Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές συνήθειες έτσι ώστε να παραμένουν οργανωμένα. Αυτό, φυσικά, συμπεριλαμβάνει και την οργάνωση της σχολικής τους τσάντας.
Ας κάνουμε, όμως, ένα βήμα πίσω. Τι πρέπει να βάζουν τα παιδιά κάθε μέρα στην τσάντα τους; Δηλαδή ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενό της;
Μπορεί να ακούγεται σαν μία «χαζή» ερώτηση (αν και φυσικά, δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις!) αλλά η απάντηση θέλει σκέψη. Οι λίστες σχολικών ειδών που μας δίνουν τα σχολεία δεν συμπεριλαμβάνουν όλα αυτά που πρέπει να έχει μία καλά οργανωμένη σχολική τσάντα.
Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε, 5 εύκολα βήματα για την οργάνωση σχολικής τσάντας των παιδιών.
1. Βιβλία και Τετράδια
Πρώτα και καλύτερα μπαίνουν τα βιβλία και τα τετράδια που είναι οι “βασικοί πρωταγωνιστές” της τσάντας. Ο πιο σημαντικός κανόνας για τα βιβλία και τα τετράδια και είναι ότι τα βάζουμε στην τσάντα από το προηγούμενο βράδυ ώστε να αποφύγουμε την τρέλα της πρωινής προετοιμασίας! Πώς, όμως, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι τα βιβλία και τα τετράδια είναι καλά οργανωμένα μέσα στην τσάντα;
Στο δικό μας σπίτι, προτιμούσαμε σχολικές τσάντες με δύο θήκες, ώστε να χωρίζονται τα τετράδια από τα βιβλία και να μην χάνονται μεταξύ τους λόγω διαφοράς ύψους.
Η μεγάλη μου κόρη, επίσης, χρωμάτιζε το πάνω μέρος των βιβλίων της με υπογραμμιστικά ανά μάθημα, με βάση το χρώμα των τετραδίων της. Για παράδειγμα, αν εκείνη τη χρονιά το τετράδιο της γλώσσας ήταν πράσινο, χρωμάτιζε μία πράσινη κουκίδα στο πάνω μέρος του βιβλίου της γλώσσας για να το εντοπίζει εύκολα στην τσάντα της. Εναλλακτικά, αν ένα παιδί δεν θέλει να χρωματίσει το πάνω μέρος του βιβλίου, μπορεί να χρησιμοποιήσει χρωματιστούς σελιδοδείκτες.
Επιπλέον, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν μαζί τους ένα πρόχειρο τετράδιο για σημειώσεις.
Τέλος, βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα βιβλία και τα τετράδια των παιδιών έχουν κάπου γραμμένο το όνομά τους, ώστε να μην χάνονται.
Προαιρετικά, μπορούμε επίσης να ντύσουμε τα βιβλία των παιδιών με διαφανές πλαστικό για να αποφύγουμε τις φθορές.
2. Κασετίνα
Βεβαιωνόμαστε ότι η κασετίνα των παιδιών είναι εφοδιασμένη με μολύβια, στυλό, υπογραμμιστικό, γόμα, ξύστρα, χάρακα, σελιδοδείκτες. Αν είναι δυνατόν, μπορούμε να έχουμε μια ξεχωριστή κασετίνα με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές, την οποία θα παίρνουν μαζί τους μόνο όταν χρειάζεται.
Για όσα μολύβια ζητάει ο δάσκαλος ή η δασκάλα, υπολογίζουμε τα διπλά! Μπορεί κάποιο μολύβι να χαθεί κατά λάθος ή κάποιος συμμαθητής των παιδιών να θέλει να δανειστεί ένα μολύβι. Όμως, προσοχή να μην κουβαλάνε τα παιδιά περισσότερα πράγματα από όσα είναι απολύτως απαραίτητα, για να αποφύγουν το έξτρα βάρος.
3. Φαγητό και Νερό
Το πόσο φαγητό παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο εξαρτάται από το πόσες ώρες περνάνε εκεί. Αν τα παιδιά είναι εκεί μόνο για λίγες ώρες, τότε το φαγητό τους πιθανόν να χωράει στην κανονική τους τσάντα. Αν, όμως, μένουν στο ολοήμερο, ίσως χρειάζεται να έχουν μαζί τους ένα τσαντάκι φαγητού.
Πέρα από το κολατσιό, σιγουρευόμαστε ότι τα παιδιά έχουν ένα παγουράκι με νερό. Τα σχολεία έχουν φυσικά βρύσες με νερό που μπορούν να πιουν τα παιδιά στο διάλειμμα, αλλά όχι την ώρα του μαθήματος. Για αυτό, φροντίζουμε να έχουν ένα παγούρι που κλείνει καλά για να έχουν νερό μαζί τους παντού.
Επίσης βεβαιωνόμαστε ότι έχουν και κάποια πετσέτα ή χαρτοπετσέτες.
4. Είδη Περιποίησης και Αλλαξιές
Είναι απίστευτο πόσες φορές τα παιδιά μου γύριζαν σπίτι από το σχολείο με άδεια πακέτα από χαρτομάντηλα επειδή οι συμμαθητές τους ξέχασαν τα δικά τους στο σπίτι! Είναι καλό τα παιδιά να έχουν μαζί τους χαρτομάντιλα, μαντιλάκια και αντισηπτικό. Στον ίδιο χώρο της τσάντας μπορεί να φυλάσσονται και μάσκες προσώπου ή φάρμακα, αν το παιδί τα χρειάζεται.
Να σημειωθεί, ότι μερικά σχολεία μπορεί να μην επιτρέπουν τα παιδιά να κουβαλάνε δικά τους παυσίπονα στην τσάντα τους για ασφάλεια. Για αυτόν τον λόγο, φρόντισε να ενημερωθείς από το σχολείο για τους κανονισμούς του.
Τέλος, βρες έναν χώρο στην τσάντα για να μπει μια αλλαξιά για περίπτωση ανάγκης.
5. Τρόποι Επικοινωνίας
Αν τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουν το τηλέφωνο των γονιών τους ή του σπιτιού απέξω. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που το θυμούνται ή βρίσκονται σε ηλικία που κουβαλάνε το δικό τους κινητό τηλέφωνο στην τσάντα τους, καλό είναι να έχουν μαζί τους μία καρτούλα ή ένα χαρτάκι με τα στοιχεία επικοινωνίας των γονιών.
Στην κάρτα αυτή, μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε κι άλλες πληροφορίες για το παιδί, όπως για παράδειγμα τυχόν αλλεργίες. Έτσι, ακόμη κι αν βρεθούν σε κατάσταση όπου δεν μπορούν να θυμηθούν το τηλέφωνό μας ή δεν μπορούν να συνεννοηθούν με κάποιον υπεύθυνο στο σχολείο, υπάρχει ένας γραπτός τρόπος να βοηθηθούν.
Ίσως αυτά τα 5 βήματα για την οργάνωση σχολικής τσάντας των παιδιών να μας φαίνονται αυτονόητα. Όμως, μέσα στα δεκάδες πράγματα που έχουμε να κάνουμε για την Επιστροφή στα Σχολεία, είναι εξίσου δυνατόν κάποια από αυτά να μας έχουν ξεφύγει.
Για αυτό, δημιούργησα μια αναλυτική λίστα οργάνωσης της σχολικής τσάντας. Με άλλα λόγια, γίνομαι δασκάλα και σου δίνω τη δική μου λίστα με σχολικά είδη!
Κατέβασε τη δωρεάν λίστα οργάνωσης σχολικής τσάντας
Αν θέλεις να σου στείλω το αρχείο για εκτύπωση συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα. Η λίστα θα σου έρθει με email στη στιγμή και παράλληλα θα αρχίσεις να παίρνεις τις εβδομαδιαίες μου ενημερώσεις για να μη χάνεις ποτέ τίποτα.
Καλή και οργανωμένη σχολική χρονιά!
Αφήστε μια απάντηση