• Αρχική
  • Ξεκίνησε από εδώ
  • Ποια είμαι
  • Τύπος
  • Επικοινωνία
  • Newsletter
  • Λένε…
  • Club Μελών Love, mom

Aspa Online

Blog για μαμάδες: Ιδέες, Δραστηριότητες & Καθημερινές Συμβουλές

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΣΠΙΤΙ
    • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
    • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ
  • ΕΜΠΝΕΥΣΗ
  • Η ΖΩΗ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ
    • ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ
  • E-SHOP

Πώς να βράσετε πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν

Το τσούγκρισμα των αυγών αρέσει σε όλους μας. Το σπάσιμο των αυγών κατά το βράσιμο σε κανέναν! Και δεν υπάρχει τίποτε πιο απογοητευτικό από το να ξεκινάς να βάψεις τα αυγά σου με ενθουσιασμό και να καταλήγεις με μια στοίβα ραγισμένα αυγά.

Σε αυτό το post θα βρείτε κόλπα και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βράσετε φέτος τα πασχαλινά σας αυγά χωρίς να σας σπάσουν.

Πάμε να τα δούμε!

Πώς να βράσετε πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν

Χρησιμοποιήστε παλαιότερα αυγά

Όταν πρόκειται για το βράσιμο των αυγών, η χρήση παλαιότερων αυγών μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Τα αυγά ημέρας έχουν σπάνε ευκολότερα γιατί το επίπεδο pH είναι χαμηλότερο και το ασπράδι προσκολλάται περισσότερο πάνω στο τσόφλι. Έτσι λοιπόν αγοράστε τα αυγά σας καμιά βδομάδα – 10 μέρες πριν να τα βάψετε.

Φέρτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Αν είχατε ήδη τα αυγά εκτός ψυγείου, είστε μια χαρά. Αν όμως τα είχατε στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι θα τα βγάλετε τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το βράσιμο έτσι ώστε να τα έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Καθαρίστε τα αυγά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα

Εντάξει αυτό το tip δεν αφορά και τόσο το σπάσιμο, αλλά το βάψιμο. Θέλετε τα αυγά σας να είναι λεία και καθαρά για τέλειο βάψιμο, οπότε θα τα πλύνετε καθαρίζοντάς τα με ένα σφουγγάρι κουζίνας πριν το βράσιμο.

Βάλτε τα αυγά σε μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να την παραγεμίσετε.

Δεν θέλετε τα αυγά να είναι τόσο στριμωγμένα στην κατσαρόλα ώστε να αρχίσουν τα τσουγκρίσματα από μόνα τους. Βάλτε τα σε μονή στρώση και προαιρετικά βάλτε μία πετσέτα κουζίνας στον πάτο της κατσαρόλας η οποία θα προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας. Καλύψτε προσεκτικά με νερό βρύσης.

Προσθέστε ξύδι ή αλάτι

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το ξύδι και το αλάτι εμποδίζουν τα αυγά από το να σπάσουν. Σύμφωνα με το Science of Cooking, το ξύδι ή το αλάτι δεν εμποδίζουν το σπάσιμο, αλλά κάνουν το ασπράδι των αυγών να πήξει γρηγορότερα, έτσι ώστε να μην διαρρεύσει αν κάποιο κέλυφος ραγίσει.

Επειδή εμείς τα αυγά μας τα θέλουμε για βάψιμο και τσούκρισμα, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα αυγά που θα σπάσουν (ακόμη κι αν είναι ανεπαίσθητη η ρωγμή) αλλά φυσικά, δεν θα πάνε χαμένα!

Ωστόσο η προσθήκη ξυδιού ή αλατιού συστήνεται γιατί εκτός των άλλων βοηθάει και στο ευκολότερο ξεφλούδισμα. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας ξίδι ή μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Βράστε τα αυγά με το σωστό τρόπο

Φέρτε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού σταδιακά, ώστε να μη σπάσουν τα αυγά από την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Όταν το νερό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν, ανάλογα με το πόσο σφικτά τα θέλετε. Επειδή εδώ μιλάμε για πασχαλινά αυγά που τα θέλουμε σφιχτά και γερά για τσούγκρισμα τα αφήνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά. Μάθετε περισσότερα για τους χρόνους βρασίματος στο άρθρο η τέχνη του αυγού, του Άκη Πετρετζίκη.

Μία άλλη τεχνική είναι να κλείσετε εντελώς τη φωτιά όταν βράσει το νερό, να βάλετε καπάκι στην κατσαρόλα και να αφήσετε τα αυγά να γίνουν από μόνα τους, ανάλογα με το πόσο σφιxτά τα θέλετε. Μάθετε περισσότερα στο Πώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε).

Στη συνέχεια θα αφαιρέστε τα αυγά από την κατσαρόλα και θα τα αφήσετε να κρυώσουν, μέχρι να έρθει η στιγμή να τα βάψετε. Προτιμότερο όμως είναι να τα κρυώσετε εσείς κάτω από τρεχούμενο νερό, έτσι ώστε να μην να παραμαγειρευτούν.

Ένα ωραίο tip είναι να έχετε βράσει τα αυγά από την προηγούμενη και να τα βάψετε την επόμενη, για παράδειγμα την Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο κατά το έθιμο.

Και εννοείται ότι θα φτιάξετε αυγά χελωνονιντζάκια! Εννοείται!

Πώς να φτιάξετε Πασχαλινά αυγά χελωνονιντζάκια (και να δώσετε ωραίες μάχες)

Κλείνοντας να πω ότι είναι φυσιολογικό μερικά αυγά να σπάσουν, ακόμη κι αν τα κάνεις όλα σωστά. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να έχεις παταγώδη αποτυχία, όπως εγώ πέρσι!

Για του λόγου το αληθές, να ένα post που ανέβασα πέρσι στο facebook:

Πάντα λοιπόν μπορεί να σου σπάσουν τα αυγά, ακόμη κι αν “τα κάνεις όλα σωστά”. Υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες. Για αυτό, η ικανοποίηση όταν ΔΕΝ σου σπάνε είναι ακόμη μεγαλύτερη!

Θυμηθείτε, το κλειδί για να βράσετε αυγά χωρίς να σπάσουν βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Εύχομαι καλό βράσιμο, καλό βάψιμο και καλά τσουγκρίσματα!

  • Share
  • Tweet
  • Pin
  • 143shares

Σχετικά posts:

Εύκολο γλυκό με ό,τι έχει περισσέψει Πασχαλινό παιχνίδι: Βρες και χρωμάτισε [για εκτύπωση] Πασχαλινό κυνήγι θησαυρούΠασχαλινό κυνήγι θησαυρού (που θα μείνει αξέχαστο)

Ανηκει στην κατηγορια:Συνταγές επισημασμένο με:Πάσχα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Aspa Online

Γεια είμαι η Άσπα! Πιστεύω ότι η ζωή είναι πιο διασκεδαστική όταν τη μοιράζεσαι κι έτσι σε αυτό το blog μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τις περιπέτειές μου με τα παιδιά μου τα τελευταία 17 χρόνια. Καλώς ήρθες!
[Περισσότερα…]

Τι ψάχνεις;

Μπες στο e-shop
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Δωρεάν εκτυπώσιμα

Πρόσφατα Posts

  • 5+1 απλά βήματα για να φτιάξεις το δικό σου κόμικ (με δωρεάν εκτυπώσιμο)
  • Απρόσμενο δώρο από την Ουγκάντα
  • Έκανα αρκετά ως μαμά;
  • Χάρτινη Αλατιέρα: Το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων που σου λέει την τύχη!
  • 6 παιχνίδια για το αυτοκίνητο που θα λατρέψουν τα παιδιά (για ήσυχες διαδρομές)

Λένε για το blog

Είναι αυτή η αμεσότητα, αυτό το χιούμορ, αυτή η λάμψη των ματιών (που μπορώ να φανταστώ), η μουσική των λέξεων και των απόψεων, που ακούω… Διάβασε τη συνέχεια… “Σ’ ευχαριστώ γι’ αυτήν την πόρτα”

Διάβασε τι άλλο λένε >>

Copyright © 2025 · Aspa Online · Όροι Χρήσης · Πολιτική Απορρήτου · Όλα τα κείμενα και οι εικόνες είναι πνευματική ιδιοκτησία του Aspa Online. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίησή τους χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού τους. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  • 143shares
  • 120
  • 8
  • 15
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}