Όταν οι κόρες μου ήταν μικρές έφερναν στο σπίτι από το σχολείο δεκάδες ζωγραφιές και κατασκευές κάθε εβδομάδα. Στην αρχή ήμουν εκστασιασμένη με όλες αυτές τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, όμως σύντομα βρεθήκαμε να πνιγόμαστε σε μια θάλασσα έργων τέχνης, από ζωγραφιές και κολλάζ ως γλυπτά από πλαστελίνη και κοσμήματα από μακαρόνια.

Τον πρώτο καιρό ήλπιζα ότι αν τα έβαζα στην άκρη για να σκεφτώ την ιδανική λύση αποθήκευσης θα προέκυπτε από μόνη της. Ξέρω ‘γω θα ερχόταν να μου χτυπήσει την πόρτα. Spoiler alert: Η λύση ποτέ δεν εμφανίστηκε. Ίσα ίσα που όσο το καθυστερούσα, τόσο η κατάσταση γινόταν χειρότερη.
Γιατί όσο περνούσε ο καιρός, τόσο δυσκολευόμουν να αποχωριστώ τις παλιότερες δημιουργίες των παιδιών.
Τελικά κατάλαβα ότι έπρεπε να καταλήξω σε ένα σύστημα οργάνωσης και να αρχίζω να το εφαρμόζω το γρηγορότερο. Στο σημερινό post, θα μοιραστώ όλα μου τα μυστικά για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε τα έργα τέχνης των παιδιών ώστε να κρατήσουμε όλες αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις, χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσουμε από το σπίτι για να χωρέσουμε ή να χάσουμε τα λογικά μας.
Ας ξεκινήσουμε!

Αποφασίζουμε πόσο αποθηκευτικό χώρο θα διαθέσουμε
Κατ’ αρχάς ας συμφωνήσουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περιορισμένο χώρο στα σπίτια μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ΟΛΕΣ τις ζωγραφιές και κατασκευές.
Υπήρχε μία εποχή που τα παιδιά μου έκαναν 10 ζωγραφιές την ημέρα! Αυτό σημαίνει 3650 ζωγραφιές το χρόνο x 2 παιδιά 7300 ζωγραφιές. Οι κατασκευές δε, πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο! Αν κάποιος έχει τόσο αποθηκευτικό χώρο που να μπορεί να κρατήσει τόσες ζωγραφιές, αυτό το post μάλλον δεν τον αφορά.
Παρ’ όλα αυτά ακόμα και αν έχουμε τεράστιες αποθήκες, δεν έχει νόημα να κρατήσουμε 15 κούτες γεμάτες με ζωγραφιές που δεν θα δουν ποτέ το φως του ήλιου. Τι νόημα έχει να τα κρατάμε ΟΛΑ αλλά να μην τα βλέπουμε ποτέ;
Άρα πριν να ξεκινήσουμε τη διαδικασία οργάνωσης, χρειάζεται να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Και η σημαντικότερη είναι: Πόσο χώρο μπορούμε να διαθέσουμε;
Εμείς καταλήξαμε σε ένα μεγάλο κουτί για το κάθε παιδί ως το τέλος δημοτικού, μέσα στο οποίο θα έμπαιναν οι ζωγραφιές, οι κατασκευές και άλλα αναμνηστικά που ήθελαν να κρατήσουν από το σχολείο.
Τα πράγματα μέσα στο κουτί μπορούν να μπουν χύμα ή να χωριστούν ανά χρονιά.
Κουτί αποθήκευσης με κρεμαστούς φακέλους
Οι φάκελοι ακορντεόν είναι ιδανικοί για να χωριστούν οι ζωγραφιές ανά χρονιά, διαφορετικά μπορούν να μπουν σε φακέλους με κουμπί ή με λάστιχο.
Οι κατασκευές βέβαια πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο και για αυτό χρειάζεται να είμαστε πιο αυστηροί για το ποιες θα κρατήσουμε.
Κάνουμε ξεκαθάρισμα
Αφού αποφασίσουμε πόσος είναι ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος, κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στις ζωγραφιές και κατασκευές που έχουμε ήδη ώστε να αποφασίσουμε ποιες θα κρατήσουμε και τι όχι.
Αν δεν το έχουμε κάνει ακόμα, γράφουμε πίσω από την κάθε ζωγραφιά όνομα παιδιού και ημερομηνία και την τοποθετούμε στη θέση της ή στη θήκη της.

Το όνομα είναι απαραίτητο αν υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά στο σπίτι γιατί καθώς περνούν τα χρόνια, δε θα θυμόμαστε ποιο παιδί τις είχε κάνει.
Μπορεί την πρώτη φορά να παιδευτούμε λίγο για να αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε, αλλά μετά γίνεται ευκολότερο. Το νόημα είναι η διαδικασία να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα) έτσι ώστε να μη μας φαίνεται βουνό.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν και τα ίδια να παίρνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής των έργων που θέλουν να κρατήσουν, όμως όταν είναι μικρά δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι οι ζωγραφιές τους θα ανακυκλωθούν (ούτε και χρειάζεται να το μάθουν).
Τις ζωγραφιές που δεν θα κρατήσουμε μπορούμε να χαρίσουμε σε παππούδες, θείους, νονούς ή να ανακυκλώσουμε. Μπορούμε επίσης να τις κρατήσουμε μόνο ψηφιακά.
Κάνουμε ψηφιοποίηση όλων ή κάποιων έργων
Μια σπουδαία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε σαρωτή ή φωτογραφική για να δημιουργήσουμε ψηφιακά αντίγραφα των ζωγραφιών και κατασκευών. Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης που καταλαμβάνει λιγότερο φυσικό χώρο, διατηρώντας παράλληλα τις πολύτιμες δημιουργίες των παιδιών.
Στη συνέχεια, οργανώνουμε τις φωτογραφίες σε φακέλους στον υπολογιστή μας ή στο cloud.

Το πλεονέκτημα του να κρατάμε τις δημιουργίες ψηφιακά είναι ότι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και με ένα σωρό άλλους δημιουργικούς τρόπους: Να κάνουμε κολλάζ ή βίντεο με μουσική, να φτιάξουμε επιφάνεια εργασίας για τους υπολογιστές ή ακόμα και να φτιάξουμε εξατομικευμένα δώρα για φίλους και συγγενείς όπως mouse pad ή μπλουζάκια.
Μπορούμε επίσης κάποια στιγμή στο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε μία υπηρεσία για να φτιάξουμε τις ζωγραφιές σε βιβλίο. Και έτσι, τα ήδη πολύτιμα έργα τέχνης τους, θα γίνουν ακόμα πολυτιμότερα!
Δημιουργώντας ψηφιακά αντίγραφα, μπορούμε να αποχωριστούμε ευκολότερα κάποιες από τις ζωγραφιές και κατασκευές. Ακόμα όμως κι αν δεν θέλουμε να τις αποχωριστούμε, είμαστε βέβαιοι ότι αν ποτέ κάτι συμβεί στα φυσικά αντίγραφα, θα έχουμε τουλάχιστον τα ψηφιακά.
Εκθέτουμε τις αγαπημένες ζωγραφιές
Μια καταπληκτική ιδέα είναι να επιλέξουμε έναν τοίχο ή πίνακα ανακοινώσεων για να εκθέσουμε τα αγαπημένα έργα τέχνης των παιδιών.
Γιατί ποιο το νόημα να αποθηκεύουμε ζωγραφιές για το μέλλον, αν δεν μπορούμε να τις απολαύσουμε στο παρόν;
Αυτό βέβαια δεν αλλάζει όσα είπαμε παραπάνω για την αποθήκευση, γιατί σίγουρα σε έναν τοίχο δεν χωράνε όλες. Όμως εκθέτοντας τις δημιουργίες θα μπορούμε να τις χαιρόμαστε κάθε μέρα.
Εμάς η κουζίνα μας εκθέτει τις δημιουργίες των παιδιών μας τα τελευταία 15 χρόνια. Έχω κατά καιρούς ανεβάσει post με τις διάφορες ζωγραφιές τους (για παράδειγμα εδώ και εδώ). Να και οι τελευταίες:

Εμείς έχουμε τα κλασσικά κάδρα, αλλά πλέον πουλιόνται και κάδρα με πορτάκι ειδικά για ζωγραφιές των παιδιών που το κάνουν πολύ εύκολο να αλλάζει κανείς συχνά τη ζωγραφιά.
Κάδρο με πορτάκι που ανοίγει για ζωγραφιές παιδιών
Σετ 3 κάδρων για ζωγραφιές παιδιών
Υπάρχει επίσης η λύση του σύρματος, που μπορεί να τοποθετηθεί παντού, ακόμα και σε διάδρομο, και να ομορφύνει το χώρο στη στιγμή.
Σύρμα για ζωγραφιές παιδιών (και όχι μόνο)
Με αυτόν τον τρόπο, οι ζωγραφιές των παιδιών θα είναι πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων όταν έρχονται φίλοι ή συγγενείς και τα παιδιά θα καμαρώνουν και θα νιώθουν περήφανα για τις δημιουργίες τους.
Συμπερασματικά, η οργάνωση των έργων τέχνης των παιδιών δεν είναι τρομακτική διαδικασία, αρκεί να υιοθετήσουμε ένα σύστημα οργάνωσης. Με συχνό ξεκαθάρισμα, ταξινόμηση, έκθεση των ζωγραφιών στο σπίτι και ψηφιακή αρχειοθέτηση των αγαπημένων μας, μπορούμε να διατηρήσουμε την τάξη, να απολαμβάνουμε καθημερινά τα έργα των παιδιών και να κρατήσουμε πολύτιμες αναμνήσεις για το μέλλον.
Καλή οργάνωση!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Τέλειες οι ιδέες σου για την οργάνωση των δημιουργιών των παιδιών μας και κυρίως τα ψηφιακά αντίγραφα!Θα ήταν μια καλή ιδέα και για δώρο έκπληξη μι μπλούζα, κούπα κλπ με την αγαπημένη τους ζωγραφιά.Σ ευχαριστώ πολύ! Τα κορίτσια μου είναι πια 20 και 23 και θα με βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα που έχω ξεκινήσει και δεν λέει να τελειωσει(για συναισθηματικούς λόγους βέβαια!)
Το σκεφτόμουν κι εγώ αυτό, ότι όσο πιο πολύς καιρός έχει περάσει, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποχωριστεί κανείς τις ζωγραφιές. Αλλά ελπίζω ότι οι ιδέες θα βοηθήσουν.
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ! Μια και είμαι πολύτεκνη γιαγιά, τα παιδιά όλα, 6 εγγόνια, μου αφήνουν συχνά ζωγραφιές με αφιέρωση. Είναι ωραία η πρόταση σας για την οργάνωση!
Ευχαριστώ! Να τα χαίρεστε!
Ε ναι..ειδικά φέτος που η κόρη μου τελειώνει το νηπιαγωγείο θα μου φέρει στο τέλος της χρονιάς όλα όσα έχει δημιουργήσει. Απίστευτα χρήσιμο το άρθρο σου Άσπα μου για άλλη μία φορά!!
Ελένη μου σε ευχαριστώ! Με το καλό να έρθουν στο σπίτι οι καλλιτεχνικές δημιουργίες!