Μία από τις αγαπημένες μου συνταγές για κέικ είναι το κέικ κακάο µε γλάσο σοκολάτας της Αργυρώς. Το φτιάχνω πολύ καιρό τώρα, πετυχαίνει πάντα και είναι από τα αγαπημένα των κοριτσιών (και το τιμάνε ιδιαίτερα και οι φίλοι τους όποτε έρχονται στο σπίτι). Τις προάλλες το έφτιαξα σε μία light παραλλαγή για να το απολαύσω χωρίς τύψεις και εγώ. Κι έτσι γεννήθηκε το κέικ με στέβια, βούτυρο light και γάλα light που θα σας παρουσιάσω σήμερα!
[Παρένθεση: Tα παιδιά συνήθως δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνουν προϊόντα light, εκτός αν το πει ο παιδίατρος – μερικά προϊόντα μάλιστα αντενδείκνυνται για παιδιά. Βέβαια, τα «προϊόντα light» δεν είναι όλα ίδια, άρα δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Άλλο είναι το γάλα με μειωμένα λιπαρά και άλλο ένα αναψυκτικό light. Όπως και να ‘χει ο σκοπός που πειραματίστηκα για να φτιάξω ένα ελαφρύ κέικ ήταν για να το απολαύσω εγώ, όχι τα παιδιά.]
Δύο ήταν οι παρεμβάσεις που είχα κάνει από παλιά σε αυτό το κέικ. Και τους τελευταίους 2-3 μήνες έκανα άλλες τρεις (πέντε σε σύνολο) έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο ελαφρύ.
Πρώτη παρέμβαση: Κοσκίνισμα
Την πρώτη παρέμβαση την έκανα για να γίνει πιο εύκολη η παρασκευή του (και όχι για να γίνει πιο ελαφρύ). Συγκεκριμένα οι οδηγίες λένε: «Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα (κόσκινο) όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ». Την πρώτη φορά που το έφτιαξα, τα κοσκίνισα. Δεν έχω από αυτά τα μεγάλα κόσκινα και προσπαθούσα με ένα από τα μικρά. Μου πήρε μία ώρα, γέμισα την κουζίνα αλεύρια και κακάο και καταεκνευρίστηκα.
Όταν το έφτιαξα για δεύτερη φορά είπα «κοσκίνισμα τέλος». «Η ζωή είναι μικρή για να ξεφλουδίζεις τις ντομάτες πριν να τις βάλεις στο φαγητό» λέει η Delia Smith. Το κέικ εξακολούθησε να βγαίνει αφράτο και νόστιμο. Δε λέω να σταματήσετε το κοσκίνισμα (κάτι ξέρουν για να το λένε) εγώ πάντως το σταμάτησα για να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη.
Δεύτερη παρέμβαση: Γλάσο
Έκοψα το γλάσο. Παρ’ όλο που αναβαθμίζει το κέικ και είναι πανεύκολο στην παρασκευή, ήθελα να αποφύγω τις επιπλέον θερμίδες. Εξάλλου ήταν νοστιμότατο ακόμα και χωρίς το γλάσο!
Τρίτη παρέμβαση: Γάλα
Μια φορά που δεν είχαμε πλήρες γάλα έβαλα γάλα με 1,5 λιπαρά. Νόμιζα ότι η διαφορά θα φανεί στη γεύση αλλά δεν κατάλαβα τίποτα.
Τέταρτη παρέμβαση: Βούτυρο
Μια άλλη φορά αποφάσισα να δοκιμάσω να βάλω βούτυρο light αντί για κανονικό. Φοβήθηκα ότι το κέικ δε θα έδενε και θα το πέταγα. Κι όμως είχε απόλυτη επιτυχία! Σε αυτό το στάδιο, κατάλαβα όντως μια μικρή διαφορά στη γεύση . Όχι καλύτερο ή χειρότερο, απλά διαφορετικό.
Από τότε έκανα αρκετές φορές το κέικ με την παραπάνω συνταγή. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να δοκιμάσω να το κάνω ακόμα πιο light.
Πέμπτη παρέμβαση: Στέβια
Πρόσφατα ψωνίζοντας στο supermarket είδα ότι στο ράφι δίπλα στις ζάχαρες υπήρχε και στέβια. Την στέβια (που προέρχεται από το φυτό στέβια), τη χρησιμοποιούσα περιστασιακά σε ταμπλέτες για τον καφέ ή το τσάι αλλά δεν είχα δει ότι την πουλούσαν και σε συσκευασία ζάχαρης.
Πήρα ένα σακουλάκι. Σκέφτηκα από την αρχή να τη δοκιμάσω στο κέικ της Αργυρώς, αλλά γυρνώντας στο σπίτι διαπίστωσα ότι μου είχε τελειώσει το κακάο. Κι έτσι έφτιαξα μια ένα απλό κλασικό κέικ βανίλια, βάζοντας όμως γάλα light και βούτυρο.
Και να το αποτέλεσμα:
Βγήκε φανταστικό. Υπήρχε διαφορά στη γεύση, ήταν λιγότερο γλυκό απ’ ό,τι συνήθως αλλά και πάλι φανταστικό. Αν το ξανάφτιαχνα, θα έβαζα 10-20% παραπάνω στέβια για να γίνει μια ιδέα πιο γλυκό, αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου. Δεν κρατιόμουν να το δοκιμάσω στο κέικ της Αργυρώς.
Πριν από δύο τρεις μέρες πήρα όλα τα υλικά και το έφτιαξα. Έβαλα πράγματι λίγη περισσότερη στέβια απ’ ό,τι ζάχαρη. Και να το αποτέλεσμα.
Θα αναρωτιέστε αν η γεύση είναι ίδια τελικά μετά από όλες αυτές τις αλλαγές. Η απάντηση είναι ότι όχι, δεν είναι ακριβώς ίδια. Είναι λίγο διαφορετικό, είναι λιγότερο πλούσιο, αλλά παρ’ όλα αυτά… γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Προτείνω να πειραματιστείτε με το δικό σας αγαπημένο κέικ, αλλά αν θέλετε να σας πω τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ είναι τα εξής:
Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο light (ανάλατο) σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 και 1/3 φλ. τσαγιού στέβια
- 6 αυγά
- 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά
- 2 βανίλιες
- 1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο)
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προσθέτουμε τα υλικά σε μίξερ και χτυπάμε για δύο λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για άλλα τέσσερα λεπτά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα στους 180οC για 50΄-55΄. Ξεφορμάρουμε αφού πρώτα κρυώσει για 10-15 λεπτά.
Όπως έγραφα και στο Facebook, επόμενος στόχος να εφεύρω ένα κέικ που να καις θερμίδες όταν το τρως. Μέχρι τότε, απολαύστε το συγκεκριμένο που εξακολουθεί να είναι πειρασμός, απλά είναι πλέον ελαφρύς και αθώος. Καλή σας απόλαυση!
ΓΙΑΝΝΑ αναφέρει:
Γεια σας Ποια στεβια χρησιμοποιειτε; σε τι αναλογια με τη ζαχαρη
Aspa αναφέρει:
Δεν έχω να προτείνω κάποια συγκεκριμένη μάρκα. Η ποσότητα είναι αυτή που γράφω στα υλικά της συνταγής. Καλή επιτυχία!
Ιωάννα αναφέρει:
Φαίνεται φανταστικό! Ασπα μου μπορείς να μας πεις τα υλικά σε γραμμάρια; Συνήθως την πατάω με τις δοσολογίες :/
Aspa αναφέρει:
Ιωάννα ευχαριστώ! Δεν γνωρίζω πόσο βγαίνουν σε γραμμάρια. Όμως πάντα φτιάχνω τη συνταγή με τις δοσολογίες που περιγράφω και πάντα πετυχαίνει. Ελπίζω να τη δοκιμάσεις κι εσύ και περιμένω εντυπώσεις!
Βαγγέλης αναφέρει:
Χάλια βγήκε 🙁 τσάμπα πήγαν τα λεφτά μου … Χίλιες φορές να είχα πάρει έτοιμο 🙁 6€ έκανε μόνο η στέβια.
Aspa αναφέρει:
Ωωω… Λυπάμαι! Δεν ξέρω τι μπορεί να πήγε στραβά. Εγώ το κάνω επανειλημμένως (και με κακάο και χωρίς) και πάντα με επιτυχία!
Elinablog αναφέρει:
Καλημέρα, Άσπα! Μου έφερε η μαμά μου το βιβλίο “Υγιεινή διατροφή για παιδιά” της Αnita Bean (Eκδόσεις Ελληνικά γράμματα), το οποίο αποδείχτηκε πολύ καλό για παιδιά που δεν είναι εύκολα στο φαγητό. Το γράφω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται. Είναι καλό σαν εισαγωγή σε διάφορες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά που πολλά παιδιά δεν τις τρώνε. Τις βάζει κρυμμένες ή σε μικρά κομματάκια μέσα σε φαγητά ώστε σιγά-σιγά να εξοικειωθούν. Στόχος είναι πάντα βέβαια το ωμό φρούτο και λαχανικό, αλλά αν δεν τα τρώνε και κρυμμένα καλά είναι για αρχή. Σε αυτό το βιβλίο δίνει ένα συνδυασμό μαύρης ζάχαρης και κανέλας για τα κέικ που τα κάνει πολύ νόστιμα. Εγώ μετά από δοκιμές βάζω περισσότερη κανέλα και πια πολύ λίγη μαύρη ζάχαρη και είναι εξίσου ωραία. Το αφήνω εδώ στα σχόλιά σου για να το δουν κι άλλοι που ίσως δυσκολεύονται με το φαγητό των παιδιών τους για να παίρνουν ιδέες. Αλλά και γενικά για όποιον ενδιαφέρεται για ελαφριές και νόστιμες συνταγές. Μας βγήκε θησαυρός αυτό το βιβλίο τελικά.
Aspa αναφέρει:
Ελίνα δεν το γνώριζα, thanks for sharing. Σχετικά με το συνδυασμό μαύρης ζάχαρης και κανέλας για πες περισσότερα, με ενδιαφέρει. Προτείνει δηλαδή την αντικατάστασης της άσπρης με συνδυασμό μαύρης/κανέλα σε οποιαδήποτε συνταγή;
Elinablog αναφέρει:
Γενικά βλέπω χρησιμοποιεί στα κέικ για 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μισό ολικής, μισό λευκό), 1 κουταλιά κανέλα και 125 γρ. μαύρη ζάχαρη (σε αντικατάσταση της λευκής). Επίσης δε βάζει βουτυρο, αλλά 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Εγώ ποτέ δεν το έκανα έτσι. Από την πρώτη φορά έβαλα το ελαιόλαδο και τη μαύρη ζάχαρη που δίνει, σε διπλή όμως ποσότητα (500 γρ.) αλευριού και με προσθήκη 2 κουταλιών κανέλας. Και μετά από δοκιμές μείωνα κι άλλο τη μαύρη ζάχαρη. Με το μάτι τη βάζω πια, αλλά είναι πολύ λίγη (σχεδόν δεν έχει). Όμως επειδή μέσα στα κέικ της κρύβει διάφορα (μπανάνα, καρότο, μήλο κ.α.) παίρνουν γλυκιά γεύση και από αυτά. Θα σου πω αναλυτικά μια συνταγή της με την πρώτη ευκαιρία, έτσι όπως τη δίνει η ίδια.
Aspa αναφέρει:
Ενδιαφέρον ότι έχεις μειώσει τόσο τη ζάχαρη. Αυτό είναι ακόμα προτιμότερο. Thanks!
mylittlecosyworld αναφέρει:
Αχ αυτά τα κινητά! Εννοούσα καλά κανεις και πειραματιζεσαι! Φιλια!
Aspa αναφέρει:
Το κατάλαβα. Το κινητό μου με βάζει κι εμένα συνέχεια σε… μπελάδες. Χαχα…
Να μου γράψεις τη συνταγή όταν θα καταλήξεις!
mylittlecosyworld αναφέρει:
Καλημέρα κανείς και πειραματίζεται! Το ίδιο κάνω κι εγω μέχρι να φέρω τη συνταγή στα μέτρα μου! Φιλιααα
Aspa αναφέρει:
Approve
2015-08-31 23:29 GMT+03:00 Disqus :