Στο παλαιότερο post μου 5 πράγματα που νόμιζα ότι δε θα κάνω ποτέ ως μαμά κι όμως τα κάνω περιγράφω πώς καμιά φορά πιάνω τον εαυτό μου να κάνω πράγματα που έκανε η μαμά μου ή η γιαγιά μου – πράγματα που νόμιζα ότι δε θα ‘κανα ποτέ!
Για παράδειγμα όταν κατέβαινα τις σκάλες και τύχαινε να με παρακολουθεί η μαμά μου (αλλά κυρίως η γιαγιά μου) μου έλεγε πάντα «Πρόσεχε».
Έλεγα από μέσα μου «μα καλά τι λέει; Είναι δυνατόν να μου λέει να προσέχω στις σκάλες; Δεν έχω σκοπό να πέσω! Γιατί μου το λέει αυτό κάθε φορά;»
Και να που ως μαμά, βρέθηκα να το κάνω κι εγώ. Γιατί καθώς βλέπεις το παιδί σου να κατεβαίνει, ειδικά αν είναι φορτωμένο με τσάντες και τρέχει, σε πιάνει ανατριχίλα. Θες να μην το πεις, αλλά δεν μπορείς. Σου βγαίνει. ΠΡΟΣΕΧΕ!
Για να είμαι όμως ειλικρινής, δεν το έχω πει μόνο στις σκάλες. Αν είστε σαν κι εμένα, ίσως να το λέτε κι εσείς πιο συχνά απ΄όσο θα έπρεπε.
Είδα πρόσφατα μία σπουδαία ομιλία από την Caroline Paul με τίτλο: To raise brave girls, encourage adventure. Μιλάει κυρίως για τα κορίτσια γιατί εστιάζεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο εμείς οι γονείς έχουμε την τάση να μεγαλώνουμε τα κορίτσια από τα αγόρια, αλλά όλα όσα λέει ισχύουν και για τα δύο φύλα.
Λέει πώς όχι απλά πρέπει να προσέχουμε τι λέμε στα παιδιά, καθώς τα πολλά “πρόσεχε” τους περνάνε το μήνυμα ότι υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να φοβούνται, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω και μιλάει για τα θετικά του “επικίνδυνου” παιχνιδιού, καθώς αυτό διδάσκει αξιολόγηση κινδύνου, καθυστερημένη ικανοποίηση, επιμονή και αυτοπεποίθηση.
Ωραία λοιπόν. Ξέρουμε τι να ΜΗΝ κάνουμε. Να μην λέμε στα παιδιά ένα ξερό “Πρόσεχε”. Και τότε τι να κάνουμε; Να μην λέμε τίποτα;
Στο post της When You Want to Say, “Be Careful!” η Petra Eperjesi από το Child & Nature Alliance of Canada, που είναι ένας οργανισμός που προάγει το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προτείνει κάποιες εναλλακτικές όπως:
- Να είσαι συγκεντρωμένος/η σε αυτό που κάνεις.
- Με την ησυχία σου.
- Είμαι εδώ αν με χρειαστείς.
- Να κινείσαι αργά και προσεκτικά όταν…
- Είναι γερό και σταθερό αυτό το κλαδί;
- Τι σκέφτεσαι να κάνεις με αυτό το μεγάλο ραβδί;
- Σου άρεσε αυτό που σου έκανε; Αν τυχόν δεν σου άρεσε να του το πεις.
- Ρώτα τον αν περνάει καλά.
- Να μετακινηθούμε καλύτερα κάπου που να έχει περισσότερο χώρο;
- Πριν να πετάξεις αυτή την πέτρα, τι χρειάζεται να προσέξεις;
- Ποια θα είναι η επόμενή σου κίνηση;
- Αισθάνεσαι ασφαλής εκεί;
O Teacher Tom, ο πιο διάσημος ίσως δάσκαλος προσχολικής αγωγής παγκοσμίως, τον οποίο έχω γνωρίσει και από κοντά, λέει ότι κάθε φορά που λέμε “πρόσεχε” εκφράζουμε ξεκάθαρα την έλλειψη της εμπιστοσύνης μας στην κρίση των παιδιών και τους σπέρνουμε το ζιζάνιο της αμφιβολίας για τον εαυτό τους.
Στο post του με τίτλο Eleven Things To Say Instead Of “Be Careful” προτείνει εναλλακτικούς τρόπους να επιστήσουμε την προσοχή τους, όπως:
- Όταν οι άνθρωποι αιωρούνται με δύναμη δεν μπορούν να σταματήσουν και μπορεί να σε χτυπήσουν.
- Πάντοτε τσεκάρω ότι τα αντικείμενα είναι σταθερά πριν να περπατήσω πάνω τους.
- Μερικές φορές οι σκάλες αναποδογυρίζουν.
Ναι βέβαια. Είναι πολύ πιο εύκολο να πούμε πρόσεχε, γιατί ποιος στο καλό μπορεί να θυμηθεί “μερικές φορές οι σκάλες αναποδογυρίζουν” όταν βλέπει το παιδί του σκαρφαλώνει μόνο του στη σκάλα; Κι όμως… Την πρώτη φορά θα μας ξεφύγει το πρόσεχε. Τη δεύτερη φορά θα μας ξαναξεφύγει. Την τρίτη φορά θα επιλέξουμε πιο προσεκτικά τα λόγια μας!
Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και είναι μια σπουδαία ευκαιρία για βόλτες στην παιδική χαρά ή για εξερεύνηση στη φύση! Και βέβαια μην παραλείψετε να τυπώσετε το Φθινοπωρινό Κυνήγι Θησαυρού μου που είναι ιδανικό για την περίσταση. Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες για το πώς παίζεται το παιχνίδι στο post που θα βρείτε εδώ.
Κάντε κλικ ΕΔΩ ή στο παρακάτω κίτρινο κουμπί και θα σας στείλω το κυνήγι θησαυρού ως δώρο καλωσορίσματος!
Τα λόγια σας έχουν δύναμη. Προσέξτε πώς θα τα χρησιμοποιείτε (Ουπς!). Χρησιμοποιήστε τα για να ενδυναμώσετε τα παιδιά!
Πόσο όμορφο αυτό που διάβασα.. ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι μια τόσο μικρή λέξη έχει άσχημη έννοια μερικές φορές. Θα προσπαθήσω σύντομα να την αλλάξω. Να βοηθάω περισσότερο τις μικρές μου.
❤️ ❤️ ❤️