– Εγώ θα πάρω αυτό το κομμάτι. Όχι εγώ.
– Της Εβελίνας είναι μεγαλύτερο. Όχι της Εβίτας είναι μεγαλύτερο!
– Την τελευταία φορά εσύ είχες πάρει το μεγαλύτερο. Αυτή τη φορά είναι η δική μου σειρά!
– Μαμάαααααααα!
Σας… θυμίζει τίποτα; 😉
Στο παλαιότερο post μου Παρανοϊκά πράγματα που κάνω ως μαμά δύο παιδιών μιλούσα για τους καυγάδες των παιδιών για χαζοπράγματα, για τη σειρά που κρατάνε για τα πάντα μέσα στο σπίτι και τα παρατραβηγμένα πράγματα που κάνω για να βεβαιωθώ ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα: Από το να μετράω τις φράουλες ή το ύψος του χυμού στο ποτήρι μέχρι να κρατάω σειρά για το ποια θα ξυπνήσω πρώτη ή ποια θα καληνυχτίσω τελευταία. Α όλα κι όλα. Δικαιοσύνη πάνω από όλα!
Έχω λάβει δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης για το συγκεκριμένο post. Απ’ ό,τι φαίνεται ο ατέλειωτος αγώνας για “ισότητα” και “δίκαιο μοίρασμα” υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι που υπάρχει πάνω από ένα παιδί!
Τώρα που τα παιδιά μου είναι σε εφηβική ηλικία, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει να κρατάνε σειρά ή να συγκρίνουν. Για παράδειγμα το καλοκαίρι που πήγαμε Λονδίνο μοιράστηκαν το παράθυρο του αεροπλάνου: Από Αθήνα προς Λονδίνο καθόταν η Εβίτα στο παράθυρο και από Λονδίνο προς Αθήνα η Εβελίνα. (Η μαμά διάδρομο και τις δύο φορές. Ας πρόσεχε!)
Παρ’ όλα αυτά πρόσφατα ανακάλυψα το υπέρτατο tip για να το πώς μπορούμε να μοιράσουμε το τελευταίο μπισκότο, κέικ, κομμάτι πίτσα, χωρίς τα παιδιά να μαλώσουν για το ποιος πήρε το μεγαλύτερο! Το διάβασα από τον Jon Acuff που είναι συγγραφέας, ομιλητής και μπαμπάς δύο κοριτσιών.
Ετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε γιατί είναι το πιο εμπνευσμένο tip που έχετε διαβάσει ποτέ!
Ας πούμε λοιπόν ότι έχει μείνει ένα τελευταίο μπισκότο που εννοείται ότι το θέλουν και τα δύο παιδιά. Ακόμα κι όλη σας την τέχνη του μοιράσματος και αν βάλετε, θα χάσετε. Σίγουρα κάποιο από τα παιδιά θα παραπονεθεί ότι πήρε το μικρότερο κομμάτι.
Ποια είναι λοιπόν η λύση;
Η λύση είναι να μην κόψετε το μπισκότο εσείς.
Αφήνετε κάποιο από τα παιδιά να το κόψει. Το μυστικό όμως είναι το επόμενο στάδιο του μοιράσματος: Το παιδί που δεν έκοψε το μπισκότο, διαλέγει πρώτο ποιο από τα δύο κομμάτια θέλει.
Αν για παράδειγμα το μεγαλύτερο παιδί κόψει το μπισκότο, το μικρότερο παιδί θα διαλέξει πρώτο το κομμάτι που θέλει.
Με αυτό τον τρόπο το παιδί που κόβει έχει κίνητρο να προσπαθήσει να κόψει το μπισκότο σε δύο ίσια κομμάτια. Δεν έχει στο μυαλό του πώς να ξεγελάσει το αδελφάκι του και να πάρει εκείνο το μεγαλύτερο κομμάτι. Παράλληλα μαθαίνει ότι το ίσο μοίρασμα μερικές φορές δεν είναι εύκολο. Κάνει όμως ό,τι καλύτερο μπορεί!
Και αν τυχόν ξεμείνει με το μικρότερο κομμάτι, δεν θα παραπονεθεί στη μαμά ή στον μπαμπά… Δεν ήταν η μαμά ή ο μπαμπάς υπεύθυνοι για το μοίρασμα. Ήταν το ίδιο!
Έτσι με αργά αλλά σταθερά βήματα, θα απομακρυνθείτε από το ρόλο σας ως… διαιτητές μοιράσματος μπισκότων. Μείνετε συντονισμένοι για μυστικά αντιμετώπισης των υπόλοιπων καυγάδων. Και φυσικά μοιραστείτε στα σχόλια τα δικά σας μυστικά!
Καλή επιτυχία! Και μην παραλείψετε να κάνετε share το post με άλλους διαιτητές γονείς. Θα σας ευγνωμονούν!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Θα το δοκιμάσω με τον μεγάλο κι εμένα.
Ο μικρός ακόμα είναι εκτός παιχνιδιού, καθώς μπεμπές!
Σ’ ευχαριστούμε για την εύστοχη συμβουλή!
Ηλέκτρα
Ηλέκτρα σε ευχαριστώ! Να το δοκιμάσεις και όταν με το καλό μεγαλώσει το μωρό, είμαι σίγουρη ότι θα σου φανεί χρήσιμο το tip!
ΧΑ. Μαλώνετε; Το τρώω εγώ το κομμάτι και τέλος.
Α όλα κι όλα. Το τελευταίο πάει στη μαμά.
(πάντως καλή λύση κι αυτή που προτείνεις 🙂
Ε μα, πες τα!
Αυτό το κάνω κι εγώ όταν μοιράζω κομμάτια, π.χ. φράουλες. Μϊα στο ένα πιάτο, μία στο άλλο και τα λοιπά, και τα λοιπά.
Μονός αριθμός; Α τέλεια, μου έφεξε πάλι!
Κ πάνω που νομίζα ότι είμαι προετοιμασμένη για τέτοιες περιπτώσεις,εξεπλάγην ευχάριστα…”Μα πώς δν το είχα σκεφτεί ΠΟΤΕ?” αναρωτήθηκα…Πανέξυπνη λύση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Σε ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας!Μας “έσωσες” πάλι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ειρήνη μου σε ευχαριστώ! Χαρά μου να σας σώζω! χαχα..
Η Σολωμοντια λύση δηλαδή!
Μπράβο, ακριβώς!
Τέλειο, ακόμα και για μεγάαααααλα παιδιά!!!!
Και για μεγάλα παιδιά ναι. Να τα λέμε αυτά!
Εντυπωσιάστηκα! Μπράβο στον Jon Acuff που το σκέφτηκε, μπράβο και σε εσένα που το μοιράστηκες μαζί μας. Σε ευχαριστούμε πολύ!
Ευχαριστώ κι εγώ Σταματίνα! Είναι χαρά μου να μοιράζομαι ιδέες που βοηθάνε!
Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
Super! Καλή επιτυχία!
Σίγουρα θα το δοκιμάσω!
Μπράβο Εύη!
Πολύ έξυπνο! Μου έχει τύχει να μοιράσω ένα τελευταίο κομμάτι κορμό στα δύο μου παιδιά (διαφορά ηλικίας 22 μήνες) και ενώ πραγματικά δεν φαινόταν διαφορά αναγκάστηκα να τα…. ζυγίσω για να πειστούν !!! Η διαφορά ήταν 12 γραμμάρια και το ξαναμοιρασα με τη βοήθεια της ζυγαριάς ακριβώς…
Έριξα απίστευτο γέλιο με τα 12 γραμμάρια, χαχα… Τέλος πια στη ζυγαριά!
Αν τα παιδιά είναι 5 τι γινεται;
Γρίφος για γερούς λύτες! Ελπίζω να προσαρμόζεται με κάποιον τρόπο και ανυπομονούμε να ακούσουμε εντυπώσεις!
Ναι οντως είναι πολύ καλό! Φαντασου πως ο πεθερός μου μοιρασερ με αυτό τον τρόπο την περιουσία του!!!
Πραγματικά απίστευτο!
Είναι ένα αρκετά παλιό κόλπο. Όταν μαζευόμασταν παιδιά γύρω από ένα κέικ, τούρτα κ.λπ. ίσχυε ο κανόνας:
Ο μεγαλύτερος (σε ηλικία) κόβει και ο μικρότερος μοιράζει.
Επειδή ο μεγαλύτερος, ως σοφότερος, θα έκοβε σωστά τα κομμάτια και ο μικρότερος μοίραζε έτσι που να μην μείνει κανένας παραπονεμένος.
Τέλειο! Ώρα να το εφαρμόσουμε και στη νέα γενιά!
Πόσο χρήσιμο tip!Πραγματικά ως μαμα δυο κοριτσιων και ειδικά με διαφορά ηλικίας που συνεχώς η μεγαλύτερη ζηλευει ττην μικρότερη ειναι πολύ βοηθητικό!
Σόφη χαίρομαι που σου άρεσε! Ανυπομονώ να το εφαρμόσεις και να μας πεις εντυπώσεις!