Μπορεί τα μπισκοτόσπιτα να μην ήταν εξ αρχής ένα χριστουγεννιάτικό έθιμο όμως αποτελεί εδώ και χρόνια μια πολύ ευχάριστη και γιορτινή παράδοση για πολλές οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας!
Αυτή την περίοδο μεταφέρω στον υπολογιστή όλες τις παλιές κασέτες mini-DV από την παλιά βιντεοκάμερα και πέτυχα βιντεάκι που φτιάχνω μπισκοτόσπιτο με την Εβελίνα όταν ήταν 10 μηνών. Εκείνη καθισμένη στο καρεκλάκι φαγητού κι εγώ δίπλα της, στο τραπέζι της κουζίνας του παλιού μας σπιτιού. Ε ναι λοιπόν! Χτίζουμε το μπισκοτόσπιτα από το 2003!

Τα μπισκοτόσπιτα (gingerbread houses) αποτελούνται από συναρμολογημένα κομμάτια ψημένης ζύμης μπισκότου με τζίντζερ, τα οποία, είτε τα αγοράζουμε έτοιμα, είτε τα φτιάχνουμε μόνοι μας εξ αρχής. (Θα βρείτε έτοιμα στο IKEA, στο Lidl αλλά και σε άλλα καταστήματα).
Τα κεραμίδια των μπισκοτόσπιτων διακοσμούνται με γλάσο και χρωματιστά καραμελάκια και όσο η φαντασία μας καλπάζει, τόσο πιο όμορφες μπορούμε να φτιάξουμε τις αυλές των σπιτιών, τα παράθυρα και τις πόρτες.

Τα παιδιά συχνά θα τα διακοσμήσουν με τρόπους που δεν δίνουν το “τέλειο για φωτογράφιση στο instagram” αποτέλεσμα, αλλά δεν πειράζει. Είναι η δική τους δημιουργία και στα μάτια τους θα μοιάζει το πιο τέλειο μπισκοτόσπιτο του κόσμου!
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και μίνι μπισκοτόσπιτα από πτι-μπερ. Ή να φτιάξετε ένα μεγάλο μπισκοτόσπιτο και πολλά μικρά από πτι-μπερ, κι έτσι να φτιάξετε ένα υπέροχο χωριό!

Υπάρχει μόνο μια αχίλλειος πτέρνα στην όλη υπόθεση: η κόλλα!
Το “δομικό” υλικό που θα καταφέρει να κρατήσει το οικοδόμημά μας όρθιο.
Χρειαζόμαστε μια κόλλα για μπισκοτόσπιτα που όχι απλώς θα είναι εύκολο να ετοιμαστεί αλλά και θα είναι γερή και θα στεγνώνει σχετικά γρήγορα. Ποιο παιδί έχει την υπομονή να κρατά το κάθε κομμάτι για να κολλήσει πάνω από 2 λεπτά;
Πάνω από όλα, φτιάχνουμε μπισκοτόσπιτα για να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε τη διαδικασία. Δεν θέλουμε αυτή η ευχάριστη δραστηριότητα και γλυκιά παράδοση να χαλάσει το κέφι μας επειδή η κόλλα δεν “συνεργάζεται”.

Μία λύση που είχαμε δοκιμάσει για να παρακάμψουμε το πρόβλημα της κόλλας που δεν στεγνώνει ήταν να συναρμολογήσουμε το μπισκοτόσπιτο τη μία μέρα και να το διακοσμήσουμε την άλλη. Και πράγματι είναι μια καλή λύση. Αυτό όμως σημαίνει ότι χρειάζεσαι δύο απογεύματα αντί για ένα και κάνεις διπλή δουλειά από πλευράς λερώματος και πλυσίματος σκευών.
Για αυτό παρακάτω θα βρείτε τρεις διαφορετικούς τρόπους για να φτιάξετε κόλλα για μπισκοτόσπιτα που θα μείνουν όρθια καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών… κι ακόμα παραπέρα!
Κόλλα για μπισκοτόσπιτα: 3 συνταγές
Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές και διαφορετικές συνταγές για κόλλα μπισκοτόσπιτου. Κι έχω δοκιμάσει πολλές για να καταλήξω ότι οι τρεις παρακάτω είναι αυτές που κάνουν την καλύτερη δουλειά.
Δεν θα χρειαστεί να περιμένετε με τις ώρες για να στεγνώσει το γλάσο (η κόλλα), ούτε να δένετε τα μπισκοτόσπιτα με σπάγκο για να μη διαλυθούν (το έχω κάνει κι αυτό). Παρ’ όλα αυτά αν έχετε λίγο περισσευούμενο χρόνο και αφήσετε τα μπισκοτόσπιτα ήσυχα για λίγα λεπτά να στερεοποιηθούν, τόσο το καλύτερο!
Πάμε να γνωρίσουμε τις τρεις συνταγές μία προς μία!
1. Η εύκολη
Αυτή η “συνταγή” είναι τόσο εύκολη που το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να την βγάλεις από το κουτί συσκευασίας της. Έτοιμοι να μάθετε το μυστικό; Θα πάτε στο σούπερ μάρκετ και θα βρείτε έτοιμο άσπρο γλάσο!

Εναλλακτικά, αν δεν σας ενδιαφέρει το χρώμα της κόλλας να είναι λευκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πραλίνα φουντουκιού. Έχω διαπιστώσει όμως ότι η πραλίνα δεν είναι και τόσο “γερή κόλλα” εκτός κι αν την αφήσεις να στεγνώσει μέχρι την επόμενη μέρα. Είναι όμως μια χαρά για να διακοσμήσεις τα κεραμίδια με καραμελάκια και ζαχαρωτά!
2. Η σούπερ δυνατή
Αυτό το δυνατό γλάσο που στεγνώνει γρήγορα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τα ατυχήματα. Είναι η super-glue των μπισκοτόσπιτων! Για να τη φτιάξετε θα χρειαστεί να αναμείξετε:
- 4-6 κουταλιές της σούπας νερό,
- 450 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (περίπου 3 και 3/4 φλιτζάνια) και
- 3 κουταλιές της σούπας σκόνη μαρέγκας.
Η μόνη δυσκολία που θα συναντήσετε είναι να βρείτε το τρίτο υλικό!
Η σκόνη μαρέγκας είναι ένα μίγμα που θα δώσει όγκο και σώμα στο γλάσο σας και είναι το μυστικό πίσω από αυτή την σούπερ δυνατή κόλλα για μπισκοτόσπιτα.
Αν κάνετε μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα, θα βρείτε ελληνικά e-shops με είδη ζαχαροπλαστικής που πωλούν σκόνη μαρέγκας ενώ στο Amazon τη βρίσκετε ΕΔΩ: Meringue/Baiser Powder.
Οπότε προνοήστε για την αγορά της, για να την έχετε εγκαίρως στα χέρια σας.
3. Η κλασική
Μια από τις πιο απλές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε, με απλά υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι, είναι αυτή που αποτελείται από ασπράδια αυγού, άχνη ζάχαρη και χυμό λεμόνι. Για τις αναλογίες, μπορείτε να διαλέξετε μια από τις συνταγές του Παρλιάρου, του Πετρετζίκη και της Αργυρώς, με τη διαφορά ότι η τελευταία προσθέτει και κρεμόριο ή ταρτάρ (αυτό το βρίσκετε εύκολα στο σουπερμάρκετ).
Αν σας βγει αραιή προσθέτετε λίγη περισσότερη άχνη ενώ ας σας βγει πιο πηκτή από ό,τι θέλετε προσθέτετε περισσότερο χυμό.
Αν φοβάστε να φτιάξετε βρώσιμο γλάσο με ωμά ασπράδια αβγού, λόγω της σαλμονέλας, τότε μπορείτε να κάνετε παστερίωση. Ή για να μην παιδεύεστε, αγοράστε νωπά ασπράδια αυγού από το σούπερ μάρκετ που είναι ήδη παστεριωμένα. (Τα βρίσκετε σε χάρτινες συσκευασίες ή σε μπουκάλια στα ψυγεία.)
Αν όμως φτιάχνετε τα μπισκοτόσπιτα για τη χαρά της συναρμολόγησης και δεν πρόκειται να τα φάτε μετά τις γιορτές, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σκεφτείτε ότι τα μπισκοτόσπιτα τα φτιάχνουμε αρχές Δεκεμβρίου και παραμένουν “στολισμένα” (και συνήθως ξεσκέπαστα) για ένα μήνα. Αν, λοιπόν, δεν πρόκειται να τα φάτε δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε.

Bonus tip
Στολίστε το μπισκοτόσπιτό σας ή το χωριό σας με χριστουγεννιάτικα δεντράκια που τρώγονται. Είναι πολύ απλά στην κατασκευή και το μόνο που χρειάζεστε είναι χωνάκια παγωτού και το γλάσσο και τα καραμελάκια που θα περισσέψουν από τα μπισκοτόσπιτα.

Εδώ περισσότερα: Πώς να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα δεντράκια που τρώγονται
Σας εύχομαι καλό χτίσιμο! Ας ξεκινήσει η διασκέδαση!
Χριστουγεννιάτικο τετράδιο δραστηριοτήτων: Κατεβάστε το δωρεάν
Για ακόμα περισσότερη χριστουγεννιάτικη διασκέδαση κατεβάσετε το χριστουγεννιάτικο τετράδιο δραστηριοτήτων μου δωρεάν! Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα φτάσει στο email σας σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα θα γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου ώστε να μη χάνετε ποτέ τίποτα!

Καλησπέρα, εμείς πέρσι βάλαμε λιωμένη σοκολάτα με πινέλο… μια χαρά δούλεψε…
καλές γιορτές!!!
Ευχαριστούμε Στέλλα!
Καλησπέρα! Πριν πολλά χρόνια που πρωτοπήρα σπιτάκια από το IKEA, οι οδηγίες έλεγαν να κολληθούν με καραμέλα. Το είχα κάνει και παρά την απειρία μου δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Χρόνια μετά που ξαναπήρα επειδή είμαι επαρχία και δεν τυχαίνει πάντα να τα πάρω, είδα ότι έγραφαν γλάσο. Υποθέτω ότι καυτή καραμέλα + παιδιά = επικίνδυνος συνδυασμός!!! Παρόλα αυτά εγώ τα συναρμολογώ έτσι μόνη μου και τους τα δίνω τελειωμένα να τα στολίσουν. Φυσικά και για μας τους μεγάλους θέλει ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Έξτρα μπόνους: η γεύση της καραμέλας με το μπισκότο είναι άλλο επίπεδο απόλαυσης!
Και πάλι όμως επισημαίνω ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Αυτά και καλές γιορτές με υγεία!!!
Έχεις δίκιο, μπορεί να σταμάτησε να προτείνεται λόγω επικινδυνότητας. Δε θα είχα όμως καμία αντίρρηση να το δοκιμάσω και να το απολαύσω, χαχα…
Καλές γιορτές!