Τη Δευτέρα το πρωί είχα τη χαρά και την τιμή να μιλήσω μαζί με τον Μιχάλη Βαφόπουλο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Παιδείας με θέμα Μια Ανοιχτή Γενιά στην Ανοικτή Διακυβέρνηση.
Ο Μιχάλης Βαφόπουλος, διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πώς θα ζήσω με το διαδίκτυο». Είναι η δεύτερη φορά που είμαστε συνομιλητές στην ίδια εκδήλωση, καθώς πέρσι είχαμε μιλήσει ξανά μαζί στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών Παιδί και Ψηφιακά μέσα: από το παιχνίδι και τη δικτύωση έως τον εθισμό και τον εκφοβισμό.
Η εκδήλωση της Δευτέρας έγινε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Αττικής και σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με σχολεία όλης της χώρας. Παρέμβαση έκανε και η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ανοικτή διακυβέρνηση και τα οφέλη που προκύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Κάθε απόφαση της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης να ειναι ανοιχτή σε όλους. #anoixtigenia #OGP14gr pic.twitter.com/xr7vxzkkV5
— Agni Smponias (@AgniSmponia) April 7, 2014
Ήταν πραγματικά συναρπαστικό που είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε διάλογο με μαθητές σχολείων όλης της χώρας. Κατά τη διάρκεια της σύνδεσης οι μαθητές έθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις. Οι περισσότερες βέβαια, αφορούσαν την ανοικτή διακυβέρνηση που διδάχτηκαν στο μάθημα Πολιτικής Παιδείας και σε αυτές δεν ήμουν η πλέον αρμόδια να απαντήσω. Το δικό μου όμως μήνυμα ήταν απλό:
Η @aspaonline αφηγείται στους μαθητές την δική της εμπειρία από το blogging. #anoixtigenia #OGP14gr http://t.co/7Gw4TEtwF4
— Ανοικτή Διακυβέρνηση (@OpenGovGr) April 7, 2014
-
- Στο internet έχουμε όλοι φωνή. Μετέφερα την προσωπική μου εμπειρία από το blogging, και πώς ξεκίνησα μόνη μου μέσα από το σπίτι μου χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Το blog μου με έφερε σε επαφή με άλλους ανθρώπους σαν κι εμένα, δημιουργήσαμε κοινότητες και «γειτονιές» και την Παρασκευή και Σάββατο διοργανώσαμε για δεύτερη φορά το συνέδριο Ψηφιακές Γειτονιές.
-
- Οι γνώσεις και οι πληροφορίες υπάρχουν εκεί έξω, απλά χρειάζεται η δράση: Ανέφερα το παράδειγμα του Jack Andraka, του 15χρονου μαθητή που μέσα από το ίδιο του το σπίτι και τη βοήθεια του Google κατάφερε να ανακαλύψει μια νέα μέθοδο διάγνωσης καρκίνου στο πάγκρεας.
-
- Παρότρυνα τους μαθητές να μην «καταναλώνουν» απλά περιεχόμενο, αλλά να δημιουργούν το δικό τους – όπως άλλωστε κάνουμε όσοι έχουμε το δικό μας blog.
-
- Τέλος αναφέρθηκα στην ευκαιρία που δίνει το διαδίκτυο σε μαθητές και φοιτητές να ξεκινήσουν δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Τους έθεσα το ερώτημα: Πώς μπορείτε να βγάλετε χρήματα; Τι μπορείτε να δημιουργήσετε; Παιδιά δημιουργούν ομάδες και φτιάχνουν εφαρμογές. Γιατί όχι και εσείς;
@aspaonline: Μαζί με τις σπουδές σας δοκιμάστε να επιχειρήσετε μέσω διαδικτύου. #anoixtigenia #OGP14gr http://t.co/7Gw4TEtwF4 — Ανοικτή Διακυβέρνηση (@OpenGovGr) April 7, 2014
Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα που είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε αυτή την εκδήλωση στους μαθητές της χώρας, δίπλα στον Μιχάλη Βαφόπουλο. Θερμές ευχαριστίες και ελπίζω να επαναληφθεί σύντομα!
photo credit: Μιχάλης Βαφόπουλος
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Αφήστε μια απάντηση