Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και πηγαίναμε στο πάρκο για παιχνίδι, τύχαινε καμιά φορά να πέσουν – όπως συμβαίνει σε όλα τα παιδιά. Συνήθως η πρώτη τους αντίδραση ήταν να γυρίσουν να με κοιτάξουν. Αν με έβλεπαν χαμογελαστή και ήρεμη σηκώνονταν και συνέχιζαν το παιχνίδι. Αν με έβλεπαν τρομαγμένη ή ανήσυχη έβαζαν τα κλάματα.
Καθώς μεγάλωναν διαπίστωσα ότι αυτό επαναλαμβανόταν και σε άλλες περιστάσεις. Με παρακολουθούσαν συνεχώς και ήταν σαν να είχαν ενσωματωμένο ένα ραντάρ που καταλάβαινε πότε ένιωθα ανήσυχη. Αν ήμουν εκνευρισμένη, το καταλάβαιναν και ασυναίσθητα αντέγραφαν τη συμπεριφορά.
Όταν το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο οι γονείς πλημμυρίζουν από έντονα συναισθήματα, συγκίνηση ή και ανησυχία.
Ό,τι ισχύει όμως για το πέσιμο στο πάρκο ισχύει ΚΑΙ για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Όταν το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο, πρέπει να προσέξουμε να ΜΗΝ του μεταφέρουμε τη δική μας ανησυχία ή συναισθηματική φόρτιση. Το παιδί θα πρέπει να βιώσει το ξεκίνημα ως ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι και όχι ως κάτι άγνωστο και τρομαχτικό.
Ιδανικά λοιπόν, θα πρέπει να τιθασεύσουμε τα συναισθήματα ανησυχίας ή τουλάχιστον να τα περιορίσουμε, ώστε να μην επηρεάσουμε το παιδί. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στον εαυτό μας και να δούμε τα πράγματα από τη σωστή τους διάσταση. Χιλιάδες παιδιά ξεκινούν κάθε χρόνο για πρώτη φορά σχολείο. Το γεγονός ότι είναι κάτι καινούργιο και άγνωστο δε σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούμε. Πρόκειται για μία συναρπαστική νέα περιπέτεια και όλα θα πάνε καλά!
Αν λοιπόν θέλετε να ανακτήσετε τον έλεγχο τον συναισθημάτων σας και να μειώσετε το άγχος σας πριν από την επιστροφή στα σχολεία, να 5 μυστικά που θα βοηθήσουν:
1. Μιλήστε με άλλους γονείς
Μιλήστε με άλλους γονείς που τα παιδιά τους ξεκίνησαν πέρσι ή πρόπερσι σχολείο. Αν έχετε τη δυνατότητα μιλήστε με γονείς που τα παιδιά τους ξεκίνησαν στο ίδιο σχολείο με το δικό σας, καθώς θα μάθετε πιο πρακτικά πράγματα σχετικά με την καθημερινή ζωή του σχολείου. Προσοχή όμως, όπως σε όλα τα θέματα έτσι κι εδώ, λάβετε υπ’ όψη την πηγή. Πρέπει να εμπιστεύεστε τη γνώμη των γονέων από τους οποίους παίρνετε πληροφορίες.
Μάθετε επίσης ποια είναι η διαδικασία της πρώτης μέρας στο δικό σας σχολείο. Μπορούν οι γονείς να μπουν μέσα στο σχολεί την πρώτη μέρα; Επιτρέπεται να μείνουν με τα παιδιά στον αγιασμό; Μετά τον αγιασμό τι γίνεται; Στα περισσότερα δημόσια σχολεία οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολείο, κάθονται μαζί τους στον αγιασμό και μετά αποχωρούν όλοι μαζί. Είναι καλό όμως να γνωρίζετε τόσο για δική σας οργάνωση (π.χ. άδεια από την δουλειά κλπ), τόσο για να ξέρετε τι θα πείτε στο παιδί.
2. Παρευρεθείτε στη συνάντηση προετοιμασίας
Ορισμένα σχολεία διοργανώνουν μια συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ γονέων και δασκάλων για παιδιά που ξεκινούν την πρώτη δημοτικού. Αν το σχολείο σας διοργανώνει τέτοια συνάντηση μην τη χάσετε! Και σίγουρα μη χάσετε την πρώτη συνάντηση μετά το ξεκίνημα της χρονιάς, που γίνεται σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Οι συναντήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να λύσετε απορίες και οι αγωνίες σας θα εξαλειφθούν.
3. Επισκεφτείτε το σχολείο
Αν το σχολείο σας δεν διοργανώνει τέτοιου είδους συνάντηση προετοιμασίας, κάντε μια βόλτα στο σχολείο έτσι κι αλλιώς! Τα περισσότερα σχολεία είναι ανοιχτά από την πρώτη Σεπτεμβρίου. Πάρτε λοιπόν το παιδί και περάστε μια μέρα από το σχολείο, περιηγηθείτε στο προαύλιο, εντοπίστε τους χώρους-κλειδιά (όπως τις τουαλέτες) και ρίξτε μία ματιά μέσα στις αίθουσες.
4. Διαβάστε στα παιδιά παιδικά βιβλία με θέμα το σχολείο
Στα βιβλιοπωλεία μπορεί πλέον κανείς να βρει βιβλία για όλα τα θέματα! Μια γρήγορη αναζήτηση με οδήγησε σε αρκετά παιδικά βιβλία που μιλούν σχετικά με το ξεκίνημα του σχολείου. Προμηθευτείτε τα και διαβάστε τα μαζί με τα παιδιά.
Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο τέτοιο βιβλίο, διαβάστε οποιοδήποτε άλλο βιβλίο στα παιδιά. Η ώρα του βραδινού διαβάσματος και καληνυχτίσματος είναι η ώρα που τα παιδιά θα σας εκμυστηρευτούν τις ανησυχίες τους και θα ανοιχτούν για το τι τα απασχολεί. Και αν δεν έχουν ανησυχίες, τόσο το καλύτερο!
5. Διαβάστε το «Επιστροφή στα Σχολεία: Πλήρης Οδηγός για Γονείς»
Προετοιμαστείτε εσείς όσο καλύτερα μπορείτε ώστε να νιώσετε ήρεμοι και να ξεαγχωθείτε. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή του internet όπου όλες οι πληροφορίες βρίσκονται πλέον στα χέρια μας στο λεπτό. Στο AspaOnline.gr έχω μοιραστεί δεκάδες posts που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την πρώτη φορά στο σχολείο. Ξεκινήστε από τη λίστα οργάνωσης για την επιστροφή στα σχολεία και βρείτε όλα μου τα παλαιότερα posts μου σχετικά με την επιστροφή εδώ.
Αλλά μπορώ να βοηθήσω ακόμα περισσότερο: Το e-book μου Επιστροφή στα Σχολεία: Πλήρης Οδηγός για Γονείς περιέχει το απόσταγμα των μεθόδων και συστημάτων που εφάρμοσα και εφαρμόζω μέχρι σήμερα για να βοηθήσω τα παιδιά στη μαθητική τους ζωή – και όχι μόνο.
Μάθετε ποια θα πρέπει να είναι η ρουτίνα της πρωινής, απογευματινής και βραδινής προετοιμασίας, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος σας στο διάβασμα των μαθημάτων, πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες και να γίνουν οργανωμένα, τι ερωτήσεις να κάνετε στα παιδιά όταν τα συναντάτε μετά το σχολείο, πώς να επιλέξετε σχολική τσάντα, πώς να κάνετε τις απαραίτητες αγορές σε ρούχα και σχολικά χωρίς ξοδέψετε μια περιουσία και άλλα πολλά!
Θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας όλα μου τα μυστικά, μέσα από το ebook ή το audio book που το συνοδεύει. Μάθετε περισσότερα και αποκτήστε το εδώ!
Στη φύση, η μαμά πουλί ταΐζει τα μικρά της φέρνοντάς τους φαγητό στο στόμα αλλά όταν νιώσει ότι ήρθε η στιγμή να πετάξουν, αρχίζει να αφαιρεί τη λάσπη και το προστατευτικό στρώμα από τη φωλιά για να μείνουν μόνο τα μυτερά κλαδιά, ώστε να αισθανθούν άβολα και να θελήσουν να πετάξουν.
Το προνήπιο, το νηπιαγωγείο και πολύ περισσότερο το δημοτικό μας δίνουν την ευκαιρία να αφαιρέσουμε τη λάσπη από τη φωλιά και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να απλώσουν τα φτερά τους και να πετάξουν.
Καλή πρώτη φορά στο σχολείο, καλές πτήσεις και καλή σχολική χρονιά!
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ
Γίνετε συνδρομητές στο newsletter μου κι αποκτήστε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη υλικού μου, που περιέχει λίστες οργάνωσης, βοηθήματα και εργαλεία για εκτύπωση!
Το email σας προστατεύεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου
“…αλλά όταν νιώσει ότι ήρθε η στιγμή να πετάξουν, αρχίζει να αφαιρεί τη λάσπη και το προστατευτικό στρώμα από τη φωλιά για να μείνουν μόνο τα μυτερά κλαδιά, ώστε να αισθανθούν άβολα και να θελήσουν να πετάξουν….” δεν το ήξερα.. .χμμ.. αυτό που κάνει η ελληνίδα μάνα δηλαδη 😉 βάζει και άλλο στρώμα για να μην πάθει τίποτα το καμάρι της ετών 30 😉
πάντως χωρίς πλάκα θεωρώ ότι η νέα γενιά μαμάδων απέχει παρασάγκας από αυτή τη περιγράφω παραπάνω και “ψάχνεται” για το πώς να μεγαλώσει σωστά παιδιά.
thanks for sharing για τις συμβουλές..
το ότι γίνονται συναντήσεις γονέων με πρωτάκια κ δασκάλων δεν το ήξερα.. μακάρι να γίνεται σε όλα τα σχολεία! καλή σχολική χρονιά! 🙂
Χαχα… Γέλασα πολύ με την Ελληνίδα μάνα. Πάντως ναι, υπάρχει διαφορά. Ψαχνόμαστε περισσότερο. Άλλωστε έχουμε στα χέρια μας τις πληροφορίες όλου του κόσμου. Ελπίζω να τις αξιοποιήσουμε!