Πριν από λίγες μέρες είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε φωτογραφική βόλτα που διοργάνωσε η Canon στον Εθνικό κήπο, με οδηγό τον επαγγελματία φωτογράφο άγριας φύσης Χρήστο Βλάχο.
Ήταν Παρακευή πρωί και ο Εθνικός κήπος ήταν άδειος – από ανθρώπους. Έσφυζε όμως από ζωή από πουλιά και κελαηδίσματα!

Στον Εθνικό κήπο
Μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω τη νέα Canon Powershot SX70HS και έμαθα σπουδαία tips για να τραβάω φωτογραφίες στη φύση.

Στις σκάλες του Ζαππείου λίγο πριν να ξεκινήσουμε (η συγκεκριμένη photo είναι από το κινητό μου. Όλες οι υπόλοιπες είναι με την Powershot SX70HS)
Εντυπωσιάστηκα από την ικανότητα της SX70HS να καταγράφει τα πάντα με το σταθερό της φακό με zoom 65x. Ήταν απίστευτο πόσο κοντά έφερνε τα πουλιά ή τις κορυφές των δέντρων. (Αυτήν έπρεπε να έχω όταν φωτογράφιζα τα παιδιά μου στις γιορτές λήξης!)
Εκείνο όμως που με κέρδισε ήταν το βολικό μέγεθός της. Χωράει άνετα στην τσάντα μου αντίθετα με την ογκώδη DSLR μου, που συνήθως την αφήνω σπίτι γιατί δε θέλω να την κουβαλάω.
Να λοιπόν 5 σπουδαία μυστικά για τέλειες φωτογραφήσεις πτηνών (και όχι μόνο) που έμαθα από τον επαγγελματία φωτογράφο Χρήστο Βλάχο.
1. Ρύθμιση της κάμερας: Το πρώτο και πλέον σημαντικό στη φωτογράφιση πτηνών είναι η επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων της φωτογραφικής σας μηχανής. Φροντίστε προτού ξεκινήσετε να έχετε ρυθμίσει την κάμερά σας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν.
2. Προσέγγιση θέματος: Προσεγγίστε το θέμα σας διακριτικά, ώστε να μην το χάσετε. Ειδικά στην φωτογράφηση πτηνών, η σωστή και προσεκτική προσέγγιση είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μην τα τρομάξετε και πετάξουν μακριά. Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να μην βρίσκεστε δίπλα τους. Δεν χρειάζεται άλλωστε, καθώς με τις σημερινές κάμερες, όπως η Powershot SX70HS, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια λήψη από αρκετά μεγάλη απόσταση χωρίς να ενοχλήσετε το “θέμα” σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε και το crop, το οποίο σε αυτές τις φωτογραφήσεις είναι εξαιρετικά χρηστικό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
3. Θέση κάμερας: Για το καλύτερο αποτέλεσμα της λήψης σας, φροντίστε ο φακός σας να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το πτηνό που φωτογραφίζετε.
4. Background: Ιδιαίτερα σημαντική για μια καλή λήψη είναι και η επιλογή του φόντου. Εξασφαλίστε λοιπόν ότι το background σας είναι «ήσυχο» ή τουλάχιστον όσο λιγότερο θορυβώδες γίνεται. Για παράδειγμα ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο θα έμπαινε στο κάδρο σας, θα μπορούσε να σας καταστρέψει μια πολύ καλή λήψη.
5. H θέση του ήλιου: Κατά τη φωτογράφηση του θέματος σας έχετε δύο επιλογές: είτε να κάνετε την λήψη σας έχοντας τον τον ήλιο κόντρα, ή πίσω σας. Παρόλο που να τον έχετε κόντρα είναι τεχνικά πιο δύσκολο, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα πιο ατμοσφαιρικό και εντυπωσιακό, γιαυτό και αξίζει να το προσπαθήσετε.

Προσπαθώντας να φωτογραφίσω το λαμπύρισμα του ρετσινιού σε σπασμένο κλαδί που ήταν αρκετά μακριά

Σε μεγέθυνση
Ευχαριστώ την Canon για την πρόσκληση και για την υπέροχη βόλτα. Είχα ξεχάσει ότι ο Εθνικός κήπος είναι ένας μικρός παράδεισος μέσα στο κέντρο της Αθήνας.
Κι έχω τις φωτογραφίες για να το αποδείξω!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Αφήστε μια απάντηση