Το τσούγκρισμα των αυγών αρέσει σε όλους μας. Το σπάσιμο των αυγών κατά το βράσιμο σε κανέναν! Και δεν υπάρχει τίποτε πιο απογοητευτικό από το να ξεκινάς να βάψεις τα αυγά σου με ενθουσιασμό και να καταλήγεις με μια στοίβα ραγισμένα αυγά.
Σε αυτό το post θα βρείτε κόλπα και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βράσετε φέτος τα πασχαλινά σας αυγά χωρίς να σας σπάσουν.
Πάμε να τα δούμε!
Χρησιμοποιήστε παλαιότερα αυγά
Όταν πρόκειται για το βράσιμο των αυγών, η χρήση παλαιότερων αυγών μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Τα αυγά ημέρας έχουν σπάνε ευκολότερα γιατί το επίπεδο pH είναι χαμηλότερο και το ασπράδι προσκολλάται περισσότερο πάνω στο τσόφλι. Έτσι λοιπόν αγοράστε τα αυγά σας καμιά βδομάδα – 10 μέρες πριν να τα βάψετε.
Φέρτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Αν είχατε ήδη τα αυγά εκτός ψυγείου, είστε μια χαρά. Αν όμως τα είχατε στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι θα τα βγάλετε τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το βράσιμο έτσι ώστε να τα έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Καθαρίστε τα αυγά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα
Εντάξει αυτό το tip δεν αφορά και τόσο το σπάσιμο, αλλά το βάψιμο. Θέλετε τα αυγά σας να είναι λεία και καθαρά για τέλειο βάψιμο, οπότε θα τα πλύνετε καθαρίζοντάς τα με ένα σφουγγάρι κουζίνας πριν το βράσιμο.
Βάλτε τα αυγά σε μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να την παραγεμίσετε.
Δεν θέλετε τα αυγά να είναι τόσο στριμωγμένα στην κατσαρόλα ώστε να αρχίσουν τα τσουγκρίσματα από μόνα τους. Βάλτε τα σε μονή στρώση και προαιρετικά βάλτε μία πετσέτα κουζίνας στον πάτο της κατσαρόλας η οποία θα προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας. Καλύψτε προσεκτικά με νερό βρύσης.
Προσθέστε ξύδι ή αλάτι
Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το ξύδι και το αλάτι εμποδίζουν τα αυγά από το να σπάσουν. Σύμφωνα με το Science of Cooking, το ξύδι ή το αλάτι δεν εμποδίζουν το σπάσιμο, αλλά κάνουν το ασπράδι των αυγών να πήξει γρηγορότερα, έτσι ώστε να μην διαρρεύσει αν κάποιο κέλυφος ραγίσει.
Επειδή εμείς τα αυγά μας τα θέλουμε για βάψιμο και τσούκρισμα, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα αυγά που θα σπάσουν (ακόμη κι αν είναι ανεπαίσθητη η ρωγμή) αλλά φυσικά, δεν θα πάνε χαμένα!
Ωστόσο η προσθήκη ξυδιού ή αλατιού συστήνεται γιατί εκτός των άλλων βοηθάει και στο ευκολότερο ξεφλούδισμα. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας ξίδι ή μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Βράστε τα αυγά με το σωστό τρόπο
Φέρτε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού σταδιακά, ώστε να μη σπάσουν τα αυγά από την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Όταν το νερό βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν, ανάλογα με το πόσο σφικτά τα θέλετε. Επειδή εδώ μιλάμε για πασχαλινά αυγά που τα θέλουμε σφιχτά και γερά για τσούγκρισμα τα αφήνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά. Μάθετε περισσότερα για τους χρόνους βρασίματος στο άρθρο η τέχνη του αυγού, του Άκη Πετρετζίκη.
Μία άλλη τεχνική είναι να κλείσετε εντελώς τη φωτιά όταν βράσει το νερό, να βάλετε καπάκι στην κατσαρόλα και να αφήσετε τα αυγά να γίνουν από μόνα τους, ανάλογα με το πόσο σφιxτά τα θέλετε. Μάθετε περισσότερα στο Πώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε).
Στη συνέχεια θα αφαιρέστε τα αυγά από την κατσαρόλα και θα τα αφήσετε να κρυώσουν, μέχρι να έρθει η στιγμή να τα βάψετε. Προτιμότερο όμως είναι να τα κρυώσετε εσείς κάτω από τρεχούμενο νερό, έτσι ώστε να μην να παραμαγειρευτούν.
Ένα ωραίο tip είναι να έχετε βράσει τα αυγά από την προηγούμενη και να τα βάψετε την επόμενη, για παράδειγμα την Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο κατά το έθιμο.
Και εννοείται ότι θα φτιάξετε αυγά χελωνονιντζάκια! Εννοείται!
Κλείνοντας να πω ότι είναι φυσιολογικό μερικά αυγά να σπάσουν, ακόμη κι αν τα κάνεις όλα σωστά. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να έχεις παταγώδη αποτυχία, όπως εγώ πέρσι!
Για του λόγου το αληθές, να ένα post που ανέβασα πέρσι στο facebook:
Πάντα λοιπόν μπορεί να σου σπάσουν τα αυγά, ακόμη κι αν “τα κάνεις όλα σωστά”. Υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες. Για αυτό, η ικανοποίηση όταν ΔΕΝ σου σπάνε είναι ακόμη μεγαλύτερη!
Θυμηθείτε, το κλειδί για να βράσετε αυγά χωρίς να σπάσουν βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Εύχομαι καλό βράσιμο, καλό βάψιμο και καλά τσουγκρίσματα!
Αφήστε μια απάντηση