αγορών. Το θέμα είναι πόσο αξιόπιστη είναι; Η απάντηση είναι πολύ – αν βέβαια κινηθούμε με ασφάλεια και πάρουμε τα μέτρα μας.
Πριν την αγορά
Προστατεύστε τον υπολογιστή σας
Οι υπολογιστές μας θα πρέπει να είναι πάντα υγιείς και «ετοιμοπόλεμοι» να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από ανεπιθύμητους εισβολείς και κακόβουλο λογισμικό. Αυτό βέβαια ισχύει έτσι κι αλλιώς, είτε κάνουμε online αγορές είτε όχι. Βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει ενεργό τείχος προστασίας στον υπολογιστή μας και δεν ξεχνάμε να αναβαθμίζουμε τακτικά το antivirus πρόγραμμά μας. Προτιμότερο είναι να το ρυθμίσουμε ώστε να αναβαθμίζεται αυτόματα.
Σιγουρευόμαστε, επίσης, ότι χρησιμοποιούμε την τελευταία έκδοση του αγαπημένου μας browser, ώστε να είμαστε πάντα προστατευμένοι.
Αποφύγετε τη χρήση δημόσιου υπολογιστή
Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή που δεν είναι ο δικός σας, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των συναλλαγών σας. Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί να το κάνετε, απενεργοποιήστε την αυτόματη καταχώρηση στοιχείων στον browser, διαγράψτε στη συνέχεια το ιστορικό των κινήσεών σας (cookies, κωδικοί, φόρμες συμπλήρωσης) και κάνετε πάντοτε logout από υπηρεσίες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και καταστήματα στα οποία είχατε κάνει login.
Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε το δικό σας laptop, να ξέρετε ότι η χρήση δημόσιου WiFi δεν είναι πάντα ασφαλής, γιατί είναι εύκολο για κάποιον τρίτο να μπει στον υπολογιστή σας μέσω του ασύρματου δικτύου. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε τα μέτρα σας, απλά κάντε υπομονή μέχρι να επιστρέψετε σπίτι.
Ανακαλύψτε την πιο συμφέρουσα τιμή και τσεκάρετε τις αξιολογήσεις
Από τη στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Skroutz, που μας δίνουν τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τιμές και να ανακαλύπτουμε τις χαμηλότερες για τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, είναι αδιανόητο να μην το χρησιμοποιούμε. Φυσικά η τιμή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας κι άλλες σημαντικές παραμέτρους όπως η αξιοπιστία του καταστήματος ή η ποιότητα εξυπηρέτησης πελατών.
Αν δεν γνωρίζουμε ένα κατάστημα και σκεφτόμαστε να παραγγείλουμε από αυτό για πρώτη φορά, κάνουμε πρώτα την έρευνά μας. Στην εποχή του internet τίποτα δε μένει κρυφό. Διαβάζουμε, κρίνουμε, αποφασίζουμε. Μέσω του Skroutz μπορούμε να διαβάσουμεαξιολογήσεις άλλων χρηστών για τα συνεργαζόμενα e-shops αλλά και να γράψουμε τη δική μας αξιολόγηση αφού ολοκληρώσουμε τις αγορές μας.
Διαβάζουμε, επίσης, κριτικές και αξιολογήσεις για το ίδιο το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάποιος έχει πλέον τη δυνατότητα να διαβάζει γνώμες και εμπειρίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο, ώστε να πάρει στη συνέχεια μια έξυπνη και συνειδητοποιημένη απόφαση.
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, όποτε είναι δυνατόν, να αφήνουμε κι εμείς αξιολογήσεις για προϊόντα, καταστήματα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε. Πρέπει να αποκτήσουμε τη νοοτροπία «μοιράζομαι την εμπειρία μου» γιατί αυτό βοηθάει και άλλους.
Χρεώσεις, πολιτική ακυρώσεων και επιστροφών
Πριν να προβούμε στην παραγγελία μας, είναι απαραίτητο να υπολογίσουμε το ύψος των εξόδων αποστολής και να ενημερωθούμε για τους τρόπους πληρωμής, την πολιτική επιστροφών, την πολιτική ακύρωσης της παραγγελίας ή τι γίνεται σε περίπτωση που η παραγγελία χαθεί. Όλες αυτές οι πληροφορίες, που θα πρέπει να γράφονται ξεκάθαρα στο site, μας βοηθάνε να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε με την παραγγελία μας ή όχι.
Κατά τη διάρκεια της συναλλαγής
Το λουκέτο είναι φίλος
Όταν φτάνει η στιγμή της πληρωμής, αναζητούμε… το λουκέτο. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι το κατάστημα χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SSL, που κωδικοποιεί τις προσωπικές μας πληροφορίες (αριθμό κάρτας, όνομα, διεύθυνση) ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν ή να παραποιηθούν από άλλους. Οι πληροφορίες αυτές αποκρυπτογραφούνται μόνο κατά την «αποδοχή» τους από το λογισμικό του καταστήματος. Όταν η μεταφορά δεδομένων γίνεται με αυτόν τον τρόπο, στην μπάρα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης εμφανίζεται το https:// αντί του http:// και το εικονίδιο του λουκέτου (συνήθως στη γραμμή διεύθυνσης ανάλογα με τον browser που χρησιμοποιούμε.)
Σε καμία περίπτωση επίσης δεν στέλνουμε αριθμούς κάρτας και προσωπικά στοιχεία μέσω e-mail.
Passwords με φαντασία
Κατά τη διάρκεια της συναλλαγής μας το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό και να επιλέξουμε password. Για όλα τα passwords που χρησιμοποιούμε ισχύουν τα εξής:
✔ Τα αλλάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
✔ Δε χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε διαφορετικές υπηρεσίες του διαδικτύου. Αν κάποιος μπορέσει και σπάσει τον κωδικό μας σε μία υπηρεσία ας μην μπορεί να έχει πρόσβαση παντού.
✔ Αν και πολλοί καταφεύγουμε στα ονόματα των παιδιών μας, σε ημερομηνίες γέννησης και σε αριθμούς τηλεφώνων σαν πρώτη ύλη για τους κωδικούς μας, η σύσταση των ειδικών είναι ξεκάθαρη: να χρησιμοποιούμε συνδυασμούς λέξεων, γραμμάτων και συμβόλων και σίγουρα όχι τους 25 πιο συνηθισμένους κωδικούς.
✔ Για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη μπορούμε να χρησιμοποιούμε μία εφαρμογή διαχείρισης κωδικών, που οργανώνει τους κωδικούς μας και τους διατηρεί κρυπτογραφημένους και προστατευμένους. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Keepass που είναι free και με εξαιρετικές κριτικές (και από εμένα!) και το μόνο που χρειάζεται να θυμάμαι πλέον απ’ έξω είναι έναν κεντρικό κωδικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν εφαρμογές με ακόμα περισσότερες δυνατότητες, που μπορούν για παράδειγμα να σου κάνουν αυτόματα login σε όλες σου τις υπηρεσίες. Αναζητήστε την καλύτερη λύση για εσάς.
Τρόποι πληρωμής
✔ Η χρήση της πιστωτικής κάρτας, με τις υψηλότατες προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν πια τα sites, είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους online συναλλαγών. Όσοι όμως εξακολουθούν να έχουν τις ανησυχίες τους, μπορούν να χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες, κάρτες με περιορισμένο πιστωτικό όριο, προπληρωμένες ή οποιονδήποτε άλλον από τους τρόπους πληρωμής που ακολουθούν.
✔ Μία ιδιαίτερα διαδεδομένη και ασφαλής μέθοδος πληρωμής διεθνώς είναι η πληρωμή μέσω PayPal, ενός ψηφιακού συστήματος συναλλαγών με δημιουργία online λογαριασμού. Δημιουργούμε ένα λογαριασμό στο PayPal δίνοντας τις πληροφορίες μας (στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού) κι από εκεί και πέρα γίνεται η συναλλαγή χωρίς να προωθούνται τα στοιχεία στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο, δε χρειάζεται κάθε φορά να συμπληρώνουμε φόρμες και να εισάγουμε τα στοιχεία μας από την αρχή, καθώς μπορούμε να κάνουμε χρήση του καινούριου αυτού λογαριασμού για όλες τις μελλοντικές μας αγορές. Το Paypal χρεώνει μία μικρή προμήθεια σε κάθε συναλλαγή, η οποία πρέπει να ξεκαθαρίζεται εάν επιβαρύνει τον αγοραστή ή εάν την απορροφά το ηλεκτρονικό κατάστημα.
✔ Από τους κλασσικούς τρόπους πληρωμής είναι η αντικαταβολή. Η πληρωμή του ποσού γίνεται στον κούριερ ή στο ταχυδρομείο, κατά την παραλαβή του προϊόντος. Δίνει μία επιπλέον αίσθηση ασφάλειας, μιας και πληρώνεις ταυτόχρονα με την παραλαβή και αφορά κυρίως τις συναλλαγές με ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Ας έχουμε υπόψη μας ότι η μέθοδος της αντικαταβολής πιθανόν να έχει μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση.
✔ Σε πολλά καταστήματα παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης του χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, η οποία μπορεί να γίνει και μέσω e-banking φυσικά. Παρόλο που μπορεί να νομίζουμε ότι η μέθοδος αυτή έχει το μικρότερο ποσοστό ρίσκου, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην ουσία καταθέτουμε τα χρήματα σε λογαριασμό τρίτου και επαφυόμαστε στη συνέχεια στη φερεγγυότητά του για να τηρήσει το δικό του κομμάτι της συναλλαγής. Καθώς δεν υπάρχει η παρεμβολή ενός τρίτου οργανισμού όπως στην πιστωτική κάρτα ή στο Paypal, αν κάτι πάει στραβά μπορεί να χρειαστούν πολύπλοκες νομικές διαδικασίες για να επιστραφούν τα χρήματα.
Μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας
✔ Σώζουμε το e-mail επιβεβαίωσης της καταχώρησης της παραγγελίας που αναγράφει τα σημαντικά στοιχεία της συναλλαγής (αριθμό παραγγελίας, χρόνο και τρόπο παράδοσης, επιβεβαίωση πληρωμής). Μαζί με τους λογαριασμούς πληρωμής της κάρτας, αποτελεί το ψηφιακό αποτύπωμα της αγοράς μας – το αποδεικτικό στοιχείο που θα μας χρησιμεύσει σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε προβλήματος.
✔ Έχουμε το νου μας στο χρόνο παράδοσης. Αν ο χρόνος παράδοσης είναι μία εβδομάδα κι έχουν περάσει 10 μέρες και η παραγγελία μας δεν έχει φτάσει, είναι ώρα να επικοινωνήσουμε με το e-shop.
✔ Τέλος, ενημερωνόμαστε τακτικά για τις κινήσεις των λογαριασμών μας (δεν περιμένουμε μόνο μία φορά το μήνα που έρχεται ο λογαριασμός) έτσι ώστε αν δούμε κάποια περίεργη ή ύποπτη κίνηση να είμαστε σε θέση να δράσουμε άμεσα.
Τι ισχύει για συναλλαγές εκτός Ελλάδας
Για αγορές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαδικασίες είναι οι ίδιες πάνω-κάτω με αυτές που ισχύουν και για Ελλάδα. Σημαντικό είναι να προσέξουμε τα έξτρα έξοδα αποστολής, το χρόνο παράδοσης του εμπορεύματος, αλλά και την πολιτική επιστροφών του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Όσον αφορά στις αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Αμερική, Κίνα) τα πράγματα περιπλέκονται καθώς στο παιχνίδι μπαίνει ο παράγοντας… τελωνείο! Έχει κόστος και είναι χρονοβόρα η διαδικασία εκτελωνισμού των προϊόντων που προέρχονται από αυτούς τους προορισμούς. Πολλές φορές κοστίζει περισσότερο από το προϊόν. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορείς να είσαι ποτέ από πριν σίγουρος για το αν η παραγγελία σου θα περάσει ή όχι από τελωνείο, καθώς εξαρτάται από το ύψος της αξίας της, αλλά και από το είδος της. Αν ψωνίζετε από τα μεγάλα online καταστήματα του εξωτερικού (π.χ. amazon) προτιμήστε να επισκεφτείτε τα ευρωπαϊκά υποκαταστήματά τους για να παρακάμψετε έτσι τη διαδικασία εκτελωνισμού.
Ακολουθώντας τις παραπάνω απλές οδηγίες και με λίγη κοινή λογική, οι online αγορές θα γίνουν μια πανεύκολη και απλούστατη διαδικασία!
Καλές online αγορές!
———-
Αυτό το post έχει γίνει σε συνεργασία με το Skroutz.gr, για να μοιραστούμε tips και μυστικά για έξυπνες αγορές, εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερο lifestyle.
Photos by Keepass, Melanie Cook
Aspa αναφέρει:
Ναι απόλυτα! Για το κινητό είχα κατά καιρούς κατεβάσει κάποιους αλλά δεν τους έχω χρησιμοποιήσει, οπότε δεν μπορώ να προτείνω. Αλλά για keepass, go for it!
mariakat80 αναφέρει:
Παρα πολύ καλες οι συμβουλές σου και όχι μονο για γονείς!!!!
Aspa αναφέρει:
Ευχαριστώ, χαίρομαι που βοηθάνε!
Mamouli αναφέρει:
Alo Άσπα (ξανά μετά από 2μιση χρόνια)!
Εγώ, από τότε που επέστρεψα από τη ΝΥ, ψωνίζω μόνο online τα πάντα. Φαντάσου ότι μόνο supermarket και λαϊκή πηγαίνω. Ακόμη και τα πράγματα του φαρμακείου online τα αγοράζω. Στην τελική γιατί να βγω έξω, να χάσω το χρόνο μου και να μην βρω και αυτό που θέλω, ενώ μπορώ από το σπίτι μου να επιλέξω ανάμεσα σε τεράστια γκάμα προιόντων, να επιλέξω τις πιο συμφέρουσες τιμές και σε λίγες ημέρες να τα έχω σπίτι μου (εξαιρούνται οι βόλτες στα μαγαζιά με τα παιδιά μου, οι οποίες γίνονται για λόγους διασκέδασης!);
Aspa αναφέρει:
Συμφωνώ και επαυξάνω… Welcome back, έχουμε να πούμε πολλά!
ΕργοΔέσποινα αναφέρει:
Eυχαριστούμε πολύ πολύ..Δε ψωνίζω γιατί δεν είμαι σίγουρη για όλα τα παραπάνω οπότε τώρα που τα έχω μαζεμένα θα πραγματοποιήσω τις αγορές που θα ήθελα, για τη δουλειά μου ή για κάτι άλλο.
Aspa αναφέρει:
Χαίρομαι πολύ! Και στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστεί να ρωτήσεις. 🙂
Momma Machi αναφέρει:
Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
Προσωπικά χρησιμοποιώ τον συνδυασμό χρεωστικής και paypal, νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια έτσι. Σε ευχαριστώ και για τον τρόπο αρχειοθέτησης των κωδικών μέσω του keepass και παρομοιων υπηρεσιών, προσωπικά δεν το γνώριζα!
Aspa αναφέρει:
Ευχαριστώ και χαίρομαι που βοήθησε το tip. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς password manager. Έχω σωθεί!
ChrisMaGR αναφέρει:
Σχετικά με το τελωνείο: Έχω ψωνίσει δεκάδες φορές από το Αμερικάνικό Amazon (κυρίως βιβλία, CD και DVD) και ούτε μία φορά δεν έχει σταματήσει δέμα μου στο τελωνείο. Η αποστολή ήταν πάντα με απλό ταχυδρομείο. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις αποστολές με κούριερ, των οποίων τα δέματα σταματούν σχεδόν πάντα στο τελωνείο.
Πολλά online stores πάντως αναλαμβάνουν τα ίδια τον εκτελωνισμό και κοστίζει σαφώς λιγότερα από το να το αναλάβει η Ελληνική εταιρία κούριερ.
Γενική συμβουλή: Αν το κατάστημα στέλνει με κούριερ και δεν αναφέρει σαφώς ότι αναλαμβάνει τα έξοδα εκτελωνισμού, μην προχωρήσετε στην αγορά όσο συμφέρουσα κι αν φαίνεται η τιμή.
Aspa αναφέρει:
Thanks Χρήστο! Είναι καλό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας ώστε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Συμφωνώ απόλυτα με τη συμβουλή.
Elpida Touventzidou αναφέρει:
τι ωραίο ποστ!! αγοράζω συχνά μέσω internet και μερικά πράγματα δεν τα ήξερα!!! καλή εβδομ’αδα Άσπα μου!!
Aspa αναφέρει:
Ελπίδα χαίρομαι που το post βοήθησε. Ευχαριστώ, καλή εβδομάδα!