«Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκλησή σας ως γονείς ΑΦΟΥ ανοίξουν τα σχολεία;»
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μου e-book Επιστροφή στα Σχολεία: Πλήρης Οδηγός για Γονείς έκανα τις προάλλες την παραπάνω ερώτηση στους συνδρομητές του newsletter μου. 48% από τους γονείς απάντησαν ότι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν το θέμα του διαβάσματος και ότι το διάβασμα είναι σημείο τριβής μέσα στο σπίτι. Αν λοιπόν αυτό το θέμα προβληματίζει κι εσάς, δεν είστε οι μόνοι. 1 στους 2 γονείς αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση.
Η αλήθεια είναι ότι δε βοηθάω πια τις κόρες μου στο διάβασμα παρά μόνο περιστασιακά. Είναι ένα στοίχημα που κέρδισα όταν άρχισαν την Πρώτη δημοτικού, όταν η προσπάθειά μου είχε εστιαστεί στο να τις βοηθήσω να αποκτήσουν καλές συνήθειες διαβάσματος. Είμαι ευγνώμων που τα κατάφεραν, αλλά πιστεύω ότι έπαιξα κι εγώ το ρόλο μου σε αυτό. Κι έτσι μοιράζομαι αυτά που γνωρίζω ότι δουλεύουν. Στις επόμενες τάξεις του δημοτικού δεν απομακρύνθηκα εντελώς. Έδειχνα ειλικρινές ενδιαφέρον για τα μαθήματα, τσέκαρα τις εργασίες τους και παρ’ όλο που δεν με είχαν ανάγκη, ήμουν εκεί.
Αν το παιδί μας ξεκινάει τώρα Πρώτη δημοτικού είμαστε σε πλεονεκτική θέση. Βοηθάμε το παιδί να αποκτήσει σωστές συνήθειες διαβάσματος τώρα! Η ζωή στο σπίτι θα είναι ευκολότερη – αλλά κυρίως η δική του ζωή θα είναι ευκολότερη! Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και όχι να παραδώσει μια τέλεια εργασία ή να πάρει ένα Α.
Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και δεν έχει μάθει να διαβάζει μόνο του, δε χάθηκαν όλα. Θέλει υπομονή, θέλει προσπάθεια και θέλει να εστιαστούμε στο να ελέγχουμε τη δική μας συμπεριφορά για να μειωθούν οι τριβές.
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα. Δεν υπάρχει ένα τρικ που μπορούμε να κάνουμε και ως δια μαγείας το παιδί μας να μεταμορφωθεί σε σπουδαίο μαθητή. Αξίζει όμως να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει τον τρόπο. Δε θα πρέπει να μας νοιάζει o βαθμός. Γιατί αν μας νοιάζει ο βαθμός τότε ναι, μπορούμε να το βάλουμε κάτω και να το διαβάσουμε, ώστε να τα μάθει τέλεια. Αλλά θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό, γιατί προκειμένου να ξαναπάρει καλό βαθμό, θα χρειαστεί να ξαναμπούμε στην ίδια διαδικασία.
Το νόημα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να βρουν τη χαρά στο διάβασμα (αν όχι σε όλα τα μαθήματα σε κάποια) και να υιοθετήσουν καλές συνήθειες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Κάποια tips για παιδιά όλων των ηλικιών:
🍎 Μερικά παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν απομονώνονται στο δωμάτιό τους να διαβάσουν – έτσι ήμουν εγώ. Καθόμουν στο γραφείο μου με όλα τα απαραίτητα γύρω μου, έκλεινα την πόρτα και ξεκίναγα!
🍎 Όταν έγινα μαμά διαπίστωσα ότι μερικά παιδιά (όπως για παράδειγμα… τα παιδιά μου) αισθάνονται καλύτερα όταν διαβάζουν με την παρουσία τρίτων. Το διασκεδάζουν περισσότερο όταν έχουν παρέα! Για αυτό πολλές φορές οι κόρες μου διαβάζουν στο τραπέζι της κουζίνας για να είμαστε όλοι μαζί. Μια ιδέα λοιπόν είναι να αφήσουμε τα παιδιά να μελετήσουν κοντά μας, όσο εμείς κάνουμε δουλειές ή διαβάζουμε κάτι δικό μας. Αρκεί φυσικά να μην υπάρχει άλλο κόλλημα (π.χ. μικρότερο αδελφάκι ή φασαρία). Παρ’ όλο που οι ειδικοί λένε ότι ο χώρος διαβάσματος πρέπει να είναι σταθερός και να μην αλλάζει από μέρα σε μέρα (και δε διαφωνώ) οι κόρες μου απολαμβάνουν την περιστασιακή «αλλαγή τοπίου» και αποδίδουν.
🍎 Στις μέρες μας υπάρχουν διασκεδαστικότεροι τρόποι να μαθαίνει κανείς από τότε που ήμασταν εμείς μαθητές. Στη σελίδα Ηλεκτρονικά Βοηθήματα για παιδιά δημοτικού διατηρώ μία λίστα με βοηθήματα που κάνουν τη μάθηση παιχνίδι!
🍎 Στο Ψηφιακό Σχολείο βρίσκουμε όλα τα βιβλία όλων των βαθμίδων από Πρώτη δημοτικού ως Τρίτη Λυκείου. Έτσι τα παιδιά μπορούν να έχουν πάντα πρόσβαση στα βιβλία τους απ’ όπου κι αν βρίσκονται και να ανατρέχουν στα βιβλία παλαιότερων τάξεων. Φυσικά δεν μπορούν πια να χρησιμοποιήσουν τη δικαιολογία «ξέχασα το βιβλίο στο σχολείο και δεν μπορώ να διαβάσω»!
🍎 Απαραίτητο βοήθημα για τα περισσότερα μαθήματα είναι ένα λεξικό. Αν έχουμε ένα μόνο μεγάλο λεξικό στο σπίτι, το τοποθετούμε σε κεντρικό σημείο ώστε να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά υπάρχουν online λεξικά. Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα είναι σπουδαία πηγή για οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελληνική Γλώσσα.
🍎 Όλοι θα συμφωνήσουμε πιστεύω ότι δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε εμείς μια εργασία αντί για τα παιδιά μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι απέχουμε ολοκληρωτικά από τη μαθητική τους ζωή. Ο Kenneth Kodeinger, καθηγητής στο Carnegie Mellon University λέει: «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, τη σωστή ποσότητα βοήθειας που θα τα βοηθήσει να επιταχύνουν, χωρίς να τους στερήσει τη μάθηση. Το κλειδί είναι να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι. Να πεταγόμαστε να βοηθήσουμε όταν το παιδί κολλήσει και να οπισθοχωρούμε όταν ξεσκαλώσει».
🍎 Mε τον καιρό ο ρόλος μας θα γίνει περισσότερο καθοδηγητικός. Για παράδειγμα τον Ιούνιο η μεγάλη μου κόρη έδινε για πρώτη φορά εξετάσεις στο Γυμνάσιο. Της έδωσα λοιπόν κάποιες ιδέες για το πώς να διαχειρίζεται το χρόνο της καλύτερα. Και χαίρομαι που ήταν δεκτική στις συμβουλές μου και τις εφάρμοσε. Είναι τόσο ελπιδοφόρο ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν ήδη τόσα περισσότερα απ’ όσα γνωρίζαμε εμείς στην ηλικία τους… Και δε μιλάω για ακαδημαϊκές γνώσεις. Μιλάω για τρόπο σκέψης και καλές συνήθειες. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το post: Διαχείριση χρόνου: Έφαγες το βάτραχό σου σήμερα;
🍎 Οι συγκρίσεις δε βοηθάνε. Το να συγκρίνουμε το παιδί μας με άλλους συμμαθητές του ή με τα αδέλφια του δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Το κάθε παιδί έχει τα δικά του ταλέντα. O Μπαρίσνικωφ είχε πει: «Δεν προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από τους άλλους. Προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από τον εαυτό μου». Υπάρχει και ένα άλλο σπουδαίο ρητό που ταιριάζει εδώ (το οποίο λανθασμένα αποδίδεται στον Αϊνστάιν): «Όλοι είναι ιδιοφυΐες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι χαζό».
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το νέο μου e-book Επιστροφή στα Σχολεία: Πλήρης Οδηγός για Γονείς. Αν θέλετε να πάρετε μια ακόμα γεύση από το βιβλίο, Κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί και θα σας στείλω απόσπασμα του βιβλίου!
Καλή σχολική χρονιά!
Photo by La Veu del País Valencià
Πολυ ενδιαφερον αρθρο και πολυ ενδιαφεροντα σχολια. Εχω ενα χρονο ακομα μπροστα μου για να πω σε αυτο το κομματι “διαπαιδαγωγησης” Φετος θα πανε στο νηπιο τα διδυμα και του χρονου δημοτικο. Τρεμω η αληθεια αυτη τη στιγμη γιατι αν θυμηθω απο τα δικα μου παιδικα χρονια το διαβασμα ηταν το χειροτερο και η μητερα μου ειχε πολυ λαθος τροπο (φωνες τιμωριες καυγαδες εξεταση καθε μερα κλπ)
Μακαρι να τα καταφερω και να τα καταφερουμε … τουλαχιστον να μπορεσουν να παρουν μια “σειρα” και να τους αρεσει.
Όλα θα πάνε καλά Ανθή! Αναγνωρίζεις ποιος είναι ο σωστός και ποιος ο λάθος τρόπος και είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσεις τα παιδιά να κάνουν το καλύτερο ξεκίνημα. Προς το παρόν να απολαύσετε το Νήπιο και θα είμαστε εδώ να τα λέμε. Καλή χρονιά!
κι επίσης να θυμηθούμε πως όταν είμασταν εμεις παιδιά δε χρειαζόταν κανείς γονιός να καθήσει από πάνω μας με το βιβλίο….γιατί δείχνουμε τέτοια ανασφαλεια ως γονείς,που περνά ως έλλειψη εμπιστοσύνης στο παιδί;
ακόμη να σεβαστούμε οτι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό….δε μπορεί να λειτουργήσει όπως το άλλο…αυτό που αποδίδει στον ένα,δε λειτουργεί στον άλλο….και όσο πιο χαρισματικό(πάντα γνωστικά) ένα παιδι,τόσο πιο δύσκολη είναι η συμμόρφωση με τους κανόνες της πλειοψηφίας…
Πάνω από όλα όμως να γνωρίσουμε το παιδί μας,να νοιώσουμε την ψυχούλα του και τότε σίγουρα θα βρούμε τον τρόπο κ για το διάβασμα όπως κ για όλα τα άλλα….
Καλοταξιδο το βιβλίο!
Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ευχαριστώ Αναστασία!
Καλή σχολική χρονιά! 🙂
Και ένα ακόμη που είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης Στεφανίδη…ανέφερε πως ο προπονητής της σταμάτησε να της λέει τι κάνει λάθος και άρχισε να της λέει τι να κάνει σωστά, εξηγώντας παρακάτω πως και από άποψης νευροψυχολογίας αυτό βοηθάει γιατί όταν κανείς ακούει τι κάνει λάθος, αυτό (το λάθος) περνάει και στο νευρικό του σύστημα.
Δύσκολο να το πετύχουμε, αφού η πρώτη μας αντίδραση είναι το “δεν” και το “μην κάνεις αυτό” και δευτερευόντως λέμε “καν΄το έτσι”, αλλά αφού αυτός ο τρόπος έφερε χρυσό μετάλλιο αξίζει ίσως μια προσπάθεια κι από εμάς όταν θα τους μαθαίνουμε το σωστό τρόπο διαβάσματος. 🙂
Για το χώρο διαβάσματος κι εγώ νομίζω πως μερικούς ανθρώπους τους βοηθάει η εναλλαγή εικόνων, κι ας λένε οι ειδικοί άλλα 🙂 Εγώ είχα ένα κουτί όπου υπήρχαν μέσα όλα τα είδη γραφείου και τα βιβλία μου. Αυτό έπαιρνα και το πήγαινα όπου μου ερχόταν, με αγαπημένη μου θέση το μπαλκόνι.
Καλή επιτυχία στο e-book σου!
Ελίνα ευχαριστώ που το ανέφερες. Δεν είχα ακούσει τη συνέντευξη.
Είναι όπως αυτό που λένε ότι αν σου πουν “μη σκέφτεσαι ροζ ελεφαντάκια, μη σκέφτεσαι ροζ ελεφαντάκια” εσύ τι θα κάνεις; Θα σκέφτεσαι ροζ ελεφαντάκια! Καλύτερα είναι να σου λένε “σκέψου (ξέρω ‘γω) δεινόσαυρους”! χαχα…
Καλή σχολική χρονιά! Ευχαριστώ!