Πριν από λίγες μέρες οι Μαμά…δες Μπαμπά…δες, με τη βοήθεια του Kitsosmitsos που είναι καλός φίλος και food blogger, λάβαμε μέρος στη δράση του Greek foodblogs μαγειρεύοντας με τη μαντεμένια κατσαρόλα Fontignac. Ο ρόλος μου εκείνη την ημέρα ήταν δύσκολος (εεεε… ήμουν κριτικός γεύσης) αλλά επρόκειτο να γίνει δυσκολότερος. Θα έπαιρνα τη μαντεμένια κατσαρόλα σπίτι μου να τη δοκιμάσω και εγώ!
Η Βίκυ Κουμάντου με βοήθησε να επιλέξω τη συνταγή: Πικάντικη σάλτσα κιμά με κόκκινες πιπεριές και τομάτες. Τα ζυμαρικά κατέχουν υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας – ακόμα και σκέτα – αλλά τι καλύτερο όταν συνοδεύονται από ένα νόστιμα μαγειρεμένο κιμά; Παρέλαβα λοιπόν την όμορφη κόκκινη κατσαρόλα που μοιάζει ότι βγήκε από Γαλλική εξοχική κουζίνα του περασμένου αιώνα και την έβαλα να μαγειρέψει πάνω στις επαγωγικές εστίες που θεωρείται ότι είναι το τελευταίο βήμα εξέλιξης και τεχνολογίας στο χώρο του μαγειρέματος. Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα!
Δεν ξέρω αν ήταν η συνταγή που έκανε τη διαφορά ή η μαντεμένια κατσαρόλα (προφανώς ένας συνδυασμός και των δύο) αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Τη συνταγή την αντιγράφω εδώ από το Tastefull, αλλά σας προτρέπω να επισκεφτείτε το αρχικό post εκεί για να διαβάσετε τα μικρά μυστικά που γράφει η Βίκυ στην εισαγωγή και κάνουν όλη τη διαφορά.
Υλικά:
600γρ μοσχαρίσιος κιμάς, άπαχος, μία φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε καρεδάκια
1/4 κούπας λάδι ελιάς
1 κουταλιά γλυκού φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι
στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλο σκόνη
λίγη κανέλα
5 κοπανισμένους κόκκους μπαχάρι
2 κουταλιές σούπας σόγια σως
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κόκκινες πιπεριές σε κυβάκια
καυτερή πιπεριά (προαιρετικό)
δύο κονσέρβες τομάτα κομμένη (800γρ)
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
αποξηραμένο ξύσμα πορτοκαλιού
μαϊντανός ή σέλερυ ή σέλινο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Βάζω μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. (Τη μαντεμένια κατσαρόλα τη θερμαίνουμε σταδιακά.)
Ρίχνω το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σωτάρω για 2 λεπτά.
Προσθέτω τον κιμά και τον “σπάω”με το πηρούνι. Τον αφήνω να καβουρντισθεί, χωρίς να κουνάω συνέχεια (έτσι κλείνει, κρατάει τα υγρά του και γίνεται ζουμερός).
Προσθέτω τα μπαχαρικά να καβουρντιστούν μαζί με τον κιμά. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά- σβήνω με τη σόγια σως, προσθέτω το σκόρδο, τις κόκκινες πιπεριές (αν θέλετε και λίγη καυτερή πιπεριά) και τα σωτάρετε.
Προσθέτω την τομάτα και τη ζάχαρη.
Συνεχίζω να βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1), ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα (περίπου 1 ώρα). Δοκιμάζω και διορθώνω το αλάτι στο τέλος. Προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαϊντανό.
Εστω κι αν φαίνεται έτοιμη, αυτή η σάλτσα γίνεται νοστιμότερη όσο περισσότερο μαγειρευτεί.
Λαχταριστή, ζουμερή, ευωδιαστή. Δύσκολο να της αντισταθείς…. Καλή σας όρεξη!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
Πώς μου ξέφυγε εμένανε (sic) αυτή η ανάρτηση; Τς τς τς!
Να που δε σου ξέφυγε…
Τίποτα δε σου ξεφεύγει!
Σε καλό δρόμο είσαι…προβλέπω το επόμενο blog σου να είναι το Aspaon…thekitchen!
:p
Ε βέβαια! Δεν είδες; Έτοιμο το έχω το λογότυπο με τις πιπεριές! 🙂
Αλήθεια μου έκανε εντύπωση, το βρήκες ή το έφτιαξες επι τουτου?
Ααααα… Όλα κι όλα. Δε λέω!
τώρα που είδα τις φωτογραφίες μου ήρθε πάλι η υπέροχη γεύση! Για να δω ….μακαρόνια έχουμε, πιπεριές…φτου…πάω να πάρω 🙂
α πριν πάω για τις πιπεριές….νομίζω ότι το μπράβο αξίζει και στη Βίκυ και τα μυστικά της συνταγής
Πάει τώρα η κατσαρόλα, την επιστρέψαμε!
Θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα;
πάντως η φωτογραφική σου πέτυχε ένα πιο vintage αποτέλεσμα! 😀