Διάβασα πρόσφατα στο blog Άμπρα Κατάμπρα κάτι που με στεναχώρησε και μου έδωσε την ιδέα να γράψω το σημερινό post. Η Άννα, δασκάλα στο επάγγελμα, γράφει:
Πόσο πονάει να βλέπεις το μαθητή σου να μην έρχεται σχολείο τη μέρα της γιορτής του και την αλλη μέρα να σου λεει “κυρία δεν είχαμε λεφτά να πάρουμε γλυκά στα παιδιά και ντρεπόμουν”.
Πόσο λυπήθηκα που το διάβασα αυτό… Δεν μπορώ βέβαια να προτείνω λύση για την ουσία του προβλήματος, μπορώ όμως να προτείνω μια λύση για συγκεκριμένο θέμα, εκείνο του κεράσματος.
Τον προηγούμενο μήνα ήταν τα γενέθλια των κοριτσιών και η Εβίτα με χιλιοπαρακαλούσε, αντί να πάμε στο ζαχαροπλαστείο να αγοράσουμε γλυκά για να κεράσει την τάξη της, να φτιάξουμε churros, που είναι μία ισπανική λιχουδιά που δοκιμάσαμε πρόσφατα και την ξετρέλανε. Τελικά τα γενέθλια έπεφταν Σάββατο οπότε δεν είχαν σχολείο και ήρθαν τα παιδάκια στο πάρτι, αλλά η ιδέα της ήταν εξαιρετική!
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία παραλλαγή του ισπανικού γλυκού και φτιάχνεται στο άψε σβήσε. Βοηθάνε και τα παιδιά στην παρασκευή οπότε η χαρά τους πολλαπλασιάζεται. Το συνολικό κόστος για 50 περίπου τεμάχια; 3,5 ευρώ!
Υλικά
Ένα κουτί φύλλο σφολιάτας (εγώ πήρα τη φρέσκια, του ψυγείου)
Ζάχαρη και κανέλα
1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Ξεδιπλώνουμε το φύλλο. Το κόβουμε με μαχαίρι σε παραλληλόγραμμα κομμάτια (περίπου 2,5×8 cm σε μέγεθος)
Τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου και αλείφουμε αν θέλουμε με το λιωμένο βούτυρο (βοηθάει στο ροδοκοκίνισμα και στο κόλλημα της ζάχαρης αλλά μια φίλη της σελίδας του blog στο Facebook που το φτιάχνει χωρίς, έγραψε ότι είναι εξίσου πετυχημένο)
Ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα!
Παραλλαγή
Αντί να κόψουμε τη σφολιάτα σε παραλληλόγραμμα, χρησιμοποιούμε κουπ πατ και κόβουμε καρδούλες, αστεράκια ή ό,τι άλλο μας αρέσει!
Καλά κεράσματα!
[Tη συνταγή την ανακάλυψα στο Pinterest και προερχόταν από το blog Or so she says]
tosodoulika αναφέρει:
Τελευταία μέρα σήμερα στο νηπιαγωγείο και φτιάξαμε τα Churros για έναν γλυκό αποχαιρετισμό. Ήταν υπέροχα! Ευχαριστούμε Άσπα για την έμπνευση.
Aspa αναφέρει:
Τέλεια βγήκαν! Thanks for sharing, χάρηκα πολύ!
Δημητρα αναφέρει:
Αντί για βούτυρο μπορείτε να τα αλειψετε με γαλα εβαπορε να τα πασπαλισετε με ζαχαρη και να τα ψησετε
Aspa αναφέρει:
Δήμητρα, πολύ καλό tip! Thanks!
m k αναφέρει:
τα έφτιαξα χτες από σφολιάτα που μου περίσσεψε κ τα πήγα στη δουλειά, ανάρπαχτα!! στη νηστεία βάζω και λίγο ταχίνι κ τα στρίβω 🙂
δε χάθηκα, σε διαβάζω συχνά κ καμαρώνω τα κορίτσια σου 🙂 να τις δώσεις πολλά φιλάκια!
Aspa αναφέρει:
Τους κακομαθαίνεις στη δουλειά! χαχαα…
Φιλάκια πολλά, χάρηκα με το σχόλιό σου!
Aspa Charalambous αναφέρει:
Πολύ λυπητερό να το ακούς αυτό από ένα παιδάκι.. Αλλά η ιδέα σου όντως είναι πολύ όμορφη και θετική. Πραγματικά με πρακτικές και οικονομικές λυσείς μπορούμε πολύ εύκολα να σκορπίσουμε χαρά, φτάνει να μην χάνουμε το κουράγιο μας… Όρεξη κ θέληση να υπάρχει και όλα γινονται!! Καλή σου μέρα!!
Aspa αναφέρει:
Έτσι είναι! Και τι ωραίο που μπορούμε και μοιραζόμαστε τις όμορφες και πρακτικές ιδέες μέσα από τα blogs και το internet…
Καλή μας μέρα!
Biberologio αναφέρει:
Και ο κλασικός τρόπος που τα τρώνε οι Iσπανοί είναι με σοκολάτα (ρόφημα, αλλά πολύ πιο πηχτή από αυτή που συνηθίζουμε να πίνουμε) Churros con chocolate!!! miaaam
Aspa αναφέρει:
Πωπω… Υπέροχο θα είναι! Θα… δοκιμαστεί το συντομότερο!
Anna αναφέρει:
Καλησπέρα Ασπα,
Πολύ όμορφη ιδέα …νόστιμα φαινονται και πολυ οικονομικά..
Μέσα στις επόμενες μέρες θα φτιάξουμε τρουφομπαλάκια και “μάντεψε” ποιον έχω σκοπό να βάλυ υπεύθυνο στο μοίρασμα….Μπορεί να έχει περάσει πολύ καιρός αλλά ξέρω πόσο πολύ θα χαρεί που θα δώσει εκείνος τα γλυκά σε δασκάλους και μαθητές
Aspa αναφέρει:
Αχ τι ωραία! Αυτά είναι…
Καλή επιτυχία, αναμένουμε post!
Αναστασία αναφέρει:
Φανταστική ιδέα!!!! Κι εγώ πριν από λιγες μέρες έφτιαξα κάτι ατομικό για τον παιδικό σταθμό στα γενέθλια του μικρού μου maffinάκια, του χρόνου θα φτιάξω αυτά εντυπωσιάστηκα πραγματικά!!
Aspa αναφέρει:
Τι ωραία ιδέα! Θα το χάρηκαν τα μικρά! Εμένα οι κόρες μου τα λατρεύουν τα maffin, αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω μόνη μου.
Περιμένουμε εντυπώσεις από τα churros λοιπόν!
Αναστασία αναφέρει:
Είναι πανεύκολα Άσπα μου, έφτιαξα σε μικρά καραμελόχαρτα από 2 στο κάθε παιδάκι και τα στόλισα από πάνω με βουτυροκρέμα και τρουφίτσες κάνοντας φατσούλες, ξετρελάθηκαν τα παιδάκια!!! Συνολικό κόστος για 50 maffinάκια περίπου 6,00Ε. Οσο για τα Churros έχω ξεκινήσει σφολιάτα σπιτική αύριο θα είναι έτοιμη!! Αν έχω χρόνο μες στο Σ/Κ θα τα φτιάξω οπωσδήποτε, ανυπομονώ!
Aspa αναφέρει:
Θα ξετρελάθηκαν με τις φατσούλες! Και πολύ χαμηλό το κόστος επίσης…
Καλή επιτυχία στα churros!
Theodore Arampatzis αναφέρει:
Φανταστική ιδέα. Θα τα κάνουμε για να… κεράσουμε τα παιδάκια! (γκουχου)
Ουσιαστικά δηλαδή είναι ψημένη σφολιάτα με ζάχαρη και κανέλα από πάνω. Θα βγω να πάρω σφολιάτα το μεσημέρι…
Θοδωρής
Aspa αναφέρει:
Περιμένουμε φωτογραφίες! Καλή όρεξη στα…. παιδάκια! 🙂
Mama4 αναφέρει:
Δεν ήξερα το όνομα για αυτά τα νοστιμότατα σφολιατάκια. Πάντως εγώ ως φανατική σοκολατού τα φτιάχνω και με λιωμένη κουβερτούρα από πάνω…μμμ….
Aspa αναφέρει:
Το απογείωσες! Κι εμένα θα μου άρεσε έτσι, είμαι σίγουρη!
Next time σοκολάτα… 🙂
CrazyTourists αναφέρει:
Έχω δοκιμάσει κι εγώ σ’ένα καφέ στο κέντρο και ήταν πεντανόστιμα!! Κρατάω τη συνταγή για μελλοντική χρήση!
Τρελοτουρίστρια
Aspa αναφέρει:
Θα σας αρέσουν, είναι σίγουρο! Καλή επιτυχία!
Callie αναφέρει:
Συμπτωματικά προχθές που ήμουν καλεσμένη σε μία φίλη, είχε για φτιάξει τέτοιου είδους ορεκτικά σε γλυκό και σε αλμυρό. Τα αλμυρά ήταν με παρμεζάνα και λίγο στριφτά και τα γλυκά είχαν το σχήμα απο γυαλάκια. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες αλλά φαντάζομαι μπορείτε να το καταλάβετε. Μία λωρίδα που την τυλίγω και από τις δυο πλευρές σε κύκλο. Οσο για το περιστατικό στο σχολείο είναι κάτι που μάλλον θα ακούμε συχνά από δω και πέρα σε διάφορες μορφές. Κρίμα!Ούτε θέλω να σκέφτομαι πώς θα ένιωθε το πουλάκι μου. Τα γλυκά μου τα παιδάκια είναι δυστυχώς με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι αποδέκτες αυτής της κατάστασης. Πρέπει να τα προστατέψουμε οπωσδήποτε! Και τέτοιες όμορφες ιδέες είναι τέλειες!
Aspa αναφέρει:
Έχεις απόλυτο δίκιο. Αφού υπάρχουν λύσεις, γιατί να μην τις αξιοποιήσουμε; Μια φορά τα παιδιά θα είναι παιδιά! Ούτε σε ροζ συννεφάκι να ζουν, αλλά ούτε και να τους στερήσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, αφού μπορούμε…
DaNaH αναφέρει:
Εμείς churros φάγαμε στο ταξίδι που κάναμε στο Παρίσι και ήταν στο σχήμα σαν πλεξουδάκια. Μπορείς να δεις τη photo εδώ Τρώγονται ζεστά και είναι πολύ νόστιμα!! 🙂 Ωραία ιδέα! Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!
Aspa αναφέρει:
Έτσι τα είχα πρωτοδοκιμάσει κι εγώ, σαν πλεξουδάκια, σε μεξικάνικο εστιατόριο!
Νοστιμότατα!
Νατάσσα Συλλιγνάκη αναφέρει:
Κι εγώ αυτό ήθελα να σας γράψω -εμείς, με τον Άκη, τα στριφογυρνάμε ή τα κάνουμε μικρά πλεξουδάκια. Και καμιά φορά βάζουμε καστανή ζάχαρη και αποκτά γεύση “καραμέλας” 🙂
Aspa αναφέρει:
Τη λατρεύω την καστανή ζάχαρη. Θα βάλω την επόμενη φορά!