Θυμάμαι μια φορά σε ένα επαγγελματικό σεμινάριο που ο ομιλητής μιλούσε για την προσωπική αξία του κάθε ανθρώπου. Ήθελε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι δε θα πρέπει να αφήνουμε ποτέ τη γνώμη των άλλων για εμάς να επηρεάζει το πώς νιώθουμε εμείς για τον εαυτό μας.
Έβγαλε λοιπόν ένα χαρτονόμισμα μεγάλης αξίας από την τσέπη του και μας ρώτησε:
«Αυτό το χαρτονόμισμα θέλω να το χαρίσω σε κάποιον από εσάς. Ποιος το θέλει;»
Σχεδόν όλοι στην αίθουσα σηκώσαμε το χέρι μας.
Τότε πήρε το χαρτονόμισμα και το τσαλάκωσε. Το έκανε ένα μπαλάκι μέσα στη χούφτα του και μας το έδειξε. Μετά το ξετύλιξε. Το χαρτονόμισμα ήταν φυσικά τσαλακωμένο, αλλά ήταν ακόμα μια χαρά.
«Τώρα; Ποιος το θέλει;» ρώτησε.
Σχεδόν όλοι στην αίθουσα σηκώσαμε και πάλι το χέρι μας.
«Αυτό το μάθημα θέλω να το θυμάστε για πάντα, μας είπε. Πολλές φορές στη ζωή, οι καταστάσεις, οι άνθρωποι, οι συνθήκες μας τσαλακώνουν. Και συχνά νιώθουμε σαν να έχουμε χάσει την αξία μας. Να μην ξεχάσετε ποτέ το τσαλακωμένο χαρτονόμισμα. Ό,τι κι αν συμβεί, ποτέ δε θα χάσετε την προσωπική σας αξία».
Τέτοιες μέρες συνηθίζω να γράφω κάτι για την 25η Μαρτίου. Άλλες φορές μπορεί να είναι κάτι που μου έκανε εντύπωση από τη σχολική γιορτή, άλλες φορές κάτι που έγινε στην παρέλαση, άλλες φορές κάτι που μου είπαν οι κόρες μου. Χθες στη σχολική γιορτή ήμουν συναισθηματικά φορτισμένη για δύο λόγους. Ο ένας ήταν επειδή έβλεπα την Εβελίνα για τελευταία φορά ως μαθήτρια Δημοτικού σε γιορτή σχολείου. Ο άλλος λόγος είναι η δύσκολη περίοδος που περνάει η χώρα μας και όλοι εμείς, η οποία νιώθω ότι τώρα έχει κορυφωθεί.
Μου έλεγε πριν από 2-3 χρόνια η Εβελίνα για τους πολιτικούς: «Είναι απαράδεκτο. Την έκαναν την Ελλάδα ‘στούμπικη’». Είχε πλάσει αυτή τη λέξη: «στούμπικη». Μιλούσε για την τότε πολιτική κατάσταση, χωρίς να αναφέρεται φυσικά σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Ήταν και είναι ακόμα, ένας σκεπτόμενος άνθρωπος. Κάτι που είναι λάθος, είναι λάθος όποιο κόμμα κι αν το κάνει. Κάτι που είναι σωστό, είναι σωστό όποιο κόμμα κι αν το κάνει. Και πριν από ένα μήνα, έγραψε μια επιστολή προς πολιτικούς (τωρινούς και παλαιότερους) αλλά και προς εμάς όλους τους μεγάλους, στην οποία πάλι δεν αναφερόταν σε λάθη κομμάτων. Δεν την νοιάζει ποιο κόμμα έχει κάνει το λάθος. Εμείς πάλι οι «μεγάλοι» δεν έχουμε πάντα την ωριμότητα να αξιολογήσουμε μια πράξη, μια δήλωση, μια επιστολή, από μόνη της, ανεξάρτητα από το ποιος πολιτικός είναι από πίσω. Δε σκεφτόμαστε. Φοράμε χρωματιστά γυαλιά και αρνούμαστε να τα βγάλουμε. Κάνουμε σαν παιδιά νηπιαγωγείου που χτυπάνε το πόδι τους κάτω με πείσμα και λένε “ο μπαμπάς μου είναι ο καλύτερος” και αρνούνται να συνεργαστούν.
Κλείνει η μεγάλη παρένθεση για να επανέλθω στη συναισθηματική φόρτιση που ένιωθα χθες στη γιορτή του σχολείου. Καθώς έβλεπα τα παιδιά στα διάφορα δρώμενα, σύγκρινα από μέσα μου τους τότε Έλληνες και τους σημερινούς. Θυμήθηκα πόσο περήφανη ήμουν μεγαλώνοντας, που είμαι Ελληνίδα. Θυμήθηκα πόσο περήφανη αισθανόμουν για τη χώρα μου όταν σπούδαζα στο εξωτερικό. Και ξαφνικά με έπιασε ένα σφίξιμο. Αν πάνε τα παιδιά μου σε λίγα χρόνια να σπουδάσουν στο εξωτερικό, θα αισθάνονται το ίδιο περήφανα; Ένιωσα ότι η εικόνα που έχουμε δημιουργήσει στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή σαν κράτος, δε μας αξίζει. Ντράπηκα. Ένιωσα ότι κάποιος μου έκλεψε την προσωπική μου αξία σαν Ελληνίδα. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Και αν με καταλαβαίνετε, αυτός ο «κάποιος» που εννοείτε εσείς ότι έκλεψε την αξία μου, πιθανόν να είναι διαφορετικός από αυτόν τον «κάποιον» που εννοώ εγώ. Για άλλους αυτός ο «κάποιος» μπορεί να είναι οι Ευρωπαίοι. Για κάποιους άλλους η προηγούμενη κυβέρνηση. Για κάποιους άλλους η τωρινή.
Έφυγα από τη γιορτή λίγο αποκαρδιωμένη.
Σήμερα έβρεχε από το πρωί. Ο δήμος μας αποφάσισε ότι η σχολική παρέλαση θα γίνει. (Για να μη χαθεί το νόημα όσων προσπαθώ να γράψω, το post μου δεν αφορά τις παρελάσεις. Δεν έχει καμία σχέση με το post το αν μας αρέσουν οι παρελάσεις, αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι, τι υποστηρίζει το κόμμα που ψηφίσαμε και αν οι παρελάσεις έπρεπε να γίνουν σήμερα που έβρεχε ή όχι). Το σχολείο άφησε τα παιδιά και τους γονείς να αποφασίσουν αν θέλουν να πάρουν μέρος στην παρέλαση υπό συνθήκες βροχής. Αν ήθελαν, μπορούσαν να φορέσουν αδιάβροχα και μπουφάν.
Η Εβελίνα είπε ότι ήθελε να παρελάσει. Έτσι, παρά τη βροχή μαζευτήκαμε στο χώρο της παρέλασης με τις ομπρέλες μας. Και η παρέλαση άρχισε. Και τα παιδιά, άρχισαν να περνάνε από μπροστά μας βρεγμένα και χαμογελαστά. Το απολάμβαναν! Τα μαλλιά τους ήταν βρεγμένα. Τα παπούτσια τους ήταν βρεγμένα. Οι σημαίες – το σύμβολο της χώρας μας – στα χέρια των σημαιοφόρων ήταν βρεγμένες.
Φεύγοντας από την παρέλαση για να φτάσουμε στο σημείο που είχαμε παρκάρει, σήκωσα το κεφάλι μου ψηλά και είδα μία ακόμα βρεγμένη σημαία σε μπαλκόνι. Και τότε στο μυαλό μου ήρθε το χαρτονόμισμα. Το χαρτονόμισμα που είχε τσαλακωθεί, αλλά δεν είχε χάσει την αξία του! Έβγαλα τη φωτογραφική και τη φωτογράφισα. Και χαμογέλασα….
Η Ελλάδα έχει βραχεί, αλλά δεν έχει χάσει την αξία της.
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Εμας δυστυχώς ακυρώθηκε η παρέλαση. Αλλα όχι τελειως. Παρηλασαν οι σημαίες. Και εμεις μειναμε εκει να τις χειροκροτήσουμε. Μηπως αυτοι που τιμάμε δεν παλεψαν με δυσκολες καιρικές συνθήκες; Και να σου πω την αληθεια τσαλακωμένος αισθανεσαι αν το πιστεψεις. Το μυστικό ειναι να νιωθουμε οτι και αν συμβαινει περηφανοι.
Μπράβο για την παρέλαση με τις σημαίες και μπράβο που μείνατε να τις χειροκροτήσετε! Και του χρόνου και με καλύτερες ελπίζω συνθήκες από όλες τις πλευρές…
Είναι από τις λίγες φορές που σε διαβάζω συναισθηματικά φορτισμένη για κάτι εκτός από τα κορίτσια σου και η αλήθεια είναι πως γι’ αυτό ακριβώς έχει μεγαλύτερο “βάρος” το post σου. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος αλλά και ρεαλίστρια σε σημείο κυνισμού. Ένιωθα επίσης περήφανη σπουδάζοντας έξω ως Ελληνίδα και ελπίζω τα παιδιά μου, τα παιδιά όλων μας, αν τελικά φύγουν να μπορούν να πουν από πού έρχονται χωρίς να έχουν τα μάτια χαμηλωμένα.
Οι δικές σου κόρες έχουν αναπτύξει την κριτική τους σκέψη, τα δικά μου αγόρια είναι στη φάση που φορτίζονται συναισθηματικά από τα δικά μας λόγια, κι αν λένε με περηφάνεια τον εθνικό ύμνο το κάνουν γιατί βλέπουν εμάς και τους δασκάλους τους. Αυτές είναι οι γενιές που θα ξαναχτίσουν την υπερηφάνεια μας, αν τη χάσαμε, κι εμείς είμαστε που θα τους δώσουμε τις βάσεις για να το κάνουν. Πέρα από κόμματα, χρώματα, ιδεολογίες.
Βρεγμένη, τσαλακωμένη ή ό,τι άλλο, η αξία παραμένει η ίδια, αν θέλεις να τη δεις.
Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ευχή μου είναι να δώσουμε στα παιδιά μας σωστές βάσεις, πέρα από κόμματα και χρώματα, όπως ακριβώς το γράφεις.
Η Ελλάδα έχει τσαλακωθει, αλλά δεν έχει χάσει την αξία της.
Έτσι ακριβώς…
Ανατρίχιασα… Ανήκω σε αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και συμφωνώ πως δεν έχει χάσει την αξία της. Και νομίζω πως αυτά τα παιδιά που παρέλασαν μέσα στη βροχή ίσως και να το ξέρουν καλύτερα από εμάς!
Το ίδιο κι εγώ σκεφτόμουν για τα παιδιά που παρέλασαν μέσα στη βροχή, Χριστίνα. Χαίρομαι που σε άγγιξε, ευχαριστώ για το μήνυμα!