Ο Teacher Tom, έγραψε τις προάλλες ένα σπουδαίο post με τίτλο You Want Mommy To Come Back. Περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη στο Νηπιαγωγείο του. Μια μέρα ένα μικρό αγόρι το πήρε κατάκαρδα όταν η μαμά του το άφησε το πρωί στο σχολείο και έφυγε. Ο Teacher Tom – όπως κάνει πάντα σε κάθε τέτοια περίπτωση – καθόταν δίπλα του και προσπαθούσε να το παρηγορήσει. Εκείνο ωστόσο ήταν απαρηγόρητο. Έκλαιγε, χτυπιόταν στο πάτωμα και τελικά με τα πολλά κατάφερε να ψελλίσει «Θέλω η μαμά μου να γυρίσει».
Ο Teaher Tom για να δώσει στο παιδί να καταλάβει ότι το είχε ακούσει, του είπε «Κι εγώ θέλω η μαμά σου να γυρίσει».
Το αγόρι φώναξε κλαίγοντας: «Θέλω η μαμά μου να γυρίσει».
Ο Teacher Tom έγνεψε καταφατικά και επανέλαβε χαμηλόφωνα: «Κι εγώ θέλω η μαμά σου να γυρίσει».
Συνέχισαν έτσι αρκετές φορές. Κάποια άλλα παιδιά από την τάξη πλησίασαν το αγόρι και προσπάθησαν να το παρηγορήσουν. Ο Teacher Tom του έλεγε ότι καταλαβαίνει ότι είναι θυμωμένος και λυπημένος και ότι η μαμά του πάντα γυρίζει. Κάθε φορά όμως που ο μικρός έλεγε «Θέλω η μαμά μου να γυρίσει» ο Teacher Tom του απαντούσε: «Κι εγώ θέλω η μαμά σου να γυρίσει».
Τελικά κάποια στιγμή ο Teacher Tom κατάλαβε. Όταν το αγόρι είπε «Θέλω η μαμά μου να γυρίσει», ο Teacher Tom απάντησε για πρώτη φορά «Εσύ θέλεις η μαμά σου να γυρίσει». Τότε το αγόρι κούνησε το κεφάλι σαν να είπε «Επιτέλους», σηκώθηκε από το πάτωμα με δάκρυα ακόμα στα μάτια και πήγε προς το τραπέζι των κατασκευών για να παίξει με τα άλλα παιδιά.
Τι σπουδαίο μάθημα για την ανθρώπινη επικοινωνία! Όπως έγραψα και στο facebook όταν έκανα share το post, η πιο ισχυρή λέξη που μπορεί να ειπωθεί από την ανθρώπινη γλώσσα, είναι η λέξη «Εσύ». Η φράση αυτή είναι από ένα ολιγοσέλιδο αλλά «δυνατό» κλασσικό βιβλίο το Skill with People του Les Giblin. Στο βιβλίο, που είχα τη χαρά να μεταφράσω στα Ελληνικά, όταν η εταιρεία με την οποία συνεργαζόμουν αγόρασε τα δικαιώματα, λέει ότι προκειμένου να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σωστά με τους ανθρώπους χρειάζεται να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται κυρίως για τον εαυτό τους και όχι για εμάς. Και το αντίστροφο. Εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον εαυτό μας, παρά για οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.
Φυσικά δεν μπορούμε να βάλουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν άνθρωποι που κυβερνώνται μόνο από εγωκεντρικές σκέψεις και δεν ενδιαφέρονται για κανέναν άλλον παρά μόνο για τον εαυτό τους. Όμως όλοι έχουμε μέσα μας την εγωκεντρική μας πλευρά. Ας το θυμόμαστε αυτό λοιπόν στις καθημερινές μας συναναστροφές. Όταν συζητάμε με άλλους ας θυσιάσουμε την ικανοποίηση που νιώθουμε μιλώντας για τον εαυτό μας και ας θυμόμαστε να μιλάμε για το πιο ενδιαφέρον θέμα στον κόσμο για τους συνομιλητές μας. Και ποιο είναι πιο ενδιαφέρον θέμα στον κόσμο για τους συνομιλητές μας; Ο εαυτός τους.
Όταν είχα διαβάσει και μεταφράσει το βιβλίο δεν ήμουν μητέρα. Τώρα όμως συνειδητοποιώ ότι οι αρχές του βιβλίου με έχουν βοηθήσει στο μεγάλωμα των παιδιών. Επειδή η ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, ας θυμόμαστε να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια τους και να εκφραζόμαστε ανάλογα. Όχι λοιπόν «εγώ θέλω να κάνεις αυτό και αυτό» αλλά «εσύ θα ωφεληθείς αν το κάνεις αυτό».
Φυσικά οι αρχές του βιβλίου ισχύουν παντού. Στις προσωπικές μας σχέσεις, στις σχέσεις μας με την οικογένεια και τους φίλους μας, στις επαγγελματικές μας συναναστροφές ακόμα και στα social media. Στα social media, ας μάθουμε να κάνουμε μία παύση πριν να ανεβάσουμε οτιδήποτε κι ας σκεφτούμε: Αυτό που πάω να ανεβάσω θα προσθέσει αξία; Θα διασκεδάσει; Θα εμπνεύσει; Θα βοηθήσει; Ή μήπως μιλάω συνεχώς μόνο για το δικό μου πιο ενδιαφέρον θέμα στον κόσμο, τον εαυτό μου;
Γράφει ο Les Giblin:
Αφαιρέστε αυτές τις τέσσερις λέξεις από το λεξιλόγιό σας:
Εγώ, εμένα, μου, δικό μου.
Αντικαταστήστε αυτές τις λέξεις με μία λέξη, την πιο ισχυρή λέξη που μπορεί να ειπωθεί από την ανθρώπινη γλώσσα:
Εσύ.
Photo by Thomas Tolkien
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Μόλις βρήκα και παρήγγειλα το βιβλίο του Les Giblin που ανέφερες. Θέλω πολύ να διαβάσω και τα υπόλοιπα από όσα γράφει. Σε ευχαριστώ που για μια ακόμα φορά μου έδωσες έμπνευση και με βοήθησες να δω τα πράγματα λίγο διαφορετικά.
Ειρήνη κι εγώ σε ευχαριστώ! Θα το διαβάσεις μονομιάς το βιβλίο, θα δεις. Ελπίζω να σε εμπνεύσει ακόμα περισσότερο!
Πόσο σωστό…πόσο συχνά παραπονιόμαστε ότι κάποιοι ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους αλλά δεν έχουμε κάτσει να σκεφτούμε ότι και εμείς κάνουμε το ίδιο…
Έτσι ακριβώς!
Με συγκίνησε το κείμενο σου.
Όσο το διάβαζα ερχόντουσαν στο μυαλό μου εικόνες που χρησιμοποιούσα πολύ το εγώ.
Και μάλιστα πολύ πρόσφατα, με αφορμή την επαγγελματική εξέλιξη του άντρα μου.
Είχαμε δύο προτάσεις. Η μία εκ των δύο, έφερνε στεναχώρια σε εμένα και χαρά σε εκείνον. Όσο μιλούσα για εμένα, έβλεπα ότι δημιουργούταν ένταση κι εκνευρισμός.
Όταν όμως κατάλαβα πώς νιώθει εκείνος, το σεβάστηκα και τελικά το αποδέχτηκα όλα ηρέμησα. Και για να κλείσω την ιστορία, τελικά αποδέχτηκε την δεύτερη πρόταση που έκανε χαρούμενους και τους δύο.
Δεν ξέρω, αν “το σύμπαν συνωμότησε” για να μας κάνει και τους δυο χαρούμενους, ξέρω όμως πόσο εκτίμησε ο άντρας μου ότι του στάθηκα ακόμα και στην επιλογή που δεν “βόλευε” εμένα!
Είσαι πάντα έμπνευση Άσπα για εμένα. Πολύ κοινότυπο, ίσως να έχεις συνηθίσει να στο λένε, αλλά το νέο μου blog προσπαθώ να χτίσω με τα μαθήματα blogging που μου έχει δώσει εσύ μέσα από τα κείμενα σου.
Σε φιλώ.
Μάρθα, δεν είναι κοινότυπο και το εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό που μου γράφεις. Σε ευχαριστώ πολύ!