Μου αρέσει να είναι το σπίτι μας τακτοποιημένο και οργανωμένο, αλλά χωρίς να ασχολούμαι όλη μέρα με αυτό. Από τότε που τα παιδιά ήταν πολύ μικρά, ως τώρα που έχουν πλέον αναλάβει αρκετές υποχρεώσεις, άρχισα να εφαρμόζω συστήματα για να είναι το σπίτι οργανωμένο με όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Κάποια από αυτά τα συστήματα τα έχω μοιραστεί στο blog μου όπως για παράδειγμα τα εξής:
- Η τρέλα της πρωινής προετοιμασίας και πώς να την περιορίσετε
- 8 Ιδέες για μια κουζίνα φιλική προς τα παιδιά
- Νέα κάλτσα μόνη ψάχνει
- Τα παιδιά δεν μαζεύουν τα παιχνίδια τους; Μεγάλη αναποδιά!
- Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να κρατούν τακτοποιημένα τα δωμάτιά τους
Πολύ συχνά επίσης μοιράζομαι τέτοια μυστικά στη σελίδα Aspa Online στο Facebook αλλά και στο λογαριασμό μου στο Pinterest. Σας καλώ να με ακολουθήσετε και στα δύο για ακόμα περισσότερες ιδέες!
Εδώ και καιρό ήθελα να καταγράψω τα top μυστικά που με βοηθούν να κρατώ οργανωμένο το σπίτι και να που σήμερα ξεκινάω με τα top τρία. Κάποια μπορεί να τα έχετε ξανακούσει και να τα εφαρμόζετε και εσείς, κάποια μπορεί να μην μπορούν να εφαρμοστούν στη δική σας περίπτωση και κάποια άλλα μπορεί να σας δώσουν ιδέες και να σας λύσουν τα χέρια. Τα παιδιά πάντα μπορούν να βοηθήσουν. Οι καλές συνήθεις ξεκινούν από μικρή ηλικία. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να μάθουν να είναι οργανωμένα. Ξεκινάμε λοιπόν:
1. Νεροχύτης πάντα καθαρός και άδειος
Όταν ο νεροχύτης είναι καθαρός, η κουζίνα μοιάζει πιο καθαρή και τακτοποιημένη (και είναι), με τον ίδιο τρόπο που όταν το κρεβάτι είναι στρωμένο, το δωμάτιο μοιάζει πιο τακτοποιημένο (και είναι).
Έτσι εμείς προσπαθούμε να μην αφήνουμε ποτέ στον νεροχύτη βρώμικα πιάτα. Τα λερωμένα πιάτα και ποτήρια τα βάζουμε κατευθείαν μέσα στο πλυντήριο. Σε ηλικίες βέβαια που τα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να ανοίξουν το πλυντήριο και να βάλουν τα πιάτα μέσα, ας τα βάζουν στο νεροχύτη – δεν πειράζει – και ας αναλάβουμε εμείς το επόμενο βήμα. Αλλά ας μπουν στη συνήθεια από μικρή ηλικία. Ας μάθουν το πρώτο βήμα.
2. Ρούχα: Το σύστημα με τις χρωματιστές λεκάνες
Στο σπίτι μας, ο καθένας έχει μία δική του λεκάνη για τα καθαρά ρούχα, σε διαφορετικό χρώμα.
Τα καθαρά ρούχα μπαίνουν κατευθείαν από το σκοινί απλώματος ή το στεγνωτήριο στη σωστή λεκάνη, ώστε να τακτοποιηθούν με την πρώτη ευκαιρία στη ντουλάπα του καθενός. Το ίδιο φυσικά ισχύει αν πρόκειται για ρούχα που έχουν σιδερωθεί και έχουν διπλωθεί. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, βοηθούν λίγο ή πολύ στη διαδικασία της τακτοποίησης ή την κάνουν εντελώς μόνα τους.
3. Μικροαντικείμενα και παιχνίδια σκορπισμένα παντού; Όχι πια
Ιδιαίτερα χρήσιμο tip αν μένουμε σε σπίτι με εσωτερική σκάλα, ισχύει όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση: Το κάθε παιδί έχει ένα δικό του καλαθάκι, με το όνομά του πάνω, όπου μπαίνουν διάφορα δικά του αντικείμενα που “ξεφυτρώνουν” σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ένα αυτοκόλλητο, μία γόμα, ένα βιβλίο… Ο σκοπός είναι όλα τα αντικείμενα να συγκεντρώνονται εκεί ώστε να μην είναι διασκορπισμένα παντού μέσα στο σπίτι. Είναι μεγάλη ευκολία για τα παιδιά να έχουν ένα δικό τους προσωπικό καλάθι για να ρίξουν τα μικροαντικείμενα ώστε να μη χρειάζεται να το πάνε εκείνη τη στιγμή στο δωμάτιό τους, ειδικά αν το δωμάτιο είναι σε άλλον όροφο.
Το καλάθια τοποθετούνται δίπλα στη σκάλα και όποιος ανεβαίνει μπορεί να τα ανεβάσει προς τα δωμάτια ή αυτό να γίνει μια και καλή στο τέλος της ημέρας.
Να πώς υλοποίησε την ιδέα η Αναστασία, φίλη του blog, πού μου έστειλε φωτογραφία στο facebook:
Την ιδέα υλοποίησε και η Λίτσα από το Home is where your story begins και μάλιστα έγραψε ειδική ανάρτηση για το πώς έφτιαξε τα δικά της καλάθια. Διαβάστε την!
Περιμένω να διαβάσω στα σχόλια και τα δικά σας μυστικά! Καλή οργάνωση!
Photos by Aspa Online, Sew Many Ways
Αφήστε μια απάντηση